Džungļi vai likums? • IR.lv

Džungļi vai likums?

1
Nellija Ločmele

Automāta kārta agrā rīta stundā Aizsaules ielā Rīgā, netālu no Brāļu kapiem un Valsts policijas centrālā štāba, pirms nedēļas aizraidīja viņsaulē maksātnespējas administratoru Mārtiņu Bunku. Policija uzreiz secināja, ka rūpīgi plānotā pasūtījuma slepkavība saistīta ar upura profesionālo darbību.

Ārkārtējs gadījums. Diemžēl tomēr kārtējais. Pasūtījuma slepkavībās arī agrāk ir novāktas «traucējošas» valsts amatpersonas vai kārtoti biznesa rēķini. Atcerēsimies kaut vai skaļus 2001. gada piemērus — jūnijā Ludzā nošāva VID pārvaldes priekšnieku Vjačeslavu Liscovu, bet oktobrī Rīgas centrā tiesnesi Jāni Laukrozi. Liscova nogalināšanu likumsargi daļēji atšķetināja, bet Laukrozes slepkavība joprojām nav atklāta, pat neraugoties uz savulaik valdības izsludināto 10 000 latu atlīdzību par vērtīgu informāciju.

Taču Bunkus slepkavība pievērš sevišķu uzmanību ar to, ka Latvijas maksātnespējas «nozarē» veiklu darboņu alkatība, rupji tiesnešu likumpārkāpumi un politiskās varas nespēja ir sapinusies rupjā cilpā, kas ilgus gadus žņaudz tautsaimniecību un tiesiskumu. Maksātnespējā darbojušies džungļu likumi, un tiesībsargi tikai pērn sākuši izrādīt vērā ņemamu spēku tiem pretoties.

Slepkavības izmeklēšana tikai sākusies, un vēl pāragri minēt, vai motīvs jāmeklē agrāk nesadalītā vai nākotnē dalāmā ietekmē. Taču viens ir skaidrs — maksātnespējas džungļi Rīgā paši neiznīks. Vienīgais veids, kā valsts politiskā un tiesiskā vara ir spējīga apliecināt savu reālo ietekmi, ir uzskatāmos piemēros parādīt, ka džungļu iemītniekiem tomēr ir jāatbild Latvijas Republikas likumu priekšā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu