Nepakļauties šķelšanai • IR.lv

Nepakļauties šķelšanai

42
Andis Kudors. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektors Andis Kudors par to, kāpēc populisms ir bīstama atbilde politikas problēmām

Politologs Andis Kudors bija pērn Rīgā izdotā ekspertu rakstu krājuma par populisma uzplaukumu Eiropā un ASV (The Rise of Populism: Lessons for the European Union and the United States of America) līdzredaktors. Par populismu vērtīgi domāt priekšvēlēšanu laikā, kad politisko cīņu laukā Latvijā sevi kā vērā ņemamu spēlētāju pieteicis populistisks politiskais spēks. Intervijā Kudors, kurš specializējies Krievijas politikas izpētē, min gan to, kā Kremlis šoruden varētu ietekmēt vēlēšanu iznākumu Latvijā, gan analizē populisma šķautnes, cita starpā skaidrojot arī to, kāpēc populistu uzvara Latvijā patiktu Krievijai.

Vai jūs varētu raksturot, kas ir populisms?
Politoloģijā ar populismu saprot, pirmkārt, nepilnīgu ideoloģiju, otrkārt, partijas organizatorisko formu un, treškārt, komunikācijas stilu. Kā plānā jeb nepilnīgā ideoloģija populisms balstās tēzē, ka mēs — parastā, viemmēr patiesā tauta — esam labāka par vienmēr slikto, korumpēto un savtīgo eliti. Lai gan mūsdienās izskan daudz citu tēžu, ar ko mēģina raksturot populismu, uzskatu, ka vajadzētu turēties pie šiem trim manis minētajiem aspektiem.

Donalds Tramps savā inaugurācijas runā parādīja klasiskā populisma pazīmes. Pārstāstot viņa teikto — nav svarīgi, vai pie varas ir demokrāti vai republikāņi, bet svarīgi, ka tagad pie varas esat nākuši jūs, cilvēki, nevis Vašingtonas institucionalizētā elite! ASV šie vārdi We the people (mēs, tauta — angļu val.) ir sakrāli. Tie saistās ar nācijas tēviem un valsts dibināšanu. Tas ir atgādinājums, kam pieder vara.

Turpinot par populismu kā partijas organizatorisko formu — tas parasti nozīmē nostāšanos pret varas partijām, nevis abstrakti, bet konkrēti. Populistiem svarīgi paziņot, ka šīs varas partijas nepārstāv plašu sabiedrību, nepārstāv tautas gribu. Populistu partijām raksturīgi, ka nav stingras hierarhijas, struktūras. Līderis tiek ātri augšgalā. Vada partiju ar harismu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu