Prokuratūra Rimšēvičam uzrāda apsūdzību kukuļņemšanā, Martinsonam - par atbalstīšanu • IR.lv

Prokuratūra Rimšēvičam uzrāda apsūdzību kukuļņemšanā, Martinsonam – par atbalstīšanu

6
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Prokuratūra sākusi kriminālvajāšanu pret kukuļošanā apsūdzēto Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu, aģentūrai LETA pavēstīja Ģenerālprokuratūras pārstāve Una Rēķe. Lēmums par kriminālvajāšanas sākšanu pieņemts pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) iesnieguma.

Rimšēvičam apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 320.panta ceturtās daļas par kukuļņemšanu. Arī Martinsonam inkriminēta Krimināllikuma 320.panta ceturtā daļa, taču viņš tiek apsūdzēts kukuļņemšanas atbalstīšanā. Par šo pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 11 gadiem.

Rimšēvičs Latvijas Televīziju informēja, ka viņam tiek inkriminēts, ka pirms vairākiem gadiem viņš it kā neesot apmaksājis makšķerēšanas braucienu uz Kamčatku. Tāpat viņam tiekot inkriminēts, ka viņš pirms vismaz pieciem gadiem kādai komercbankai esot solījis – ja tā nepildīšot viņa lūgumus, tad Rimšēvičs likšot šķēršļus tās darbībai.

KNAB 18.jūnijā nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai krimināllietas materiālus pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču un uzņēmēju Māri Martinsonu. KNAB informēja, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai nosūtījis krimināllietas materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām. Latvijas Bankas amatpersonu jeb Rimšēviču lūgts apsūdzēt par kukuļņemšanu, bet fizisko personu jeb Martinsonu – par kukuļņemšanas atbalstīšanu.

KNAB paziņojumam par lietas nosūtīšanu prokuratūrai savulaik pievienoja infografiku ar nozieguma shēmu, taču tajā nav simbolu atšifrējuma. Vienīgā skaidrā norāde ir, ka lieta ir saistīta ar “Trasta komercbanku” (TKB).

No infografikas var noprast, ka Rimšēvičs, iespējams, izdarījis spiedienu uz Finanšu kapitāla tirgus komisiju (FKTK) saistībā ar TKB likvidācijas procesu. Šajā noziedzīgajā darbībā, iespējams, iesaistīts arī Martinsons, kurš savukārt izdarījis spiedienu uz TKB pārstāvjiem, pretī saņemot maksājumu un, iespējams, tālāk to novirzot LB vadītājam. Procesā šķietami bijušas iesaistītas vēl divas uzticības personas – viena no Rimšēviča, bet otra – no bankas puses. Iespējams, mazāku daļu kukuļa no TKB Rimšēvičs varētu būt saņēmis apmaksāta ceļojuma veidā.

Kā zināms, Rimšēvičs februārī tika atzīts par aizdomās turēto KNAB izmeklētā kriminālprocesā par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā esot vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots Martinsons. Uzņēmējam ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Rimšēvičam ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – drošības nauda, aizliegums ieņemt bankas prezidenta amatu, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Rimšēvičs iepriekš apgalvoja, ka nav vainīgs un tāpēc pats neatkāpsies no Latvijas Bankas prezidenta amata. Viņam inkriminētos noziegumus Rimšēvičs uzskata par atsevišķu baņķieru interesēs veiktu nomelnošanu. Viņa pienākumus pašlaik pilda Rimšēviča vietniece Zoja Razmusa.

Rimšēvičs Eiropas Savienības tiesā prasa atzīt, ka viņam no KNAB lēmuma par drošības līdzekļu piemērošanu izrietošie ierobežojumi pildīt Eiropas Centrālās bankas Padomes locekļa funkcijas un tiesības ir piemēroti prettiesiski.

Komentāri (6)

tonijs 29.06.2018. 00.56

“Rimšēvičs, iespējams, izdarījis spiedienu uz Finanšu kapitāla tirgus komisiju (FKTK) saistībā ar TKB likvidācijas procesu.” Bet iespējams arī, ka nekāda spiediena nebija un FKTK vadība bija ar Rimšēviču uz vienu roku un par to saņēma nelielu, bet taisnīgu atlīdzību.

0
0
Atbildēt

0

J.šveiks 28.06.2018. 19.55

interesanti noformulēta martinzona apsūdzība , vai tad rimševics tik vārgs ka bez atbalstītāja nevar saņemt kukuli? , laikam par atbalstīšanu var tikt cauri ar soda naudu dažu min algu mērā , vai sabiedriskajiem darbiem , bet par kukuļa noorganizēšanu jau būtu jāsēd čohā, ja banditiem ir savējie saeimā , tad jau arī likumus pieņem kā pašiem labāk.

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 28.06.2018. 16.30

vai es pareizi saprptu, ka ir izpīpēts, ka kādam būs jāsniedz liecības apmaiņā pret paša nevainību un turpmāk valsts pasūtījumu saņemšanu?

0
0
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 28.06.2018. 16.46

    Kur Tu to rāvi? Ko pīpē, Dusma?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 28.06.2018. 17.07

    es nepīpēju – es domāju

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 29.06.2018. 00.44

    Domā, ka citi pīpē?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu