VIDEO: KNAB atbrīvo visus partijas ''KPV LV'' finansēšanas lietā aizturētos • IR.lv

VIDEO: KNAB atbrīvo visus partijas ”KPV LV” finansēšanas lietā aizturētos

11
Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš tiek atbrīvots no īslaicīgās aizturēšanas izolatora, piemērojot tam aizdomās turētā statusu. Foto: Evija Trifanova, LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ceturtdienas vakarā atbrīvojis kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas “KPV LV” finansēšanu aizturētās personas – Saeimas deputātu Artusu Kaimiņu, viņa partijas biedru Ati Zakatistovu un uzņēmēju Viesturu Tamužu, noskaidroja aģentūra LETA.

Neminot personu vārdus, KNAB paziņojumā presei raksta, ceturtdien procesa virzītājs pieņēma lēmumu personas atbrīvot no īslaicīgās aizturēšanas izolatora, piemērojot tām aizdomās turēto statusu.

Aptuveni pusstundu pēc KNAB paziņojuma, ap plkst.22, no Valsts policijas ēkas Čiekurkalnā pirmais iznāca Zakatistovs, kurš nekādus komentārus nesniedza. Plkst.22.30 policijas ēku pameta arī Kaimiņš, kurš pateicās visiem par gaidīšanu, kā arī advokātiem, ģimenei un citiem. Deputāts sacīja, ka 36 stundas neesot gulējis. Kaimiņš arī solīja, ka tuvākās stundas laikā būšot interneta tiešraide, kurā viņš sniegs sīkāku informāciju.

Kaimiņš arī apliecināja, ka viņam nav piemērots aizliegums ieņemt Saeimas deputāta amatu. Kriminālprocesā par iespējamu nelikumīgu partijas “KPV LV” finansēšanu aizdomās turētajam parlamentārietim Kaimiņam kā drošības līdzeklis noteikta uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā. To deputāts apliecināja intervijā televīzijas kanālam “TV 24”.

Pie KNAB ēkas aizturētos sagaidīja ap 50 atbalstītāju. Daļa bija uzvilkuši “KPV LV” kreklus ar uzrakstiem “Valstij jāsāk ar sevi!”.

KNAB raksta, ka pagājušā gada jūnijā sāktajā kriminālprocesā divas personas atzītas par aizdomās turētām par politiskās organizācijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā, kas izdarīta personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī par krāpšanu, kas izdarīta personu grupā un lielā apmērā.

Tāpat vēl viena persona atzīta par aizdomās turēto par politiskās organizācijas nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā. Personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Balstoties uz KNAB preses paziņojumā un aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju, no kriminālprocesa materiāliem izriet, ka 2016.gada pavasarī Tamužs vienojās ar politiskās organizācijas valdes locekli, ka personu grupā izkrāps finanšu līdzekļus lielā apmērā no kāda uzņēmuma, ko KNAB apzīmējis ar burtu “B”, nolūkā tos novirzīt politiskās organizācijas nelikumīgai finansēšanai.

Uzņēmuma padomes priekšsēdētājs paziņojis uzņēmuma “B” valdes priekšsēdētājam, ka vēlas nolīgt kādu personu stratēģisku konsultāciju sniegšanai personīgi viņam kā padomes priekšsēdētājam. 2016. gada 1.jūnijā tika noslēgts līgums starp uzņēmumu “B” un uzņēmumu “Per capita” par konsultāciju sniegšanu. “Firmas.lv” dati liecina, ka “Per capita” pilnībā pieder Zakatistovam.

Analoģisks līgums par konsultāciju pakalpojumu sniegšanu tika noslēgts arī 2016.gada 30.decembrī. Saskaņā ar līgumu, ik mēnesi uzņēmums “B” pārskaitīja naudas līdzekļus 2000 eiro apmērā un pievienotās vērtības nodokli uz “Per capita” bankas kontu.

Tas turpinājās līdz 2017.gada jūnijam, kad plašsaziņas līdzekļos parādījās ziņas par Saeimas deputāta, Zakatistova un Tamuža sarunām.

Sarunās Zakatistovs paziņojis, ka saņem no uzņēmēja 2000 eiro mēnesī. Savukārt uzņēmējs jautājis par viņam iegūstamo nosacīto labumu, vai tā būs nauda, vai vara, vai ekonomikas ministra postenis.

KNAB uzskata, ka minētie finanšu līdzekļi tika novirzīti maksājumu veikšanai, kuru rezultātā, pamatojoties uz noslēgtiem līgumiem, politiskajai organizācijai bija iespējams bez maksas izmantot partijas biroja telpas.

Krāpšanas rezultātā iegūtie finanšu līdzekļi lielā apmērā tika izmantoti “KPV LV” finansēšanai.

Tāpat KNAB uzskata, ka Saeimas deputāts kārtējā valsts amatpersonas deklarācijā par 2015.gadu norādīja nepatiesas ziņas par ienākumiem lielā apmērā.

KNAB norāda, ka ir neatkarīga tiesībsargājošā iestāde, kas savā darbībā ievēro Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā un citos normatīvajos aktos noteiktās tiesības un pienākumus. KNAB likums nepieļauj iejaukšanos iestādes darbā attiecībā uz lēmumiem, ko KNAB pieņem, pildot likumā noteiktās funkcijas.

Tāpat KNAB nepilda politiskos pasūtījumus un visas KNAB kriminālprocesuālās darbības uzrauga prokuratūra, atsevišķus pasākumus normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sankcionē tiesa.

Birojs arī uzsver, ka situācijās, kad personai rodas šaubas par iestādes nepamatotu rīcību, persona iestādes faktisko rīcību var apstrīdēt normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka Saeima trešdien atļāva veikt Kaimiņa aizturēšanu un kratīšanu. Tāpat KNAB kriminālprocesā par, iespējams, nelikumīgu partijas “KPV LV” finansēšanu aizturēja “KPV LV” valdes locekli Zakatistovu un uzņēmēju Tamužu.

Uz KNAB kā liecinieces izsauktas partijas “KPV LV” grāmatvede, kā arī partijas valdes locekle Linda Liepiņa.

Komentāri (11)

Z Livmane 22.06.2018. 13.58

Reklāmas kampaņa ir izdevusies uz goda!

+4
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > Z Livmane 22.06.2018. 14.41

    apmēram tāpat kā mēs samaksājām 2 miljonus, lai latviešus Londonā nodemonstrētu pasaulei kā klusos dirsējus – runāt nespējīgos …..

    un tad tās elites siekalainie šļuspti par milzu panākumiem ….

    nu jā ….

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 22.06.2018. 16.41

    Par tās kampaņas cenu var diskutēt, bet pati kampaņa bija trāpīga un forša. Dusma, šo lasīji? http://www.bbc.com/travel/story/20180611-latvia-europes-nation-of-introverts
    Angļu žurnāliste tās kampaņas iespaidā brauca uz Latviju pētīt mūsu introvertuma iemeslus.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 22.06.2018. 16.51

    un kas tieši bija tas foršais ? Mūsu tizlums? Nespēja runāt, nespēja risināt savas problēmas? Mūsu nabadzība un mūsu posts? Kas tieši tas foršais?

    Un tā britu žurnāliste – kas tev viņa ? Eņģelis no paradīzes? Māca mūs – introvertos tizloņus pareizi dzīvot – kā jau katrs sevi cienošs reitumeirpietis ieradies pie abrogēniem – austrumeiropiešiem

    lai tie briti tiek galā ar saviem imigrantiem, lai samazina noziedzību,bezdarbu un bezcerību savās imigrantu paaudzēs – un tad te ierodas un māca mūs

    brīžiem tu radi iespaidu , ka tev nav pašcieņas

    Zini – es tikko biju Elīnas Garančas koncertā – kaut arī repertuārs bija nopietns – Mālera dziesmas ar ich will gestorben – tad tik un tā – jutos tik vien lepna – mecosoprāns numurs viens – mūsu Garanča – un pati visu saviem spēkiem sasniegusi

    to e saprotu – tur ir pamats lepnumam bet šitā izmisīgā tautas padarīšana par lielākajiem klusējošajiem dirsējiem pasaulē mani gan pazemo – pat ļoti – neredzu pamatu pat šķībi pasmīnēt , kur nu vēl pasmaidīt

    0
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Dusma 22.06.2018. 16.56

    kā arte tv mūs apdirsa par nacistiem un fāsitiem, kuri krieviem neļauj krieviski ne runāt, pat ne domāt – un visi klusē – tizli smaida un klusē – kamēr Eiropa krievu naudu sagrābusies mūsu intorvertos tizloņus kaunina, par to , ko neesam pat domās darījuši

    zini – tas čekisms jau ir tā nenormālā pakalpība, gļēvā padevība – bailes sevi aizstāvēt – vari saukt to par kakājošu rakstnieku – to pāsu simbolisko tēlu, kurš parakstīja tautiešu deportācijas un tad klusi un introvērti izvešanas dienā pulcējās klusē mītiņā lai spriestu kā kalpot staļinam

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 22.06.2018. 21.27

    Nu gan Tev viss ir vienā lielā putrā. Jā, nebija korekts tas sižets pa arte tv, bet cik tad cilvēku viņu noskatījās un cik tagad atceras? Pilns internets ir ar Krievijas propagandu un meliem par Baltijas valstīm- vai tas viss ir jāņem vērā? Un kā izvedamie varēja pretoties bruņotiem karavīriem? Mesties virsū ar plikām dūrēm, lai turpat nošauj?

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 22.06.2018. 09.08

bet ko es teicu – šovs ar vērienu un mums par to jāmaksā – lūk, tur ir smadzeņotāji – nē ,pats kaimiņš jau tik tēlo ….

Debestiņ DEBESTIŅ – tās netaisnības nebeidzas -tā alkatība mainās kā tāda burve visvisādos veidos un ej nu noķer noliec pie vietas tādu ….

0
0
Atbildēt

1

    Vahamurka > Dusma 22.06.2018. 10.07

    Vēl vieni naciķi?

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > Vahamurka 22.06.2018. 14.42

    naciķu konkurenti – gan jau kremļa uzmanības dēļ savā starpā sakausies – diezgan droša par to esmu !
    signe, brokastis paēdi?

    +3
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 22.06.2018. 16.43

    Brokastis viņš dabū tikai tad, kad uzraksta 10 portālos katrā pa 10 komentāriem.

    +2
    0
    Atbildēt

    1

    andrejs > tonijs 25.06.2018. 13.57

    kad uzraksta 10 portālos katrā pa 10 komentāriem.
    —————-
    tad jau Tonijs ir daudz lētāks, jo IRšā komentu sadaļu pašlaik piepilda gandrīz tikai “dusmas” un tonija kodolīgās diskusijas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu