Stingra roka, ciets pauris • IR.lv

Stingra roka, ciets pauris

Pauls Raudseps

Turcijas prezidents Erdogans sniedz paraugstundu par autoritārisma nesto postu

Nesen mazā restorānā ar ironisku attieksmi pret dzīvi redzēju plakātu, kurā plati smaidoša sieviete turēja rokā baltu tasīti, bet viņai blakus lieliem burtiem bija rakstīts «DRINK COFFEE: Do Stupid Things Faster with More Energy» (Dzer kafiju: dari stulbas lietas ātrāk ar lielāku enerģiju).

Kafiju tomēr gribētos aizstāvēt pret apsūdzību, ka tā ir pamatā tikai muļķības akselerators, tomēr šo plakātu nācās atcerēties, vērojot nevis izklaidējošus gastronomiskos, bet gan satraucošus globālus politiskos procesus.

Jau vairākus gadus dažādi pētnieki un žurnālisti brīdina par augošo autoritārisma vilni pasaulē. Varas koncentrācija, mediju iegrožošana, minoritāšu tiesību ierobežošana, pilsonisko brīvību apcirpšana — parādības, kuras vēl salīdzinoši nesen likās atmirstam, pēdējos gados tiek vēl vairāk nostiprinātas tādās jau agrāk nebrīvās valstīs kā Ķīna vai Krievija, parādās ar jaunu sparu vietās, kuras līdz šim likās esam ceļā uz aizvien lielāku atvērtību, un sāk iefiltrēties pat valstīs, par kuru demokrātisko izvēli agrāk nebija pamata šaubīties.

Taču pēdējā laikā viens no šā bēdīgā stāsta «varoņiem» Turcijas prezidents Erdogans ir sācis sniegt paraugstundu, lai pasaulei parādītu, kāpēc šāda ieslīdēšana autoritārismā ir tik bīstama. Pārfrāzējot amizanto restorāna plakātu: atbal-stiet vadoni! Viņš darīs stulbas lietas ātrāk un ar lielāku enerģiju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu