Mehāniska kotlete • IR.lv

Mehāniska kotlete

2
Pauls Raudseps

Arī citās Centrāleiropas valstīs trūkst darbaspēka. Tur strauji attīstās robotizācija

Aina no zinātniskās fantastikas filmas vai arī varbūt no populāras sabiedriskās ēdināšanas vietas 2023. gadā: tev ir uznākusi kāre pēc kāda īsteni latviska ēdiena — kotletes vai karbonādes, šķovētiem kāpostiem un krāsnī ceptiem kartupeļiem —, tāpēc dodies uz tuvāko tautisko ātrās ēdināšanas vietu. Ienākot pa priekšdurvīm, jau kuro reizi pavirši aplūko gaišā koka paneļus, kas rotāti tautiskiem rakstiem, dainu tekstiem un tēliem, kas izskatās pēc skolas grāmatās redzētajiem Ķenča un Pāvula.

Paņēmis paplāti, tu dodies tālāk pie letes, pārlaid aci apetītlīgajai desu, sacepumu un šašliku izvēlei, tomēr apstājies pie kotletēm. «Divas, lūdzu,» tu saki — un metāla «rokas» hidrauliski kontrolētās spīlēs precīzi paceļ vienu, tad otru kotleti un novieto uz šķīvja, kuru tad cita, īpaši šim uzdevumam pielāgota ierīce paceļ, pavirza uz priekšu un nolaiž uz pareizā vietā novietotās paplātes.

Tā tu virzies no vienas stacijas uz otru, aiz letes neredzot nevienu cilvēku, līdz beidzot nonāc līdz kasei. Tur atrodas skeneris, kurš ar sevišķas programmatūras palīdzību atpazīst visus tevis paņemtos ēdienus un čerkstošā balsī nosauc maksājamo summu. Uz skenera apaļās «galvas», tāpat kā senos laikos, stāv tautisks vainadziņš, bet ar īstiem cilvēkiem tu vari atkal parunāties tikai brīdī, kad esi apsēdies pie kāda no restorāna galdiņiem.

Tāda fantasmagoriska pasaule sāka veidoties iztēlē, kad nesen parādījās ziņa ar virsrakstu «Lido klientus varētu apkalpot roboti». Intervijā Latvijas Radio raidījumam Krustpunktā uzņēmuma vadītājs Gunārs Ķirsons, neko daudz vairāk nepaskaidrodams, izteicās, ka jau tuvākā gada laikā restorāns varētu ieviest robotizētu apkalpošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu