5 interesanti koncerti septembrī • IR.lv

5 interesanti koncerti septembrī

Franču klauns Žiljēns Kotro. Publicitātes foto
Dāvis Eņģelis, speciāli Ir

16. septembrī Dzintaru koncertzālē. Gidons Krēmers un Kremerata Baltica. Festivāla noslēgums

Noteikti varētu aicināt arī uz kamerorķestra Kremerata Baltica festivāla atklāšanas koncertu — tajā līdzās Bēlas Bartoka un Ferenca Lista mūzikai būs iespēja dzirdēt Kristapa Pētersona jaundarbu. Gidonam Krēmeram ir lieliska reputācija dažādu mākslas veidu sapludināšanā (vienam no tiem, protams, vienmēr esot mūzikai), tāpēc izvēlējos izcelt noslēguma koncertu, kurā kopā ar mūziķiem uzstāsies Parīzes klauni Katrīne Žermēna un Žiljēns Kotro. Zinot Krēmera konceptuālo domāšanu un cirka izpausmju formu nebeidzamo plašumu, domājams, ka arī Dzintaros mūzika savīsies neparedzamā kontrapunktā ar tām skatuviskajām metaforām, kas pieejamas tikai klauniem.

9. septembrī teātra namā Jūras vārti. Kronos stīgu kvartets

Ko gan vēl lai pasaka par Kronos stīgu kvartetu — šo dzīvo mūzikas leģendu ar izcilu diskogrāfiju un pasaules slavu? Lai dzirdētu Kronos, septembrī nav jādodas nekur tālāk par Jūras vārtiem Ventspilī. Kronos kvarteta biogrāfija ir kā piedzīvojumu filma, kuras darbība norit visās pasaules malās. Tikai šeit piedzīvojumi notiek mūzikā, atskaņojot gan hrestomātiskus stīgu kvartetus, tieši Kronos veltītos jaundarbus (tādu ir vairāk nekā 900), gan seno mūziku, gan saspēlējoties ar mūziķiem no visdažādākajiem mūzikas apvāršņiem — viņu vidū arī Astors Pjacolla un ķīniešu pipas meistare Vu Mana.

Nerimstošais meklētāja gars, kvarteta dibinātājs un pirmā vijole Deivids Heringtons saka: «Kronos skan labāk nekā jebkad. Mūzikā vienmēr būs, ko meklēt, būs, ko darīt.» Un viņi spēlē jau vairāk nekā 40 gadus.

12. septembrī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Sinfonia Concertante sezonas atklāšanas koncerts. Elīna Endzele, Elvijs Endelis, Aleksejs Bahirs, Jānis Porietis, diriģents Guntis Kuzma

Par vienu no septembra intriģējošākajām programmām parūpējies orķestris Sinfonia Concertante. Alekseja Bahira vijoļspēles solo dzirdēsim Šūberta Rondo vijolei un stīgu orķestrim, kurā vijoles kantilēnas mijas ar elegantām pasāžām. Anete Ašmane sarakstījusi jaundarbu marimbai, timpāniem un stīgu orķestrim, kur galvenajās lomās būs Elīna Endzele un Elvijs Endelis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu