Vēlēšanas rīt un parīt • IR.lv

Vēlēšanas rīt un parīt

Aivars Ozoliņš

Priekšvēlēšanu ainavā var redzēt īstās dalījuma līnijas

Politisko partiju reitingus parasti pieteic tā: «Ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt…» Taču Saeimas vēlēšanas būs 6. oktobrī, un tās nebūtu likumīgas, ja nezin kā notiktu rīt. Sabiedriskās domas aptauju dati parāda vēlētāju noskaņojumu, turklāt nevis rīt, bet gan aptaujas veikšanas laikā, tātad «vakar». Bet «rīt» jeb pašlaik notiek partiju priekšvēlēšanu cīņa par vēlētājiem.

Partijas var iesniegt savu kandidātu sarakstus Centrālajai vēlēšanu komisijai no 18. jūlija līdz 7. augustam. Pirmās pagājušonedēļ savējos iesniedza Jaunā konservatīvā partija un Rīcības partija. Šonedēļ gaidāms lielāks pieteikumu birums, un nākamnedēļ zināsim visus, kuri pretendēs vadīt valsti un valdību nākamos četrus gadus.

Tiesa, vairākumam partiju pretenzijas ir pieticīgākas — tikt pāri piecu procentu barjerai —, bet vadīt valdību, proti, turpināt to darīt nopietni plāno laikam tikai Zaļo un Zemnieku savienība. Par iekļūšanu nākamajā Saeimā var neuztraukties arī Saskaņas un Nacionālās apvienības saldi rūgtais pārītis. Visi pārējie ir uz robežas. Tāpēc 13. Saeimas sastāvu grūtāk prognozēt nekā jebkuras iepriekšējās kopš neatkarības atgūšanas.

Tomēr nav vērts gausties par «latviešu partiju» mūždien pārspīlēto nespēju sadarboties. Tās cīnās par to pašu ierobežoto elektorāta pīrāga daļu, kuru lielā mērā zaudējusi Vienotība, bet prēmijā var dabūt arī kādu šķēli no ZZS vai NA elektorāta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu