KNAB un klasika • IR.lv

KNAB un klasika

Aivars Ozoliņš

Rimšēviča lietā izmeklēta viena, toties izmeklētāju ieskatā pierādāma epizode

Kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs februārī bija aizturējis Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, viņš pavēstīja, ka nu viņam būšot iespēja sākt jaunu lappusi Latvijas finanšu vēsturē. Rimšēvičs tā mēģināja skaidrot, kāpēc neatkāpsies no amata. Tomēr nupat izskatās, ka daudz svarīgāka lappuse Latvijā varētu būt atvērta korupcijas noziegumu izmeklēšanas praksē.

Pirmdien KNAB paziņoja, ka izmeklēšana šajā lietā ir pabeigta, un lūdza prokuratūru apsūdzēt Rimšēviču un vienlaikus ar viņu aizturēto, medijos par uzņēmēju dēvēto Māri Martinsonu. Tas noticis tieši četrus mēnešus pēc abu aizturēšanas.

Pirmkārt, tas ir Latvijas korupcijas apkarošanas vēsturē neparasti īss laiks. Iespējams, tāpēc, ka, otrkārt, KNAB bija izlēmis, ka labāk mazāk, toties labi. Salīdzinājumam var atgādināt par dažām citām lietām, kurās plašs iesaistīto loks un liels iespējamo noziedzīgo epizožu skaits.

Maija beigās tiesa trešo reizi atlikta sēdi tā dēvētajā Latvenergo korupcijas lietā, bet šonedēļ nolēma apturēt tiesvedību uz laiku, kamēr tiks veikta tiesu medicīniskā ekspertīze vienam no apsūdzētajiem. Latvenergo prezidentu Kārli Miķelsonu un vēl vairākas amatpersonas un uzņēmējus KNAB aizturēja 2010. gada jūnijā. 2013. gada janvārī Ģenerālprokuratūra cēla apsūdzību piecām personām. Vienu lietu tiesa sāka skatīt 2013. gada oktobrī. Tā dēvēto pamatlietu, kurā apsūdzības smagos noziegumos uzrādītas 12 personām, tiesa sāka izskatīt tikai šogad janvārī, un neviens neņemas prognozēt, kad varētu pabeigt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu