Pirmā kārta • IR.lv

Pirmā kārta

Mežaparka Lielās estrādes sēdvietas pēc pārbūves varēs uzņemt par 7000 vairāk mūzikas cienītāju. Foto — LETA
Veronika Viļuma, Fold

Dziesmu un deju svētkiem gatavas divas vērienīgas būves — Mežaparka Lielā estrāde un Daugavas stadions

Neraugoties uz Mežaparka Lielās estrādes un Daugavas stadiona atšķirībām, ko nosaka gan atrašanās vieta, gan funkcijas un atmosfēra, tām ir vairāk kopīga, nekā sākotnēji varētu likties. Abu pazīstamākie vaibsti, stadiona ieejas vārti, monumentālie gaismas stabi, tribīnes un estrādes pašreizējais veidols, tapuši 50. gados. Abi objekti tradicionāli kļuvuši par stabilu Latvijas Dziesmu un deju svētku norises vietu. Un tikpat tradicionāli tie pēdējos gados sagādājuši gan milzum daudz prieka, gan virkni neērtību. Skatuves applūšana neilgi pirms koru lielkoncerta, labierīcību trūkums un tirgotāju radītais troksnis — Mežaparkā. Nespēja nodrošināt skatītāju vietas un augstas raudzes sporta pasākumus — Grīziņkalnā. Tomēr nu objektus atjauno un labiekārto, un tikai ar pāris nedēļu starpību abos nosvinēta atklāšana pēc pirmās būvniecības kārtas. Visi iesaistītie vienbalsīgi slavē — būvnieki darbu paveikuši pārsteidzoši savlaicīgi un kvalitatīvi.

Ietilpīgāka, drošāka, skanīgāka

18. jūnijā ar koru Balta un Gaudeamus uzstāšanos, svinīgām uzrunām un šampanieti tika atzīmēta Mežaparka Lielās estrādes atjaunošanas pirmās kārtas noslēgšana. Estrādes daļa gan īpašas pārmaiņas pagaidām nav pieredzējusi, šobrīd lielākie ieguvēji ir skatītāji. Sēdvietu skaits palielināts līdz 30 tūkstošiem iepriekšējo 23 tūkstošu vietā. Kā pelēks pakalns slejas pamatīgas ieejas kāpnes ar vairākām uzejām, kas organizē cilvēku plūsmu. Zem tām izbūvētas telpas ēdināšanai, suvenīru tirdzniecībai, labierīcībām un citām praktiskām vajadzībām. Šis risinājums sola priecēt gan tos, kuri dīžāsies rindā pēc alus vai pie tualetēm, gan tos, kuri vēlas netraucēti baudīt mūzikas skaņas — nevajadzīgie trokšņi vairs nevirzīsies iekšā skatītāju laukā.

Pieaugot apmeklētāju skaitam, ierīkoti papildu vārti iekļūšanai pasākuma teritorijā, kas arī pati kļuvusi plašāka. Dodot priekšroku nemateriālās kultūras baudīšanai, teltis ar citu veidu labumiem nepieciešamības gadījumā varēs uzsliet pļaviņās un atpūtas vietās nedaudz dziļāk mežā. Būtiska daļa pirmās kārtas uzlabojumu nav redzami, jo atrodas pazemē — elektrības pievadi, ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas ir pilnībā atjaunotas un izbūvētas vēl krietnu gabalu aiz estrādes robežām.

Mežaparka Lielās estrādes pārbūves projekta autori ir arhitekti Juris Poga un Austris Mailītis, kuru piedāvājums starptautiskā arhitektūras konkursā 18 projektu konkurencē tika atzīts par labāko jau 2007. gadā. Sākotnēji projektu nebija paredzēts dalīt divās kārtās, bet pēc 10 gadiem, kad tas atkal nokļuva dienas kārtībā, bija skaidrs — līdz 2018. gada Dziesmusvētkiem visu ieceri īstenot neizdosies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu