Žurnāls: "Mafijas" kritiķis Gobzems pats labi pelnījis maksātnespējas procesos • IR.lv

Žurnāls: “Mafijas” kritiķis Gobzems pats labi pelnījis maksātnespējas procesos

6
Advokāts Aldis Gobzems. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Pirmsvēlēšanu skaļumā par lielāko maksātnespējas shēmu kritiķi publiski izrādās advokāts un topošais politiķis Aldis Gobzems. Žurnāls Ir izpētīja, ka viņš pats savulaik darbojies tagad paša kritizētajā maksātnespējas administratoru “mafijas” perēklī – birojā Strēlnieku ielā Rīgā, kas pieder bijušajam tieslietu ministram un tagad Saeimas Juridiskās komisijas vadītājam Gaidim Bērziņam (NA) un viņa partnerim – patlaban smagos noziegumos apsūdzētajam administratoram Ilmāram Krūmam.

Tāpat žurnāls Ir noskaidroja, ka starp Strēlnieku ielā administrētajām lietām Gobzema karjerā ir spilgts piemērs, kuru var iekļaut maksātnespējas shēmu rokasgrāmatā, ja tādu izdotu.

Ceturtdien žurnāls Ir stāsta, ka Gobzems, kurš tagad nikni kritizē maksātnespējas administratotu “mafiju”, pats šīs tūkstošgades sākumā ražīgi darbojies maksātnespējas lauciņā ar vairāk nekā 100 uzņēmumiem. Kopš 2009. gada krīzes viņš administrējis 27 uzņēmumus.

Klasiskajai maksātnespējas administratoru shēmu “rokasgrāmatai” atbilst uzņēmuma EMR lieta, kas 2009. gadā pieprasīja tiesisko aizsardzību un kā administratoru izvēlējās Gobzemu. Viņš izstrādāja plānu, ko saskaņoja tikai ar trim no vairāk nekā simt kreditoriem, paredzot par 80% samazināt visu nenodrošināto kreditoru prasījumus, kas kopumā veidoja 2,6 miljonus eiro. Tā uzņēmums vienā rāvienā atbrīvojās no vairāk nekā divu miljonu saistībām. Tomēr apgrozījums turpināja kristies, un norēķini ar banku kavējās, tāpēc 2011. gadā DnB Nord prasīja uzņēmuma maksātnespēju, bet saistības pret nodrošinātajiem kreditoriem tuvojās sešiem miljoniem eiro.

Gobzems palika maksātnespējas administratora amatā un iznomāja visu īpašumu ar EMR saistītai firmai, rūpnīcas pārvaldīšanu uzticēja līdzšinējam EMR valdes priekšsēdētājam Sergejam Masļakovam. Vēlāk izsolē pārdeva visus īpašumus citai firmai, kuras valdē darbojās tas pats Masļakovs. Pirkuma summa bija nepilni trīs miljoni eiro. Šī publiskos reģistros atrodamā informācija izskatās pēc klasiskas shēmas, kas Ir pētījumos daudz aprakstīta — īpašnieki izmanto tiesisko aizsardzību un maksātnespēju, lai atbrīvotos no uzņēmuma parādiem, bet aktīvus saglabātu savās rokās.

Šajā lietā redzams, ka Gobzems, līdzīgi kā citi amata brāļi, labi pelnīja ar saviem pakalpojumiem. Maksātnespējas laikā saņēmis 4273 eiro ikmēneša atlīdzību plus vēl arī procentuālu samaksu par īpašuma pārdošanu izsolē. Gobzema ieskatā viņam par to pienācās vēl 134 tūkstoši eiro. Tik daudz gan gala beigās viņš nesaņēma.

Gobzems arī žurnālam atzīst, ka pazīst un ir sadarbojies ar smagos noziegumos apsūdzēto bijušo maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu un viņa komandu Kolle Beton maksātnespējā. «Es tajā procesā sadarbojos ar Sprūda biroju, jā.» «Tajā brīdī man bija labas attiecības ar Māri Sprūdu, kādas nav šodien. Mūsu mērķis tajā procesā nebija ne izlaupīt uzņēmumu, ne ko…» žurnālam saka Gobzems.

Pie sadarbošanās ar Sprūdu viņš piemin arī Krājbankas administratora izvēles procesu, kad pielicis roku Inta Goldmaņa kandidatūras izbrāķēšanai. «Toreiz vairāki administratori sadarbojās, lai informāciju savāktu, es biju tas, kas arī publiski izteicās, un tur arī Sprūda kunga birojs kaut kādu daļu informācijas vāca.»

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (6)

Aivars Legzdins 27.07.2018. 00.11

Ko piebilst? Katrai kampaņai Politiskajai kampaņai ir nepieciešams Liels finansējums. Tā ir Klasika un Obligāts priekšnoteikums Politisko Batāliju kaujas laukā. Ir nepieciešami Stratēģiskie Investori, kuri ir Ieinteresēti viņu virzītā Politiskā Spēka nokļūšanai pie Varas. ASV Privāto Investoru mērķtiecīgs finansējums nodrošināja Nacionālsociālistu nākšanu pie varas Veimāras Republikas Reihstāgā 1933. gadā. Tehnoloģija ir ļoti vienkārša. Vispirms Valstī jārada Hiperinflācija (Latvijas gadījumā – bezdarbs un cilvēka necienīgs atalgojuma līmenis), kas ilgstošā laika periodā izraisa neapmierinātību (sākumā) un, beigu beigās, Tautas Naidu pret pie Varas Esošajiem. KPV LV (mana red.: Akciju sabiedrības “Gobzems – Kaimiņš & Co) lieliski apguvuši, savulaik, Trešā Reiha Runas vīru Runas Manieres un Stilu. Ja Artuss Kaimiņš lieliski atdarina Trešā Reiha Propagandas ministru Paulu Jozefu Gebelsu, tad Aldis Gobzems ir pārņēmis Kaimiņzemes Odiozās personības Vladimira Žirinovska manieres. Kā vienu, tā otru (šeit es domāju, ne Artusu Kaimiņu, bet Aldi Gobzemu un Vladimiru Žirinovski) varu saukt par politisko provokatoru un populistu, kas ar saviem izteikumiem cenšas piesaistīt, līdz “kliņķim novesto” vēlētāju balsis, aizmirstot, ka pats visus iepriekšējos gadus atradies Maksātnespējas administratoru bandā, mērķtiecīgi graujot Latvijas valsts ekonomiku. Man Tas atgādina pazīstamu anekdoti: “Zvans pie dzīvokļa durvīm. Saimnieks atver durvis. Pretī stāv vīrs ar nolaistām biksēm un kāpņu telpā durvju priekšā uz grīdas guļošu kūpošu čupiņu.” Ko Jūs vēlaties, Kungs?” / “Tualetes papīru, Kungs!” Šie Kungi mums ir pieķēzījuši Durvju priekšu un, nu, uzdrīkstas lūgt no mums tualetes papīru (lasi: uzticības mandātu 13, Saeimas Vēlēšanās)?! Visaugstākā mērā Cinisms un Nekaunība!

+2
0
Atbildēt

2

    no malas > Aivars Legzdins 27.07.2018. 11.19

    R nav atklājuši Gobzema visus ” varoņdarbus” . Viņš savulaik palīdzēja organizēt vienu no lielākajām reiderisma afērām. Gobzems kā advokāts iesaistījās “SIA ” Pilsētprojekta ” (LPS) Skolas ielā prettiesiskā pārņemšanā un novešanā līdz maksātnespējai. Proti, Gobzema vadītajā LPS dalībnieku sapulcē nomainīja LPS valdi. Jaunievēlētās valdes priekšsēdētājs Skujiņš LPS piederošo vērtīgo biroju ēku nekavējoties fiktīvi ieķīlāja Jaunzēlandē reģistrētam ofšoram “Pegas Consulting Limited”, lai nodrošinātu 700 000 latu aizdevuma saņemšanu. Ar Gobzema palīdzību publiski tika vajāti juristi, kas mēģināja novērst šīs krimināli sodāmās darbības.
    Pēc tam prokuratūra aizdomās par noziedzīgām darbībām, kas vērstas uz LPS nekustamā īpašuma un finanšu līdzekļu izkrāpšanu uzrādīja apsūdzības piecām personām. Žēl, ka to vidū nebija šā ” taisnības cīnītāja”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    QAnon > Aivars Legzdins 29.07.2018. 09.58

    Varbūt pirms dirst par MNA vispār, vietā ir atcerēties visvērienīgāko kreditora – latviešu valsts uzmešanu, kad ap pus miljarda vērtais, stratēģiski nozīmīgais LM, bez naudas nonāca izvazāšanai Krimas čekistu rokās, kur vienu no galvenām lomām spēlēja Vienotības cilvēks, Haralds Velmers?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Gvido Skrubis 27.07.2018. 19.57

J.šveiks 26.07.2018. 22.45

maksāt nespēja labi ienesīga lieta , kurš to izkārtoja?

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu