Aukstā kafija. Visaukstākā • IR.lv

Aukstā kafija. Visaukstākā

Foto — Reinis Inkēns
Marija Leščinska

Tik karstā vasarā kā šī, kad šķiet — jāceļas stundu agrāk, lai paspētu karsto rīta kafiju izdzert, pirms svelme pārkausē pilsētu —, kā īsts glābējs nāk viens no augošās kafijas kultūras jaunākajiem hitiem — cold brew. Dzēriens, kas gandrīz diennakti gatavots aukstā ūdenī. Samtains, pilnīgs un aukslējas stindzinošs

Līdz šim daudzi karstumā tvēra pēc leduskafijas glāzes. Tas ir karsti pagatavots dzēriens, kas tiek samaisīts ar ledu, pievienojot pienu un citus garšas papildinātājus. Šādi gatavotai kafijai jābūt stiprākai, lai kompensētu papildu ūdeni, kas atšķaida dzērienu, ledum kūstot. Turpretī cold brew kafija tiek gatavota aukstā ūdenī. «Manuprāt, šis ir labākais kafijas pagatavošanas veids, jo ir ļoti vienkāršs. Vajadzīgs labs, filtrēts ūdens, istabas temperatūra un speciālā brūvēšanas krūze,» saka Costa Coffee produktu vadītāja Ilze Laukalēja.

Cold brew pagatavot nav grūti. Krūzē ar aukstu ūdeni ievieto kafijas filtru, ieber kafiju, uzliek vāciņu un atstāj tumšā vietā istabas temperatūrā uz vairākām stundām. Kafijas gatavošanas laiks var atšķirties — sākot no septiņām līdz pat 24 stundām. Tas atkarīgs no kafijas pupiņu stipruma, kafijas maluma, vēlamajām garšas niansēm. Tāpat atšķirties var kafijas daudzums, ko izmanto, — lai pagatavotu litru dzēriena, vajadzēs no 40 līdz 80 gramiem rupji maltas kafijas. Pēc noteiktā laika filtru izņem un dzērienu liek ledusskapī, kur to var uzglabāt pat nedēļu. Lai gan visērtāk šādi kafiju pagatavot speciāli tam gatavotā traukā, kas pēc skata atgādina tējas kanniņu ar metāla filtru viducī, to iespējams paveikt arī jebkurā citā noslēgtā stikla traukā, kurā kafija tiek aplieta ar aukstu ūdeni. Pēc gatavošanas laika beigām to būs nepieciešams nokāst caur smalku sietu, kas izklāts ar marli, un uzglabāšanai pārliet citā traukā.

«Lēni pagatavotā kafijā garšas nianšu ir vairāk — saldums, skābums, citruss, tās nav izgarojušas. Aukstā temperatūra nodrošina arī to, ka labāk saglabājas aromāts, tāpat kofeīns un antioksidanti,» skaidro kafijas speciāliste. Cold brew kafijas garša ir izteiktāka nekā karsti gatavotajai, tajā daudz vairāk iespējams sagaršot katrai kafijas šķirnei raksturīgo. «Šādi kafijas baudīšana sāk līdzināties vīna kultūrai. Cold brew ļauj atgriezties pie pamatiem — koncentrēties uz pašas kafijas garšu, nevis tās papildinājumiem.»

Auksti brūvētās kafijas gatavošanas tradīcija sākusies 17. gadsimtā Japānā. Jau iepriekš šajā Austrumu valstī tika gatavota aukstā tēja, bet, attīstoties kafijas importam, japāņi sāka brūvēt arī aukstu kafiju. Taču mūsdienu kafijas dzērāju prātus un sirdis dzēriens iekaroja pirms vairāk nekā 10 gadiem Amerikā. Dažādu jaunu kafijas gatavošanas veidu dzimtene visbiežāk ir Kalifornija, stāsta Ilze. Tur attīstījusies arī cold brew gatavošanas tradīcija. Latvijā auksto kafiju var nobaudīt vairākās individuālajās grauzdētavās, un jau otro gadu arī Costa Coffee tīklā. «Arī pie labām lietām ir jāpierod,» par šī kafijas veida popularitāti smaida produktu vadītāja. Karstuma vilnis, protams, to ir vairojis. Vienlīdz iecienīta ir gan klasiskā cold brew kafija — melna vai balta —, gan kafijas kokteiļi Orange Spritz un Mojito. Pasaulē populāra ir arī dzēriena raudzētā versija. Pievienojot papildu cukuru, dabiskas fermentācijas rezultātā veidojas tāda kā kafijas limonāde.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu