Dziesmas kā pļaukas • IR.lv

Dziesmas kā pļaukas

Eduards Gorbunovs jeb Edavārdi. Foto — Lauris Vīksne
Ieva Alberte

Vienā nedēļas nogalē Eduards Gorbunovs (28) jeb Edavārdi uzstājās trijās pilsētās. Tik pieprasīts ir hiphops, un tik stipri ir Edavārda vārdi. Viņš ir arī viesmākslinieks Prāta vētras koncertos

Mūsu saruna izvēršas par to, kā hiphops kļuvis Latvijā pieprasīts un kā tajā vietu atraduši Edavārdi. Tikai garāmejot Eduards piemin vecākus no Purvciema, iegūto bakalaura grādu vides zinātnē, un par mīlestību nerunājam vispār. Atbraucis ar riteni, mugursomā dators, jo viņš ir Delfu sociālo tīklu satura redaktors: ieliek saites uz svarīgām Facebook, Twitter ziņām un ar bildēm papildina Instagram. Darbu Eduards var paņemt līdzi uz koncertiem: Positivus laikā nostrādāja ierastu darbdienu un vakarā kāpa uz skatuves. Nākamajā dienā uzstājās Fonofest Cēsīs un arī Prāta vētras koncertā Jelgavā. Piektdien, 3. augustā, būs Summer Sound.

Dziedēt cūku

Ar Eduardu ir viegli. Viņš māk sarunāties. Jo trīs gadus nostrādājis LMT zvanu centrā, ieaudzinot sevī iecietību un pacietību. Pametis vides zinātnes maģistrus Latvijas Universitātē, izvācies no vecāku dzīvokļa un gribēja pelnīt naudu. Darbs zvanu centrā nogurdināja, taču «atmosfēra man tur patika». «Laba darbavieta. Ja neskaita to, ka bija klienti, kuri prata «izvest». Šķita — pierakstīšu adresi un, kad beigsies darbalaiks, aiziešu ar ķieģeli izsist stiklu. Protams, es tā nedarīju,» pasmaida Eduards.

Repu viņš «studē» kopš 15 gadu vecuma: atrod augsti novērtētu albumu, izlasa aprakstu, sariktējas gluži kā pirms filmas skatīšanas, apsēžas un klausās. «Man patīk ritmiska runāšana uz bīta. Patīk, kā skan,» Eduards salīdzina šo sajūtu ar ekstrēmajiem sporta veidiem, kas apbur un gribas pamēģināt pašam pagalmā, piemēram, braukt ar skeitbordu. Padarīt sev sasniedzamu. Līdzīgi bija ar repu klausījies, un gribējies pašam. «Pa vienai kačāju Eminema dziesmas, un katra bija kā pļauka sejā: cik ļoti es tās izjutu, un kā trāpīja. Tagad tā ir reti. Klausies, sākumā baigi nepatīk, bet tikai pēc piektās reizes albums uzrunā,» atzīst Eduards. Eminems nav vienīgais, ko viņš klausījās, — arī Nas, Led Zeppelin un Deivids Bovijs ir viņa mūzika. «Man šķiet, ka viens no cilvēka galvenajiem uzdevumiem ir radīt kaut ko no nekā, un es cenšos to darīt ar mūziku. Gribu veidot tādas dziesmas, kas ar savu kvalitāti, tehniku un saturu radīs rezonansi klausītājos. Nezinu, vai esmu uz to spējīgs, bet gribētu šajā žanrā ienest jaunas, oriģinālas idejas un mainīt cilvēku priekšstatu par to, ko var un nevar izdarīt repā. Mūzika ir viens no veidiem, kā mēs savā starpā komunicējam, un man ir, ko pastāstīt.»

Par reperi Eduards sevi dēvē desmit gadus (hiphops ir subkultūra, bet reps tās muzikālais žanrs red.). Karjeras pašos sākumos, ietekmējoties no Led Zeppelin, viņš staigāja platās biksēs un gariem matiem. «Tā bija viena no lietām, ar ko atšķīros jau tajā laikā, bet, par spīti tam, reperus, kuri pieturējās pie standarta stila, uztvēru kā savējos. Zinamās aprindās biju iesaukts par Edamati.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu