Politiskie šāvieni • IR.lv

Politiskie šāvieni

2
Ložu caurumi kroga H7 durvīs Mačeratā. Foto — The New York Times
Džeisons Horovics, © The New York Times News Service

Mačerata savulaik lepojās ar tolerantākās pilsētas reputāciju Itālijā. Taču pēc jaunas sievietes nogalināšanas un tai sekojošas atriebības pret imigrantiem tagad šī viduslaiku pilsēta netālu no Adrijas jūras krasta ir kļuvusi par labējā spārna politikas simbolu

Nonācis policistu ielenkumā, Luka Traīni nostājās uz fašistu ēras pieminekļa kāpnēm, uz pleciem uzlika Itālijas karogu un pacēla roku fašistu sveicienā. Viņš pats uzskatīja, ka ir patriots. Todien viņš bija sašāvis sešus imigrantus no Āfrikas — Ganas, Mali un Nigērijas. Tā bija viņa paša īstenota atriebība par jaunas itāļu sievietes nogalināšanu un sadalīšanu gabalos, par kuru aizdomās tur kādu narkotiku tirgotāju no Nigērijas.

Toreizējie valsts līderi, liberāļi un antifašistu grupas Traīni rīcību vairāk uztvēra kā ļaunu zīmi. Līdz vēlēšanām bija palikušas tikai dažas nedēļas, un 3. februārī notikusī šaušana vēl vairāk uzkarsēja priekšvēlēšanu kampaņu, kas jau tāpat izcēlās ar naidpilniem izteikumiem un mājieniem par fašisma atdzimšanu.

Kad pirms trim gadiem sākās migrantu krīze, Itālija bija viens no progresīvu ideju bastioniem un kaislīga Eiropas vienotības idejas aizstāve. Taču tagad noskaņojums ir mainījies. Traīni naidpilnā atriebība groteskā formā parādīja, ka ir sākusies asa pretreakcija pret imigrantiem un arvien lielāku atbalstu gūst labējā spārna politiķi.

Pēc 4. martā notikušajām vēlēšanām pie varas nākusī jaunā populistiskā valdība izturas ļoti skeptiski pret Eiropas Savienību, tā jau aizcirtusi durvis jauniem patvēruma meklētājiem un sola deportēt tos, kas ieceļojuši agrāk. Atsevišķi politiķi Briselē uzskata, ka tieši Itālija tagad kļuvusi par lielāko draudu ES pastāvēšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu