Latvija atbalsta atteikšanos no laika maiņas • IR.lv

Latvija atbalsta atteikšanos no laika maiņas

10
Foto: Lita Krone, LETA

Ministru kabinets šodien apstiprināja Latvijas oficiālo pozīciju jautājumā par pāreju uz vasaras laiku, atbalstot vienotu dalībvalstu atteikšanos no divkāršās laika maiņas jeb pārejas uz vasaras laiku un atpakaļ, ja vasaras laiks Eiropas Savienībā (ES) vienoti tiks noteikts kā pamatlaiks, kas netiek grozīts, nodrošinot harmonizētu pieeju visā ES.

Valdība uzsver – Eiropas Komisijai (EK), lemjot par pašreizējās kārtības maiņu, jāsaglabā vienota pieeja visā ES, informē Ekonomikas ministrija (EM). Šāds lēmums būtu optimāls, ņemot vērā Latvijas ģeogrāfisko stāvokli un ievērojot pozitīvo vasaras laika ietekmi uz ekonomisko aktivitāti un veselības uzlabošanos, par ko liecina Latvijas nevalstisko organizāciju, institūciju un uzņēmēju paustais viedoklis.

Pēdējā gada laikā ir aktualizējies jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa pārregulēšanas kārtību ES, tāpēc EK nolēmusi noskaidrot ES valstu iedzīvotāju viedokli par spēkā esošo kārtību, kādā ES notiek pāreja uz vasaras laiku un atpakaļ.

Latvija neatbalsta, ka pāreja uz vasaras laiku vai tā atcelšana tiktu noteikta kā nacionālā līmeņa jautājums. Tas rada risku, ka katra dalībvalsts noteiktu savu datumu pāriešanai vai nepāriešanai uz vasaras laiku un šāda pieeja radītu nelabvēlīgu vidi loģistikas, sakaru, transporta un citu jomu uzņēmējiem, palielinot administratīvo slogu. Turklāt tas varētu radīt situāciju, ka Latvija ir atšķirīgās laika joslās ar pārējām Baltijas valstīm vai Somiju, kā arī palielinātu laika starpību starp tuvākajām ES kaimiņvalstīm un galvenajām Latvijas sadarbības valstīm.

Latvijas nacionālo pozīciju par pāreju uz vasaras laiku EM iesniegs EK. Latvija uzskata, ka pirms lēmumu pieņemšanas EK ir jānovērtē izmaksas un citi ietekmes aspekti, kas var rasties, mainot laika grozīšanas kārtību ES.

Lai noskaidrotu ES dalībvalstu iedzīvotāju viedokli, EK aicina ikvienu vēl līdz šī gada 16.augustam piedalīties aptaujā. Anketa latviešu valodā pieejama EK interneta vietnē https://ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_lv.

Pāreja uz vasaras laiku notiek pavasarī, pagriežot pulksteņa rādītājus par stundu uz priekšu, savukārt vasaras laiks beidzas rudenī, kad pulksteņa rādītāji tiek pagriezti par stundu atpakaļ. Ideja par vasaras laiku pirmo reizi radās 18.gadsimta beigās. Regulāra pāreja uz vasaras laiku lielākajā daļā Eiropas valstu sākās 20.gadsimta 60.-70.gados. Latvijā laiku sāka mainīt ar 1981.gada 1.aprīli.

No 1996.gada ES dalībvalstīs noteikta vienota vasaras laika skaitīšana – no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Kopējais ES tirgus, transporta tīkli un telekomunikācijas vairs neļauj kaut vienai dalībvalstij skaitīt laiku atšķirīgi no pārējām.

Komentāri (10)

J.šveiks 14.08.2018. 17.02

tas man ir uz roku , jo ziemā ceļos 3 00

+1
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > J.šveiks 14.08.2018. 17.29

    es saprastu, ja vasarā līdz ar gaismu tu celtos, bet kas tev ziemā gulēt neļauj?
    vecuma bezmiegs ? vai dzejas raksti?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Dusma 14.08.2018. 19.50

    es i riktīgs cīrulis , ar vistām eju gulēt un ar saules lēktu jau druvā.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    Vahamurka > J.šveiks 15.08.2018. 10.08

    Varbūt šī agrā celšanās tad arī ir vainīgais faktors krāsu neatšķiršanai.Es 3 00 eju gulēt.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Vahamurka 15.08.2018. 10.11

    par troļļiem tas tā kā skaidrs – nakts jau jusu īstais laiks

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > J.šveiks 15.08.2018. 10.10

    kaut ko tu te muldies, Smukulīt. Labrīt, starp citu.
    Jo ziemā cīruļi nav un vistas guļ, līdz gaisma aust, un druvas ziemā arī jāliek mierā

    tātad – ko tu dari ziemā ,kad mosties 03;00 naktī? stāsti godīgi

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Dusma 15.08.2018. 11.52

    lasu jūsu komentus, vēl skatos tv , jo pēc panorāmas pie tv aizmiegu , tā luk , bet vasarā jau pēc vasaras laika eju nuz copi , jo man gar ābeļdāzu tek upe , tā lūk

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.šveiks 15.08.2018. 12.04

    Vienreiz izmēģināju no rīta ap trijiem aizbraukt uz copi,absolūts tukšums,ne copesKā nāca deviņi,tā sāka ņemt,kā vienmēr.Noķēru trīs līņus tā ap kilo un vienpadsmitos braucu mājās.Četras stundas par velti nozagu miegam.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Vahamurka 15.08.2018. 22.25

    es nemakš’ķerēju dīķos , upē zivis mostas ar gaismu un aktīvi barojas , bet vasarā es neceļos trijos , bet ap pieciem , dīķi līņi labi ‘ņem uz sauldietu

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > J.šveiks 18.08.2018. 21.56

    Es runāju par dzirnavdīķu virkni,kuri uzpludināti uz upes,ar caurteci,tur uz saulrietu vairs neņem gandrīz nekas,lielākā cope ir nedaudz vēlāk par saullēktu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu