ASV valsts sekretārs atklāj Putina un Trampa tikšanās detaļas • IR.lv

ASV valsts sekretārs atklāj Putina un Trampa tikšanās detaļas

1
Krievijas prezidents Vladimirs Putins (no kreisās) un ASV prezidents Donalds Tramps tikšanās laikā Helsinkos. Foto: Reuters/LETA

ASV neatzīs Krievijas okupētās Ukrainai piederošās Krimas pussalas aneksiju, trešdien paziņoja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, kuru senatori iztaujāja par ārpolitiku. Viņa paziņojumu atzinīgi novērtēja gan Eiropas Savienības amatpersonas, gan Ukraina.

Pēc pagājušonedēļ Helsinkos notikušās ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina tikšanās bija izteikti pieņēmumi, ka Vašingtona varētu piekāpties Maskavai Krimas jautājumā. “Es gribu apliecināt šai komitejai, ka Savienotās Valstis neatzīst un neatzīs Kremļa Krimas aneksiju,” Pompeo paziņoja Senāta Ārlietu komitejai.

“Saskaņoti ar sabiedrotajiem, partneriem un starptautisko sabiedrību, Savienotās Valstis noraida Krievijas mēģināto Krimas aneksiju un sola saglabāt šo politiku, līdz tiks atjaunota Ukrainas teritoriālā integritāte,” teikts Pompeo paziņojumā. Krievijai vajadzētu “izbeigt Krimas okupāciju”, teica Pompeo, piebilstot, ka Maskava ar savām darbībām ir izolējusi sevi no starptautiskās sabiedrības.

“Nevienam nav tiesību ar spēku mainīt brīvu suverēnu valstu robežas,” paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija, apsveicot ASV skaidrojumu šajā jautājumā. “Mēs vēl arvien esam stingri uzticīgi Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei un mūsu neatzīšanas politikas pilnīgai īstenošanai, tai skaitā ar ierobežojošiem pasākumiem,” sacīja Eiropas Savienības preses sekretārs.

Neesot slepenu vienošanos

Kā izteicās Pompeo, “Helsinkos mēs centāmies noskaidrot, vai Krievija ir ieinteresēta attiecību uzlabošanā…  Mēs aizstāvējām Amerikas stratēģiskās intereses Sīrijā un Ukrainā”. Helsinkos Tramps ar Putinu esot vienojušies aktivizēt ekspertu, diplomātu un bruņoto spēku pārstāvju kontaktus cīņai ar terorismu. Turklāt, pēc Pompeo teiktā, runa bijusi par darba grupu izveidošanu, kurās būtu iekļauti arī augsti pārstāvji no ekonomikas jomas.

Valsts departaments norādīja, ka ASV sankciju jautājumu Krievijai nav apsprieduši, ziņo Dw.de.

Citu tēmu skaitā prezidenti esot aizskāruši iespējamos Sīrijas konflikta politiskos risinājumus, kā arī Izraēlas drošības jautājumu. Tramps un Putins neesot viens otram devuši solījumus un neesot slēguši nekādas slepenas vienošanās, tai skaitā arī par Ukrainu, uzsvēra Pompeo.

Kā zināms, 16. jūlijā Helsinkos notika pirmā Trampa un Putina divpusējā tikšanās. Pēc tās ASV prezidenta administrācija saņēma Kongresa kritiku par to, ka palikušas neskaidras abu prezidentu tikšanās un divpusējās sarunas aiz slēgtām durvīm detaļas. Trampam arī pārmeta to, ka viņš nav apspriedis jautājumu par Krievijas iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016. gadā.

Par ko runāja un vienojās Tramps ar Putinu Helsinkos ceturtdien raksta arī žurnāls Ir. Vairāk lasiet šeit.

Komentāri (1)

J.šveiks 26.07.2018. 23.38

trums i dums

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu