Skabarga Ždanoka • IR.lv

Skabarga Ždanoka

1
Aivars Ozoliņš

Satversmes tiesa parūpējusies par vēlēšanu kandidātu vērtēšanas neskaidrību

Centrālajai vēlēšanu komisijai līdz šim bija gājis gludi ar likuma prasībām neatbilstošu kandidātu svītrošanu no vēlēšanu sarakstiem, taču šonedēļ notika pirmais nopietnais, kaut arī prognozējamais sastrēgums. CVK vajadzēja īpašu procedūru, lai izlemtu svītrot no Latvijas Krievu savienības saraksta Tatjanu Ždanoku.

Komisijas darbs ir pieprasīt no valsts iestādēm informāciju par kandidātiem un izvērtēt, vai visi atbilst Vēlēšanu likumam. Pagājušonedēļ CVK apņēmīgi izsvītroja no sarakstiem septiņus kandidātus, par kuriem saņēmusi informāciju no Iekšlietu ministrijas, ka viņi neatbilst likuma prasībām.

Četri no šiem septiņiem svītroti, jo uz viņiem attiecināms likuma ierobežojums, kas liedz vēlēšanās kandidēt par tīšu noziedzīgu nodarījumu sodītām personām. Pārējie trīs tāpēc, ka «persona Krimināllikumā paredzētā nodarījuma izdarīšanas laikā atradusies nepieskaitāmības stāvoklī, ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī vai arī pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas saslimusi ar psihiskiem traucējumiem». Tiktāl viss skaidrs.

Vēl CVK ir informācija par vismaz trim kandidātiem, ka tie sadarbojušies ar VDK, taču partiju vēlēšanu sarakstos norādījuši, ka neesot sadarbojušies. Viņiem nav liegts kandidēt, taču tas būs norādīts informācijā par kandidātiem, un vēlētājiem pašiem jālemj, vai par tādiem balsot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu