Mākslas tīrradņi • IR.lv

Mākslas tīrradņi

2
Amerikāņu avangarda mākslinieka Džeimsa Beninga instalācija Divi namiņi (2014). Publicitātes foto
Marija Leščinska

Unikāla performance 36 stundu garumā ar izciliem pašmāju māksliniekiem un ārzemju slavenībām šonedēļ ievadīs Cēsu Mākslas festivālu

Festivāla atklāšanas programmā no 27. līdz 29. jūlijam gaidāmi vairāki vērienīgi laikmetīgās mākslas notikumi. Piedāvājot neierastā vidē satikties spilgtiem mūsdienu māksliniekiem un klasiķiem, festivāla programmas veidotāji aicina skatītājus nebaidīties no negaidītā, bet apstāties un iedziļināties.

Cēsu Mākslas festivāls turpināsies līdz 26. augustam. Tā laikā ik nedēļu būs iespējams vērot Jāņa Putniņa sastādītās kinoprogrammas Mežs seansus Cīrulīšu dabas takās pie Spoguļklintīm un Silvijas Radzobes veidoto teātra programmu, kurā iekļauti spilgtākie pagājušās sezonas jauniestudējumi. Festivāla laikā Cēsīs skatāma arī Latvijas Mākslas akadēmijas bakalaura un maģistra programmu diplomdarbu izstāde Nepieradināmās teritorijas un notiks spoži klasiskās mūzikas koncerti.

Arfa un ķieģeļi

Festivāla atklāšanas centrālais notikums ir radio Klasika raidījuma Tīrkultūra realizētā 36 stundu dzīvā skaņas instalācija Negaidītie avoti. Tās veidotāju iecere ir nepārtrauktā performancē parādīt dažādas mākslas formas uz speciāli izveidotas izgaismotas betona platformas Lenču ielā 6. Instalāciju atklās modes mākslinieku dueta MAREUNROL’S performance, tai sekos bundzinieka Andrea Belfi uzstāšanās, Kristas un Reiņa Dzudzilo performance.

Pirmajā vakarā izskanēs vēl vairāki koncerti un notiks performances, bet naktīs uz platformas norisināsies dejas kopā ar dīdžejiem. 36 stundu laikā instalācijā tiks rādīti arī dažādi videodarbi un filmu programmas. Darbība norisināsies nepārtraukti, skatītājiem neslēpjot arī mākslinieku nomaiņas brīžus, tehniskas detaļas. «Tas varbūt ir neveikli, bet noteikti patiesi,» saka Rolands Pēterkops, viens no instalācijas veidotājiem. Satraukties nevajag arī tiem, kuri nav gatavi vairāk nekā diennakti neaizvērt acis, lai izbaudītu instalāciju pilnībā. Viss tajā notiekošais tiks filmēts, un vēlāk festivāla laikā būs skatāms instalācijas ieraksts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu