Jaunās paaudzes darbiniekiem ir svarīga darba vietas atmosfēra un interjers • IR.lv

Jaunās paaudzes darbiniekiem ir svarīga darba vietas atmosfēra un interjers

2
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Linda Kapustinska

Latvijas ekonomiski aktīvo cilvēku vidū arvien lielāka ietekme ir jaunākajām paaudzēm, kuru ieradumi un vēlmes pieprasa mainīties ne tikai darba devēja nosacījumiem, bet arī darba videi.

12% Latvijas iedzīvotāju pārstāv tā saukto Z paaudzi (18 līdz 28 gadi), bet otra lielā grupa (14%) ir Mileniāļi (29 līdz 39 gadi). Pētījumi rāda, ka šo paaudžu pārstāvjiem ir ļoti svarīgi strādāt modernā birojā.

Protams, nekur nepazūd arī prasības pēc konkurētspējīgs atalgojuma, draudzīga kolektīva un karjeras izaugsmes, taču jaunajiem darbiniekiem atmosfēra, interjers un daudzveidīgas atpūtas iespējas ir daudz svarīgākas nekā citām paaudzēm. Tas liek lūkoties pēc darba tajās kompānijās, kas par to padomājušas laikus. Šāda tendence novērojama arī pasaulē. Piemēram, ietekmīgais britu medijs The Independent ziņo, ka 16% britu jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem aptaujā ir norādījuši, ka noraidījuši darba piedāvājumu sev netīkamā ofisā.

Īpaši prasīga ir Z paaudze – jaunieši, kuri sāk savas darba gaitas un kuru īpatsvars darba vidē palielinās arvien straujāk. Nolieciet uz galda augļus, nodrošiniet bezmaksas dzērienus atpūtas telpā – tās ir vienas no prasībām, kuras nemaz nav tik grūti izpildīt. Vēl labāk, ja darba vietā ir sporta zāle, bibliotēka, kafejnīca, vieta, kur norobežoties no kņadas.

Viena no svarīgajām tendencēm, kas pēdējos gados arvien vairāk ieviesta pasaules uzņēmumu birojos, ir dabas tuvums, dažādu augu un citu dabas elementu integrēšana interjerā.

Piemēram, Harvardas universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka biroji, kuros atrodas augi, daudz labvēlīgāk iespaido darbinieku kognitīvās funkcijas. Tātad uzlabo arī darbinieku veiktspēju.

Modernam birojam ir jānodrošina dažādas iespējas – jājūtas ērti tad, ja gribi vienatnē pastrādāt ar klēpjdatoru, iedzert kafiju, satikties ar kolēģiem uz kādu sarunu vai parunāt pa telefonu. Šīs tendences īpaši aktuāli ir zināt uzņēmumiem, kas orientējas uz gados jaunu darbaspēku un vēlas to piesaistīt uz ilgu laiku. Piemēram, uzņēmumā Evolution Latvia biroja telpas veidotas maksimāli pievilcīgas, ņemot vērā jaunākos pētījumus un iesaistot interjera speciālistus – kompāniju Neoklasika un mākslinieci Kristīni Luīzi Avotiņu. Interjers veidots ar savu stāstu, to pietuvinot dabai, padarot košu un piemērojot labai atpūtai darba pārtraukumos. Tāpēc telpas ir pielāgotas atpūtas pauzēm un nelielam launagam, nodrošinot gan daudzveidīgas vietas sēdēšanai, gan vietas, kur uzspēlēt galda tenisu vai galda futbolu.

Ja agrāk biroju telpas pielāgoja galvenokārt darbam un efektīvākai plānošanai, maksimālai telpu izmantošanai, tad mūsdienu jaunākās tendences centrā liek cilvēku, viņa vērtības un fokusējas uz to, lai uzlabotu katra pašsajūtu gan individuāli, gan kā kopumā kolektīvā. Birojiem jākļūst ne tikai par telpām, kur mēs strādājam, bet arī par atvērtu vidi, kurā jūtamies pozitīvi uzlādēti un ideju, iespēju pārpilni.

 

Autore ir “Evolution Latvia” zīmola un komunikācijas speciāliste 

Komentāri (2)

Sskaisle 19.07.2018. 13.07

http://www.bbc.com/capital/story/20180718-open-offices-make-people-talk-less-and-email-more

starp citu – tādi krēsli jau ir un ir tā, ka krēslu vietā ir bumbas kuras trenē iekšējo muskulatūru, jo sēdošs darbs tomēr ir 21.gs. problēma

0
0
Atbildēt

0

QAnon 18.07.2018. 11.19

Katram biroja krēslu ar dibena masētāju!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu