Atdzīvināšanas tests • IR.lv

Atdzīvināšanas tests

2
Reanimācijas simulācijā izmantotajai lellei ir visi dzīvībai svarīgie rādītāji, piemēram, sirdsdarbība vai elpošana var apstāties gluži kā īstam pacientam. Foto no EuropeSim arhīva
Ieva Alberte

Pētījums EuropeSim parāda, vai Latvijas slimnīcu uzņemšanas nodaļas ir pietiekami gatavas situācijām, kad jāglābj bērna dzīvība

Pirms pusotra gada Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) reanimatologs Reinis Balmaks uzrakstīja svarīgu e-pastu. Adresāts: Marks Auerbaks, kurš vadīja pētījumu neatliekamās palīdzības nodaļās Amerikā. Balmaks viņa kontaktus bija atradis, jo gribēja Latvijā attīstīt līdzīgu izpēti — ar simulācijas lellēm pārbaudīt un uzlabot mediķu gatavību sniegt palīdzību. Dakteris Auerbaks bija gatavs dalīties ar pētījuma metodiku. Vadīt simulācijas Latvijas slimnīcām piekrita bērnu neatliekamās palīdzības ārste Izabela Grosa, kura ir Jeila Universitātes medicīnas skolas stipendiāte. Pētījumā tika iekļautas visu 16 slimnīcu nodaļas, kurās palīdzību bērniem Latvijā sniedz diennakti, to skaitā abas BKUS novietnes Rīgā. Pētījuma komandā darbojās BKUS un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) darbinieki: psihologs, bērnu aprūpes māsa, pediatrs un reanimatologs.

Pērn septembrī komanda devās uz pirmo slimnīcu, un «ceļošana» beidzās šā gada maijā. Braucienus atbalstīja Latvijas Pediatru asociācija, simulāciju lelles deva RSU. Lelles bija divas: zīdainis Sim Baby un Sim Junior, kas līdzinās 4—6 gadus vecam bērnam. Abām lellēm ir visi dzīvībai svarīgie rādītāji, piemēram, lelles sirdsdarbība vai elpošana var apstāties gluži kā īstam pacientam. Ko atklāja pirmais šāda veida un mēroga pētījums kopš Latvijas neatkarības?

Vājie punkti

Uzņemšanas nodaļu mediķiem tika doti četri reanimācijas scenāriji: zīdaiņa aizrīšanās ar lego, septiskais šoks — dzīvību apdraudoša infekcija, hipoglikēmiskie krampji, kā arī piecus gadus veca bērna slīkšana vannā.

Pētījuma autori publiski neatklāj katras slimnīcas uzrādītos rezultātus, jo mērķis bijis apjaust kopējo sagatavotību pediatriskai aprūpei, taču katra slimnīca savu vērtējumu ir saņēmusi. Vērtēšanas metode ir šāda — balstoties uz speciālu kontrollapu, tiek atzīmēti visi ideālas aprūpes punkti. Rezultāts procentos apzīmē to, cik lielā mērā Latvijas slimnīcu prasmes atbilst starptautiskās vadlīnijās rekomendētajam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu