Dot pareizo grūdienu • IR.lv

Dot pareizo grūdienu

2
Britu uzvedības ekonomikas eksperts Saimons Ruda. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Britu uzvedības ekonomikas eksperts Saimons Ruda par to, kas ir laime un kā progresīvs komunikācijas stils palīdz sabiedrībām labāk saprasties

Vairāk nekā desmit gadus darbojoties pētniecībā, Lielbritānijas cilvēku uzvedības pētniecības organizācijas (Behavioural Insights Team) starptautisko programmu direktors Saimons Ruda ir konsultējis ne tikai britu valdību dažādās ar komunikāciju saistītās jomās, bet strādājis ar valdībām vairāk nekā divdesmit pasaules valstīs.

Kā valstij komunicēt ar iedzīvotājiem tā, lai dialogs izdotos veiksmīgs un tiktu panākts rezultāts, — par šo tēmu Ruda dalījās pieredzē sarunu festivālā Lampa jūnija beigās Cēsīs.

Svarīgākā no viņa atziņām: ar pārdomātu pieeju labu rezultātu var panākt jebkurā sabiedrībā. Arī gadījumos, kad šķiet, ka pārmaiņas ir gandrīz neiespējamas. Intervijā Ruda skaidro, kas ir uzvedības ekonomika un kā ar tās palīdzību panākt, ka cilvēki dzīvo veselīgāk, pārticīgāk, laimīgāk.

Īsos vārdos — kas ir cilvēka uzvedības ekonomika, ko tā risina?
Cilvēka uzvedības ekonomika saistīta ar izpēti, kā cilvēki pieņem lēmumus dažādās dzīves situācijās. Tas, ko mēs kā pētnieki darām, — meklējam cilvēku dzīves ap
stākļos, tajā vidē, kurā viņi atrodas, un visā viņu dzīves kontekstā faktorus, kas ietekmē uzvedību. Tradicionālajā ekonomikā par to netiek domāts. Tajā tiek pieņemts, ka cilvēku izvēli rīkoties tā vai citādi nosaka aprēķins, kādu labumu būs iespējams gūt no situācijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu