Kremļa raidītājs • IR.lv

Kremļa raidītājs

7
Ilustrācija — Shutterstock
Holgers Ronemā, Postimees, Inga Spriņģe, Re:Baltica

Viņi apgalvoja, ka veido neatkarīgus medijus, bet realitātē viņus vadīja Maskava. Re:Baltica rīcībā nonākuši dokumenti dod retu iespēju ieskatīties, kā Kremļa propagandisti ikdienā diktē saturu un finansē Baltijā strādājošās ziņu vietnes Baltnews

Pusgadu pēc Krimas aneksijas 2014. gadā Igaunijā pazīstamais Krievijas «tautiešu aktīvists» Aleksandrs Korņilovs izziņoja trīs jaunu krieviski rakstošu ziņu portālu Baltnews atklāšanu Baltijas valstīs. Pēc Korņilova teiktā, tie būs izklaidējoši un turēsies tālu no politikas.

Jau pērn aprīlī Re:Baltica atklāja, ka šīs vietnes slēpti, caur Nīderlandē reģistrētu kompāniju, pieder Kremļa propagandas holdingam Rossiya Segodnya, kas kontrolē arī ziņu aģentūras Sputnik un RIA Novosti.

Sadarbībā ar Igaunijas avīzi Postimees tagad Re:Baltica rīcībā nonākuši jauni dokumenti, kas sīkāk rāda, kā šīs vietnes tika izveidotas, cik daudz Maskava tām maksāja un kā diktēja, par ko rakstīt. Skype sarunas un līgumu kopijas, ko ieguvām no tiesas Igaunijā pēc Baltnews redaktora Korņilova tiesāšanas par dokumentu viltošanu, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, rāda — Baltijas shēma tieši tāpat darbojās Ukrainā.

«Teiksim — ārzemju fonds»

Izziņojot Baltnews dzimšanu, par visām trim redakcijām tobrīd atbildīgais Korņilovs intervijā Lietuvas Delfiem teica: «Koncepts — normāls, izklaidējošs, bez politikas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu