Uz priekšu! • IR.lv

Uz priekšu!

MGS Factory dibinātājs Mareks Gipters ar dzīvesbiedri Sanitu. Foto – Jānis Pipars
Ieva Jakone

Mazi ķipari, kas veikli slīd uz priekšu, atsperoties te ar vienu, te otru kāju, redzami gan uz ietvēm, gan parkos. Braukšana ar līdzsvara riteņiem ir ierasta izklaide bērniem, taču  2010. gadā,  kad MGS Factory piedāvāja pirmos koka velosipēdus, vecāki bija apjukuši — kur tad pedāļi?

Ar mazajiem koka velosipēdiem Dip Dap bērni brauc bez pedāļu palīdzības — atsperas pret zemi un trenē līdzsvaru. Šīs rotaļlietas radītāju Mareku Gipteru piektdienas pusdienā satieku Rīgā. Pusotra simta kilometru mērošana no Kuldīgas, kur riteņi tiek ražoti, viņam ir iknedēļas darbu sarakstā — galvaspilsētā mīt piegādātāji un klienti. Tomēr pārvākties uz lielo pilsētu viņš nekāro. «Kuldīgā ir miers, daba, zaļuma vairāk. Tas ievelk,» viņš stāsta par pilsētu, kur aptuveni 300 kvadrātmetru plašā ražotnē un noliktavā bez viņa un sievas Sanitas strādā vēl pieci darbinieki.

Vēl nesen cilvēku bijis divreiz vairāk, bet, apjautis, ka ražošanas procesā ir daudz lieku darbību, Gipters komandu samazinājis un darbu padarījis efektīvāku. «Mācāmies no maza uzņēmuma izaugt lieli,» Mareks stāsta par domāšanas maiņu, kas vajadzīga, lai prasmīgi plānotu darbu.

«Ja darbinieku sniegums nav tāds, kā esi gribējis, vaina jāmeklē sevī. Jāsakārto vide,» spriež mazo koka velosipēdu ražotājs. Gipters atzīst — lielākā kļūda bijusi vēlme darbiniekiem dot pārāk daudz brīvības. Nav gribējies nevienu dzīt. «Bet ir tā kultūra jāievieš. Ja astoņos sākam, tad sākam visi. Arī smēķēšana jāierobežo — nevar iet, kad grib,» viņš dalās ar atziņām. Lai saprastu, kāda ir darba vide uzņēmumā, Mareks pats bieži strādā pie frēzes. «Tad efekts uzreiz jūtams. Darbinieki strādā čaklāk,» viņš iesmejas.

Nevar nospiest kvalitāti

Pagājušajā gadā no Dip Dap ražotnes pie klientiem aizceļojuši aptuveni desmit tūkstoši līdzsvara riteņu, kāda piektā daļa — uz ārzemēm. Katru gadu apjoms aug vienmērīgi, bez straujiem kritumiem un kāpumiem. Riteņi taisīti no Latvijas finiera, apstrādāti ar lineļļu no Igaunijas. Ārpus pašu valsts vispieprasītākie tie ir Itālijā, Šveicē, Vācijā un Holandē. Arī tur riteņi atrodami ar tādu pašu nosaukumu — Dip Dap. Zīmols padevies internacionāls. «Par to sākumā nedomājām, tas sanāca nejauši,» smaida Mareks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu