Arboristi Rīgā sāk darbus pie vides objekta "Laika priekškars" izvietošanas pie Nacionālā teātra • IR.lv

Arboristi Rīgā sāk darbus pie vides objekta “Laika priekškars” izvietošanas pie Nacionālā teātra

2
Dizaina biroja 'H2E' simtgades alejas projekta makets pie Nacionālā teātra.

SIA “Labie koki” arboristi otrdienas rītā sāka darbus, lai nodrošinātu vides objekta “Laika priekškars” izvietošanu alejā pie Latvijas Nacionālā teātra, aģentūru LETA informē Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte.

Sākotnēji Edgara Neilanda vadītā uzņēmuma arboristi bija atzinuši, ka projekts var negatīvi ietekmēt starp pilsētas kanālu un teātri augošos ozolus, ja vien iecere netiks pamainīta, taču tagad eksperti izstrādājuši veidu, kā kokiem kaitējumu nenodarīt.

Gailīte informēja, ka šīs nedēļas laikā atbilstoši sniegtajām rekomendācijām, lai palielinātu koku dzīvotspēju, ar gaisa lāpstu, kas netraumēs sakņu sistēmu, tiks izņemta esošā sablīvētā augsne un aizvietota ar strukturētu augsni – porainu un ar organiskajām vielām bagātīgu augsnes sastāvu. Arī koku zaļās zonas zemsedzei izstrādāts risinājums, kas pasargās augsni no sablīvēšanās – pāri zaļajai zonai tiks izvietots metāla režģis, saglabājot atstarpi starp režģa konstrukcijām un augsnes virskārtu.

Rīgas domes Īpašuma departaments ir parakstījis trīspusējo līgumu par vides objekta “Laika priekškars” uzstādīšanu alejā pie Nacionālā teātra ar projekta autoriem SIA “H2E” un sertificētiem arboristiem no SIA “Labie koki”. Kā norāda Gailīte, ir rasts jauns tehniskais risinājums, kas paredz vides objektu stiprināt pie uzstādītā zemsedzes režģa un atsevišķus urbpāļus izvietot tikai arboristu izpētītās un norādītās vietās. Pēc arboristu ieteikuma ir plānots nomainīt arī alejas segumu no asfalta pret bruģa segumu.

Gailīte teica, ka objekta izvietošana esot vienbalsīgi apstiprināta arī Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomē, kurā norādīts, ka tas ir skaidrs un mūsdienīgs veids, kā pilsētvidē atainot mūsu Latvijas valsts vēsturi.

Jau vēstīts, ka starp 26 iesniegtajiem ideju pieteikumiem par simtgades alejas izveidi pie Latvijas Nacionālā teātra par labāko žūrija atzina SIA “H2E” veidoto darbu “Laika priekškars”.

Autori savu darbu veidojuši, balstoties un nozīmīgākajiem gadskaitļiem Latvijas valsts un Nacionālā teātra vēsturē. Nozīmīgākās gadskārtas tiks attēlotas uz 100 soļu garas un 2,5 metru augstas “laika līnijas skatuves”, kas vīsies cauri koku alejai. Līdzās gada skaitļiem būs izveidoti arī paskaidrojoši stāstījuma teksti vairākās valodās par to, kas konkrētajā gadā noticis.

Taču, kā rakstīja žurnāls “Ir”, tēlnieks Ivars Drulle, kā arī arhitektes Zaiga Gaile un Ieva Zībārte pauduši kritiku par iecerēto projektu, kas valstij izmaksās aptuveni 135 000 eiro.

Drulles ieskatā Rīgas kanālmala un Kronvalda parks kļuvuši par galvaspilsētai veltīto dāvanu noliktavu, kurā nepārdomāti izvietoti arvien jauni vides objekti, piemēram, Maskavas nama dāvinātā Puškina skulptūra, Taškentas dāvinātais astronomijas pamatlicēja Mirzo Ulugbeka piemineklis un vēl citi, kopumā aptuveni 20 objektu.

Tāpat arī Rīgas domes opozīcijas deputāts Jurģis Klotiņš (NA) rīkoja zibakciju “#SargiRīgasOzolus” iestājoties pret projekta izbūvi.

Komentāri (2)

tonijs 12.06.2018. 11.31

“…tiks izņemta esošā sablīvētā augsne un aizvietota ar strukturētu augsni…”
……….
Pēc tam kokus vajag apliet ar strukturētu ūdeni vai nanoūdeni.

+2
-1
Atbildēt

0

Velta Fridrihsone 14.06.2018. 14.17

Latvijas Valsts Koksnes Ķīmijas Institūta 65 darbinieku viedoklis rakstā nav minēts;
Biedrība “Dabas retumu krātuve” savāca 220 parakstus, no kuriem daļa bija Rīgas Tehniskās Universitātes darbinieki. Vai šo cilvēku viedoklis ir minēts šajā rakstā???

NAV

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu