Ar vizmu plecos • IR.lv

Ar vizmu plecos

Virsdiriģents Mārtiņš Klišāns pēdējā uzlaikošanā: «Es māksliniecei uzticējos pilnībā.» Vienīgi apavu izvēle atstāta paša ziņā. Evija Dāboliņa sniegs padomus par piemērotāko krāsu. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Tērpu mākslinieci Eviju Dāboliņu, uzpošot Dziesmusvētku virsdiriģentus, iedvesmojis Raiņa stils. Bet auduma faktūrās un latviešu rakstos viņa atradusi mirdzumu, kas rotāsies svētku starmešu gaismā

Ja jau tērpi simtgadei, tad acu priekšā ir mūsu spilgtākie cilvēki pirms 100 gadiem, atsauce uz 20. gadsimta sākumu. Kā spilgtāko tā laika kungu es pieņemu Raini, viņa tēlu esmu pētījusi jau sen — izceldama no pārvalka Dziesmusvētku virsdiriģenta goda kārtu, stāsta tērpu māksliniece Evija Dāboliņa.

«Smalka nianse, bet iedod toni visam koncertam — Raiņa apkaklīte ar sprādzīti, tik eleganti grezna, cēla, svinīga!» Dzejnieka fotogrāfijās uzietajam aksesuāram Evija ierādījusi noteiktu lomu virsdiriģenta tēlā. Raiņa sprādzītei nebija Nameja vijuma kā Tālivalža Kivlenieka šiem svētkiem īpaši kaltajai rotai, taču tā tieši tāpat gan saturēja apkaklīti, gan lika nēsātājam iztaisnot muguru.

Fraka — arī garš, rainisks siluets, kas izceļ diriģenta žestu. «Rainim bija visādu veidu mētelīši. Kā redzam fotogrāfijās, viņš bija tievs,» Evija pasmaida, atceroties cik ilgi meklējusi zeltaino audumu. Atradusi fabrikā Itālijā.

Simtgades diriģentus sildīs bambusa šķiedra ne tikai skaists, bet arī elpojošs un praktisks uzvalka audums. Īpašu to darīs gan aristokrātiskais mirdzums, gan sietspiedes apdruka plecu daļā — latvju raksti. Dienasgaismā gandrīz neredzamas, kā autore piebilst, «saglabājot latvisko atturību». Bet, kad fraka ar valkātāju nonāks gaismu kūļos, mugura iemirdzēsies. «Domās ieraudzīju diriģentu tribīnē ar vizmu uz pleciem,» iesaucas māksliniece.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu