Rigvir atsauc prasību tiesā pret ārstu Andri Skridi • IR.lv

Rigvir atsauc prasību tiesā pret ārstu Andri Skridi

1
Medikaments "Rigvir", Foto: Lita Krone, LETA
Baiba Kļava

Holdinga Rigvir pārstāvji vēl pirms tiesas nolēmuši paši atsaukt pret ārstu Andri Skridi celto prasību par goda un cieņas aizskaršanu un morālā kaitējuma kompensāciju. Holdinga uzņēmums “Latima” šādu prasību bija cēlis par medijos pausto kritiku, ka šīs zāles “pārvērstas par biznesa projektu bez medicīniskiem pierādījumiem”.

Punkts šajā lietā pielikts 30. augustā Rīgas apgabaltiesā, kur tika izlemts jautājums par tiesāšanās izdevumu segšanu pēc prasības atsaukšanas. “Latima” sākotnēji bija vēlējusies piedzīt 5000 eiro morālā kaitējuma kompensāciju no Skrides, taču pēc tiesas lēmuma tagad sanāk, ka pašiem Rigvir pārstāvjiem būs jāsamaksā Skridem par advokāta izdevumiem.

“Latima” prasību pret Skridi iesniedza par izteikumiem, ko ārsts bija veltījis pretvēža zālēm 2016. gada 27. oktobrī televīzijas RīgaTV24 raidījumā “Dienas personība”. Rigvir pārstāvji uzskatīja, ka viņš paudis godu un cieņu aizskarošanas ziņas un prasīja atsaukt kopumā septiņus Skrides izteikumus par Rigvir.

Piemēram, Skride secināja, ka lietot Rigvir “faktiski ir tā kā dzert ūdeni”, jo zāļu efektivitāte nav zinātniski atbilstoši pierādīta, tāpēc arī preparāta iekļaušana melanomas ārstēšanas vadlīnijās un valsts apmaksāto medikamentu sarakstā nav pamatota. “Šobrīd mēs skaidri un gaiši, zinātniski varam pateikt, ka mums nav neviena pierādījuma, ka šis līdzeklis Rigvir darbotos kaut uz vienu vēža šūnu cilvēka organismā,” raidījumā sacīja Skride.

Taču prasība tiesā netika skatīta, jo paši Rigvir pārstāvji to nolēma atsaukt pēc tam, kad Skrides pārstāvji bija iesnieguši tiesā savus izvērstus paskaidrojumus. Prasība atsaukta jau maijā, Ir informēja Cobalt biroja zvērināta advokāte Linda Bīriņa, kas pārstāv Skridi. Atsaukums pamatots ar to, ka tiesvedība turpināšana var ieilgt, neesot lietderīga un ir finansiāli dārga. Tāpēc tiesa jau 28. maijā nolēma lietu izbeigt, taču “Latima” iesniedza blakus sūdzību par advokāta izdevumu atlīdzināšanu, ko apgabaltiesa izskatīja 30. augustā, pieņemot Skridem labvēlīgu lēmumu.

Ārsts Skride uzskata, ka prasības atsaukšana apliecina Rigvir pārstāvju vājumu: “Viņi zināja, ka zaudēs, un nobijās”. Skride gan neprognozē, ka šādam tiesas iznākumam būs tālejošas sekas un valsts iestādes mainīs savus lēmumus par Rigvir, jo ārsts uzskata, ka Veselības ministrija un Nacionālais Veselības dienests joprojām “dzīvo viduslaikos”.

Rigvir holdinga pārstāve Kristīne Jučkoviča par šo lietu “Ir” sniedza rakstisku komentāru: “Prasību atsaucām, līdzko uzzinājām, ka Andris Skride kandidēs Saeimas vēlēšanās, jo Rigvir grupa nevēlas tikt iejaukta politiskās peripetijās. Uzsveru, ka tiesa nekad nav vērtējusi jebko, kas saistīts ar pretvēža zāļu Rigvir sastāvu un/vai iedarbību.”

Jāatgādina, ka 2017. gadā vairākas mediķu organizācijas oficiāli pieprasīja izņemt Rigvir no zāļu reģistra, kompensējamo medikamentu saraksta un pārskatīt Latvijas melanomas ārstēšanas vadlīnijas, kurās preparātu ieteikts izmantot. Ministrija uz to atbildēja ar formālu atzinumu, ka zāļu reģistrācijā un apritē ir ievērotas likuma prasības. Vēlāk 2017. gada nogalē “Ir” pētījums atklāja, ka jau Rigvir reģistrācijas brīdī bija pieejams neatkarīga eksperta atzinums, ka zāles nedrīkst reģistrēt, taču tas tika Zāļu valsts aģentūrā nobēdzināts.

Noskaties īsu “Ir” video par Rigvir.

Komentāri (1)

Sskaisle 02.09.2018. 08.40

Drausmīgi, vienkārši drausmīgi. Bija intervija ar vienu citu ārstu, kurā tas atteicās izteikties par rigvir zālēm, jo šiem rigvir akcionāriem ir miljoni ar, kuriem samaksāt jebkurai tiesai, kamēr ārstiem – lielākajai daļai algas ir tikai izdzīvošanai

tas ir tikai kārtējais fakts par bandītismu medicīnā

cik es saprotu tad tā pati baltiņa joprojām sēž gan ministrijā gan privātajā biznesā un dzīvo cepuri kuldami – bet cilvēki tacu mirst – nu kurš to nesaprot , ka mirst no neapareizām zālēm, mirst no nabadzības kaut vai tas gadījums ar sievieti, kurai noņema krūti, jo mammogrāfijas aparāts izmeklējumu veica, bet jau tik vecs, ka rezultātus parādīt nevareja

drausmīgi tomēr – drausmīgi – un te baida ar kremļa propagandu – nu ko jūs …. k

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu