Neatklātā Rīgas piejūra • IR.lv

Neatklātā Rīgas piejūra

Foto — Dina Preisa
Dina Preisa

Pārgājiens Trīsciems—Mangaļsala: mierpilna daba un nemierīga jūra

Rakstu sēriju gribas sākt ar sirdij un mājām tuvu, turklāt iesācēja kājām draudzīgu pārgājiena maršrutu. Mangaļsalā uz mola ir paviesojies gluži vai katrs rīdzinieks, taču reti kurš kartē var parādīt, kur atrodas Trīsciems. Jā, arī tā ir daļa no galvaspilsētas — neatklāta un brīnumskaista!

Starp citu, Trīsciems ir viena no lielākajām un tajā pašā laikā retāk apdzīvotajām apkaimēm Rīgā. Trīsciema taka gar Langas upi, kas pagaidām zināma tikai nedaudziem, ir mans jaukākais pēdējā laika atklājums.

Pati šo gleznaino pastaigu kopā ar 50 citiem dabas mīļotājiem baudīju ziemā, kad zemi klāja plāna sniega kārtiņa. Mols, kas sagaida pārgājiena finišā, gan toreiz bija ieskalots vēja sanestajos jūras līča un Daugavas ūdeņos, tātad nepieejams, toties pludmales smiltis — sasalušas, tāpēc posms gar jūru bija viegli ejams. Protams, ja neskaita vēju, kas Latvijā visbiežāk pūš tieši no rietumu puses, tātad šajā gājienā — tieši sejā. Joprojām netieku gudra, kas todien manu elpu aizrāva vairāk — skarbais pretvējš vai daiļie skati.

Spokainas priedes

Sākot ar mīlīgo laivu bāzi pie Langas upes, pirmie septiņi kilometri ir mierpilni, neskartas dabas un apskates objektu piesātināti. Trīsciema taka aizvijas kāpām bagātā priežu mežā, sekodama minētajai Ķīšezera noteces upei. Pirmo fotopauzīti var rīkot pie tumšā un noslēpumainā Velna akača, jo pēc tam seko dūšīgs kāpiens iespaidīgajā Langas stāvkrastā. Grūti noticēt, ka joprojām atrodies Rīgas teritorijā — vareno krastu dēļ tā vien liekas, ka pie kājām plūst Amata, Rauna vai kāda cita Vidzemes augstienes upe.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu