Politiskā dārzniecība • IR.lv

Politiskā dārzniecība

1
Ķīnieša Džena Bo video Pteridofilija aktualizē nepieciešamību atjaunot cilvēka un dabas saites, nodoties jutekliskām baudām ar Taivānas mežu papardēm. Publicitātes foto
Šelda Puķīte, mākslas kritiķe

Mākslas biennāle Manifesta 12 kultivē migrācijas un klimata pārmaiņu tēmu

Viens no Eiropas pazīstamākajiem mākslas festivāliem, daļēji pateicoties savam atšķirīgajam formātam un ideoloģiski kreisajam uzstādījumam, ir klejojošā mākslas biennāle Manifesta. Katru otro gadu Amsterdamā bāzētais Manifesta birojs izvēlas jaunu norises vietu Eiropas kartē, un šogad tā ir Sicīlijas vēsturiski uzslāņotā un multikulturālā galvaspilsēta Palermo, kas migrācijas krīzes kontekstā ir viens no karstākajiem Dienvideiropas punktiem. Lielais bēgļu skaits no dažādām Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīm, ko Itālijai kā Vidusjūras piekrastes valstij pēdējos gados ir nācies uzņemt, radījis šķelšanos Itālijas sabiedrībā un veicinājis populistisko spēku nākšanu pie varas.

Interesanta sakritība, ka pēdējais lielākais saasinājums starp Eiropas Parlamentu un Itālijas valdību risinājās tieši pirms Manifesta 12 atklāšanas, jaunajam Itālijas iekšlietu ministram Mateo Salvīni aizliedzot atvērt robežas vairāk nekā 600 bēgļiem, kurus bija uzņēmis Francijas sabiedriskās organizācijas kuģis Aquarius.

Kamēr Salvīni migrantus dēvē par «viltus bēgļu armiju», Palermo mērs Leoluka Orlando, kas ir pazīstams arī kā aktīvs Sicīlijas mafijas apkarotājs, proponē atvērtības politiku, Manifesta 12 ceļvedī uzsverot, ka Palermo nav imigrantu, jo visi, kas ierodas šajā gandrīz 3000 gadu senajā pilsētā, automātiski kļūst par tās pilsoņiem. Mēra prioritāte ir tūrisms un kultūras attīstība, tāpēc nav pārsteidzoši, ka tieši viņa darbības rezultātā Palermo 2018. gadā ir kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu un Manifesta 12 projektu norises vietu.

Manifesta birojs kuratoru vietā ir izvēlējies četrus radošos mediatorus, kuru profesionālā darbība ir saistīta ar urbāno pētniecību, izglītību, arhitektūru, žurnālistiku, dokumentālo filmu industriju un laikmetīgās mākslas izstāžu organizēšanu. Pilsētas pētnieciskie priekšdarbi kā pasūtījums Roterdamas arhitektūras birojam OMA (Office for Metropolitan Architecture) tika veikti gadu iepriekš — prakse, ko Manifesta vēlas pārvērst par savas turpmākās darbības metodi. Par problēmu asi izvēloties migrāciju un klimata izmaiņas, tiek veidota trijās sadaļās veidota programma, kas tiek iedarbināta jau gadu pirms festivāla atklāšanas — kamēr 40 no kopumā 50 uzaicinātajiem māksliniekiem strādā ar vietējo materiālu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu