Cirtiens • IR.lv

Cirtiens

1
Nellija Ločmele

Kamēr nācija sēja sieru un iepirka alu lustīgai Jāņu svinēšanai, KNAB pagājušajā nedēļā sasniedza savdabīgu rekordu — divi deputātu kratīšanas pieprasījumi divās dienās! Tieši pirms Saeimas sesijas noslēguma. Šī rosība raisa divējas pārdomas.

Pirmkārt, ļoti labi, ka izmeklētāji ierodas pakaļ visaugstākajām amatpersonām, ja ir pamatotas aizdomas par to krimināliem pārkāpumiem. KNAB nespēja pieķert partiju melnās kases ir hroniska nelaime, kas dziļi cērt pa vēlēšanu godīgumu. Tas ir apburtais loks — lai cīnītos par vēlētāju balsīm, partijām vajadzīga nauda, bet nelikumīgas naudas iešprices nozīmē to, ka vēlētāji tiek izkonkurēti, jo partijas ir uzsēdušās uz slēpto finansētāju āķa un klausa tiem. Loģisks solis šī apburtā loka pārciršanai ir partiju finansēšana tikai no nodokļu maksātāju maka un stingri sodi par likumpārkāpumiem. Taču mēs abos virzienos tenterējam ar puskāju — līdzās pārāk niecīgam valsts finansējumam joprojām atļauti arī privāti ziedojumi, bet līdz melnajām kasēm likumsargu rokas īsti nesniedzas. Tāpēc, ja Artusa Kaimiņa partijas nelegālās finansēšanas lieta neizčākstēs un KNAB pievērsīsies arī citu partiju nelikumīgām naudām, mēs esam uz pareizā ceļa.

Taču, otrkārt, jebkuram KNAB un Saeimas solim partiju nelikumību apkarošanā jābūt skaidri pamatotam un saprotamam, it īpaši nokaitētajā priekšvēlēšanu gaisotnē. Ja neatbildēti jautājumi ļauj zelt mežonīgām sazvērestības teorijām un aizdomās turētie var viegli uzdoties par politiski vajātiem varas mocekļiem, rezultātā vēlētāji atkal tiek apspēlēti. Tā nevis novēršam kaitējumu demokrātijai, bet radām klāt vēl jaunu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu