Putina draugi fašisti • IR.lv

Putina draugi fašisti

Antons Šehovcovs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Jo tālāk uz dienvidiem, jo atklātāk Eiropas galēji labējie atbalsta Putinu, taču viņu popularitātes pieaugums nav pārejoša epizode, uzskata pētnieks Antons Šehovcovs

Pusdienas Lennarta Meri gadskārtējā konferencē Tallinas Radisson Blu viesnīcā ir kā bišu strops, intervijai pārāk skaļa vide. Tāpēc ar Vīnes Humanitāro zinātņu institūta pētnieku Antonu Šehovcovu sarunājāmies uzreiz pēc pusdienām, kamēr citi viesi devās ekskursijā uz vecpilsētu, ostu, televīzijas torni vai VDK muzeju.

Sevastopolē dzimušā, Vīnē pašlaik strādājošā pētnieka pagājušogad izdotā grāmata Krievija un Rietumu galēji labējie: Melnais tango (Russia and the Western Far Right: Tango Noir) izpelnījusies plašu starptautisku ievērību. Tajā autors apskata daudziem negaidītu parādību — Vladimira Putina režīma sadarbību ar galēji labējām, fašistiskām un neonacistu partijām rietumvalstīs.

Kopš padomju laikiem bija pieņemts uzskatīt, ka Krievijas sabiedrotie Rietumos ir dažādi kreisie — komunisti, sociālisti —, kuru ienaidnieki ir galēji labējie jeb fašisti, kuriem tātad it kā vajadzētu būt arī Krievijas ienaidniekiem, jo Kremlis pastāvīgi un skaļi «atmasko fašistus» kaimiņvalstīs, pašlaik — pirmām kārtām Ukrainā un Baltijas valstīs. Taču pēdējos gados arvien skaidrāk redzams, ka tieši Rietumu labējiem radikāļiem ir vislabākās attiecības ar Putina režīmu. Vai tā ir jauna parādība?

Nē, Krievijas struktūru sadarbība ar radikālām partijām Rietumos nav jauns fenomens, Šehovcovs atbild un min vēsturiskus precedentus, piemēram, sadarbību starp Padomju Savienību un Eiropas fašistiem starpkaru periodā. «Visbanālākais piemērs ir Molotova—Ribentropa pakts,» viņš atgādina.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu