Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Krievijas pilsētā Volgogradā, kur 18. jūnijā notika Anglijas futbola izlases pirmā spēle šāgada Pasaules kausā, tika aizliegta alkohola tirdzniecība stikla pudelēs. Angļu fani ir bēdīgi slaveni ar savu provokatīvo un bieži vien arī agresīvo uzvedību, tāpēc stikla pudeles būtu vēl viens bīstams ierocis iereibušo līdzjutēju rokās. Pasaules kausa izcīņas 64 spēles notiks 12 stadionos 11 pilsētās, bet fināls 15. jūlijā risināsies Lužņiku stadionā Maskavā. Čempionāta izmaksas lēš ap 12 miljardiem dolāru. Foto — AFP/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien paziņoja par 25% muitas tarifu noteikšanu Ķīnas precēm vairāk nekā 50 miljardu dolāru vērtībā. Ķīna sestdien apstiprināja atbildes pasākumus — tādu pašu ievedmuitas likmi par tādu pašu kopējo summu 659 precēm no ASV. Trampa politiku kritizēja gan ASV sabiedrotie, gan Starptautiskais Valūtas fonds.

ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas diktatora Kima Čenuna tikšanās pagājušajā nedēļā noslēdzās ar kopēja paziņojuma parakstīšanu. Tas ietver Kima vēlmi panākt Korejas pussalas atbrīvošanu no kodolieročiem, savukārt ASV solīja pārtraukt kopējās militārās mācības ar Dienvidkoreju. Eksperti dokumentu vērtēja kā deklaratīvu, tajā nav konkrētības par Ziemeļkorejas atbruņošanās procesa sākumu.

Grieķija un Maķedonija parakstīja vienošanos, ka turpmāk Maķedonijas Republiku sauks par Ziemeļmaķedonijas Re-publiku. Lai vienošanās stātos spēkā, tā jāratificē parlamentiem un jāapstiprina referendumā Maķedonijā. Atēnas līdz šim iebilda pret ziemeļu kaimiņvalsts nosaukumu, kurš varot norādīt uz teritoriālām pretenzijām pret Grieķiju. Vienošanās dos iespēju Maķedonijai tikt uzaicinātai iestāties NATO un sākt sarunas par dalību ES.

Kopš gadsimta sākuma bruņotu konfliktu skaits pasaulē vairāk nekā dubultojies, paziņoja Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (ICRC). Pēdējos sešos gados izveidojies vairāk bruņoto grupējumu nekā iepriekšējos 60, tāpēc kļūst arvien sarežģītāk pārliecināt kaujiniekus ievērot pamata humānos principus. No 2001. līdz 2016. gadam bruņoto konfliktu skaits, kuriem nav starptautiska rakstura, pieaudzis no 30 līdz vairāk nekā 70, paziņoja ICRC.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu