Koalīcija vienojusies nepagarināt bijušās VDK izpētes komisijas darbības termiņu (papild.) • IR.lv

Koalīcija vienojusies nepagarināt bijušās VDK izpētes komisijas darbības termiņu (papild.)

2
Foto: Ieva Čīka, LETA

Koalīcija vienojusies nepagarināt bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) izpētes komisijas darbības termiņu, aģentūrai LETA pavēstīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Vaicāts, kā veikt VDK dokumentu publiskošanu, ja komisija vēl nav iesniegusi galaziņojumu, politiķis norādīja, ka pašiem pētniekiem tagad ir jāpiedāvā risinājums šai situācijai.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) teica, ka ministrija no komisijas neesot saņēmusi nekādus dokumentus. “Mums gan nav dots deleģējums iejaukties gala ziņojuma saturiskajā izstrādē un mēs vairāk veicam kancelejas funkciju – atbildam par finansējuma daļu. Taču, ja komisija lūdz termiņa pagarinājumu, tas būtu iespējams tikai tad, ja viņi iesniegtu pamatotu motivāciju un skaidrojumu ar to, kas vēl ir jāizdara un jāizpēta, un kāpēc tas nav ticis izdarīts. Pagaidām viņi vienkārši nav izpildījuši sev likumā uzticēto darbu un termiņa pagarinājums šķiet pilnīgi nepamatota prasība,” sacīja ministrs.

Komisijas vadītājs Kārlis Kangeris iepriekš informēja, ka tā ir sagatavojusi priekšlikumus likumprojekta “Atklātības un totalitārā režīma atkārtošanās novēršanas likums” (Atklātības likums) un Ministru kabineta rīkojuma projekta veidā. Tie nosūtīti Saeimas Juridiskajai komisijai. Priekšlikumus komisija pieņēmusi 30. un 31. maijā, bet likumprojektu veidojis komisijas loceklis, zvērināts advokāts Linards Muciņš.

VDK izpētes komisija visu gala ziņojumu nav iesniegusi, lūdz pagarināt darbības termiņu

Latvijas PSR Valsts drošības komisijas (VDK) dokumentu izpētes komisijai līdz 31. maijam bija jāiesniedz sava darba gala ziņojums ar rekomendācijām par veidu un kārtību, kādā publiskojami VDK dokumenti. Tomēr pretēji uzdotajam pilns gala ziņojums nav saņemts, bet komisija lūgusi pagarināt tās darbības termiņu līdz pat 2019. gadam, pirmdien vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.
Kārtība paredz, ka VDK komisijai jāiesniedz gala pārskats Latvijas Universitātes (LU) rektoram, kuram tas tālāk jāpārsūta Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM). Universitātē „LNT Ziņām” skaidroja, ka saņemts komisijas sagatavots likumprojekts un Ministru kabineta rīkojuma projekts par VDK dokumentu un “čekas maisu” publiskošanu. To varot uzskatīt par daļu no gala ziņojuma, taču pats ziņojums, finanšu pārskats un ieteikumi politiķiem par tālāko rīcību nav saņemti.
Izglītības un zinātnes ministrs uzsver, ka ministrija no komisijas pagaidām nav saņēmusi vispār neko. „Tā skumjā atbilde – neesam saņēmuši. Ziņojums nav ministrijā vēl ienācis. Konsultējamies ar LU, jo viņi ir šī ziņojuma iesniedzēji mums,” saka Kārlis Šadurskis (V). Arī speciāli šim jautājumam izveidotās Saeimas darba grupas vadītājs Ritvars Jansons (NA) pirmdien cerēja beidzot sākt pēc būtības diskutēt par to, kā tieši notiks ilgi gaidītā “čekas maisu” atvēršana. Taču darba grupai ar nožēlu nācās secināt, ka pilns gala ziņojums vēl nav nemaz gatavs.
Tagad komisija sola visus dokumentus LU iesniegt līdz 1. jūlijam. Kavēšanās saistīta ar to, ka VDK dokumentu un tā dēvēto “čekas maisu” pētīšana slepenajās Satversmes aizsardzības biroja (SAB) telpās beigusies tikai 31. maijā jeb dienā, kad komisijai bija jāiesniedz ziņojums. Un tikai šajā dienā pētnieki no drošības dienesta saņēmuši savas piezīmes par izpētīto.
Lai gan pētnieki tagad sola visu nepieciešamo iesniegt līdz 1. jūlijam, Saeimas darba grupas vadītājs Jansons teica, ka vienlaikus komisija arī lūgusi Saeimu pagarināt savas darbības termiņu līdz pat šā gada beigām – 31. decembrim. Lai pagarinātu komisijas darbības termiņu, ir jāmaina likums. Tomēr deputāts Jansons šaubās par to, vai šādam lēmumam varētu būt Saeimas vairākuma atbalsts.
(papildināta no sākuma)

Komentāri (2)

tonijs 05.06.2018. 09.05

Dusma, mosties!

+1
0
Atbildēt

1

    kolpants > tonijs 05.06.2018. 21.59

    Даже у нее наверно не хватает сил и нервов комментировать этот цирк с мешками. А может, и не цирк..Посмотрели, сколько там не русских фамилий.. А вдруг там еще и актуальные фамилии всплыли…А еще выборы на носу…
    ну зачем нервировать и так уже нестабильного избирателя..лить воду на мельницу на востоке…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu