Efektīva valsts pārvalde sākas ar kompetentiem politiķiem • IR.lv

Efektīva valsts pārvalde sākas ar kompetentiem politiķiem

6
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Ilze Viņķele

Tās būtu ļoti neparastas vēlēšanas, ja runājot par valsts pārvaldi, partijas nesacenstos mazāksolīšanā. Samazināt uz pusi, atlaist, ministrijas pārveidot par sekretariātiem, padomes likvidēt, atstāt 7 (kurš sola mazāk?!) ministrijas, likt tām strādāt saskaņā ar kaut kādu mistisku misiju un kas tik vēl nav dzirdēts.

Lai nerastos pārpratumi – arī šo rindu autore uzskata, ka valsts pārvaldes funkciju optimizācija, kvalitātes un efektivitātes celšana ir nemitīgi pilnveidojama un nepieciešama. Noteikti ir arī iespējas racionālam nodarbināto skaita samazinājumam un varbūt arī dažu ministriju un noteiktu iestāžu apvienošanai.

Tomēr no pieredzes uzdrošinos apgalvot, ka valsts pārvaldes neefektivitāti daudz būtiskāk ietekmē politiķi, kas ievēlēti lēmējvarā un deleģēti darbam izpildvarā.

Uzdrošinos izvirzīt pieņēmumu, ka smagnējā un birokrātiskā valsts pārvaldes sistēma daļēji radusies kā atbilde uz tiem nekompetentiem, savtīgiem un gadījuma rakstura politiķiem, kas bijuši un ir pie varas.

Protams, visi nav tādi. Bija un ir godprātīgi un profesionāli politiķi. Ja vien ierēdņi stāstītu savu pieredzi publiski… No tā sanāktu rakstu sējumi ar liecībām par neskaitāmām situācijām, kas apliecinātu ierēdniecības talantu un spējas nodrošināt valsts aparāta funkcionētspēju, amortizējot politiķu neprofesionalitāti un reizēm arī brutālas koruptas intereses.

Tie, kas savā politiskajā retorikā izvēlas slānīt ierēdņus kā šķiru, faktiski izvēlas vieglo populisma taku. Vērojot aktīvākos šīs līnijas uzturētājus, varu apgalvot, ka viņu pieredze politikā un valsts pārvaldē ir teiksim – pieticīga. Savukārt zināšanu, saturiskā piedāvājuma un rīcības plāna neesamība tiek maskēta ar skaļiem saukļiem un reizēm arī balsi.

Uzdrošināšos apgalvot, ka vairākums ministrijās un valsts iestādēs strādājošo ir godprātīgi sava darba darītāji. Tikpat lieli mūsu valsts patrioti, ja ne lielāki, kā skaļie optimizācijas solītāji. Uzdrošinos apgalvot, ka tieši no politiskās vadības ir ļoti atkarīgs, cik radoši, motivēti, moderni strādā ierēdņi. Ja ministriju vada gadījuma cilvēks, kam izpratne par nozari labakajā gadījumā ir ziņu virsrakstu līmenī. Ja ministrs brutāli – atklātāk vai slēptāk – “dzen” cauri noteiktas intereses, tiešāk vai maskētāk darot zināmu, kam jāuzvar konkursos, kādus grozījumus normatīvajos aktos jāpiekārto. Ja parlamentārais sekretārs faktiski ir subsidētā darba vieta, kuram vēl jānodrošina dienesta auto. Ja ministrs savāc biroju, kas terorizē un pazemo ministrijas darbiniekus. Ja ministrs nespēj pieņemt lēmumus. Ja ministrs sirgst ar “pēdējā apmeklētāja” sindromu un maina viedokli pāris reizes dienā. Ja ministrs savās neizdarībās un politiskajās neveiksmēs vaino ierēdņus un soda tos par savām kļūdām. Ja ministram šķiet, ka ar viņa atnākšanu sākusies pasaule, jo pirms tam bijis tukšums. Šo uzskaitījumu varētu turpināt. Arī par deputātiem.

Visi šie gadījumi ir no dzīves. Nekas nav izdomāts. Pieskaitiet klāt nemitīgās ministru un valdību maiņas.

Pieskaitiet klāt visai izplatītu parādību Latvijas politiskajās aprindās – politisko mazdūšību un nepopulāru lēmumu atlikšanu. Apmeklējiet vienu Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdi klātienē.

Tā ir ierēdņu ikdiena. Teiksiet, ierēdņiem ir jāziņo par politiķu koruptīvām rīcībām, jāiestājas pret nejēdzīgiem lēmumiem, jābūt skaļiem un aktīviem. Jā. Un tas arī tiek darīts. Tomēr ierēdnim uz darbu katru dienu nav jānāk kā uz fronti, kurā jānotur nekompetentu politiķu spiediens. Tādēļ pārmaiņas pēc mēs, politiķi, varētu pamēģināt sākt ar sevi. Ar kvalitatīviem un profesionāliem deputātu kandidātu sarakstiem, ar ministru kandidātiem, kam ir izpratne par vadību un vēlams arī nozari, ar saturīgām partiju un priekšvēlēšanu programmām. Lai ierēdņi var būt radoši, iedrošināti, motivēti strādāt kopā ar politisko vadību, nevis būtu spiesti kalpot par aizsargvalni politisku nejēdzību, savtīgu interešu un neprofesionalitātes aizkavēšanā.

 

Autore ir bijusī Saeimas deputāte

Komentāri (6)

BardainaisSigne 01.06.2018. 10.25

Tā nu gan var teikt jebkura cita koalīcijas partija,kuras idejas izvaroja Vienotība.

0
0
Atbildēt

1

    kolpants > Bārdainais Signe 01.06.2018. 11.39

    Вот так они трахают друг друга. Только почему-то ощущение, что в итоге трахнут избиратель.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kolpants 01.06.2018. 09.59

у таких статей на русском есть хороше и емкое краткое обозначение “обо всем-и ни о чем”.
Давайте не будем мусорить, давайте будем уважать друг друга, давайте уважать старших – подсказка тем для будущих статей.

0
0
Atbildēt

0

janis_laiks 01.06.2018. 09.43

Cienu Viņķeli par paveikto, uzskatiem un neatlaidību (līdz šim vēlēšanās atzīmēju viņu un Judinu ar plusiņu, šoreiz gan viņa manu balsi nedabūs, tāpat kā Judins, jo nebalsošu ne par jauno V, ne PAR), BET šis gan prasās pēc “uzvārdus studijā”, – tik ilgi, kamēr apgalvojumi nav konkrēti, tie ir tikai rimstošas gaisa svārstības. Jau teicu, ka, manuprāt, V 2as lielākās kļūdas bija nespēja a) attīrīties no zaķiem, kampara tumbočkām un āboltiņas, b) koalīcijas partneru prasību nepubliskošana, bezgalīgo kompromisu meklējumi, kas izvaroja daudzas labas idejas, jo par augstāko mērķi tika padarīts nepārkāpjamais koalīcijas līgums, tā vārdā V prostituējās par daudz un par biežu. Tik ilgi, kamēr sarunas kuluāros, lēmumu pieņemšanas process un motīvi tiks slēpti, nekur tālāk par publisku muļļāšanos, bezgalīgām diskusijām un aukliņu raustītāju diktātu mēs netiksim. Tātad – kurš ministrs dzina cauri noteiktas intereses, kurs parlamentārais ir subsidēts, kurš ministrs ir nejēga sava nozarē un nespēj pieņemt lēmumus, kuri deputāti nav spējīgi darīt likumdevēja darbu, bet algu saņem? Sauksim lietas viņu īstajos vārdos, galu galā, runa taču ir par konkrētu nodokļu maksātāju naudas apsaimniekošanu ne šo maksātāju interesēs un, ilgtermiņā, par valsts attīstības ceļu. Neviens ierēdnis vai deputāts nodokļus nerada, tikai tērē, tādēļ vajadzētu prast godu un darīt tādu darbu, kas ir pa spēkam, objektīvi novērtēt savas zināšanas un nelīst par katru cenu valsts pārvaldē vai deputātos.

0
0
Atbildēt

2

    kolpants > janis_laiks 01.06.2018. 10.06

    Конкретики вам захотелось..Ну так политики Единства не дураки..понимают, что тут же посыпется такая же конкретика и про их министров.
    Ашераденс вот все про ОИК странные МК проталкивает-где появляются “забавные” термины вроде “добросовестных нарушений”-это когда можно нарушить правила несколько раз типа “по незнанию” и только тогда есть шанс, что накажут
    Ринкевича вот Пиетек загонял по судам, что у него там за такой интересный помощник, без которого он ни в одну командировку не ездит..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    BardainaisSigne > janis_laiks 01.06.2018. 10.26

    Tā nu gan var teikt jebkura cita koalīcijas partija,kuras idejas izvaroja Vienotība.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu