FOTO: Kā sēnes pēc lietus aug būves Jūrmalas pludmalē • IR.lv

FOTO: Kā sēnes pēc lietus aug būves Jūrmalas pludmalē

17
Restorāna "36.līnija" paplašinājums pludmalē. Publicitātes foto
Māra Miķelsone

Vai Jūrmalas zeltsmilšu pludmali nākotnē apdraudēs izdabāšana naudīgu atpūtnieku vēlmei pēc komforta un tur “uz palikšanu” saradīsies dažādas kafejnīcas un izklaides vietas? Tādu jautājumu uzdod ne viens vien jūrmalnieks, bet Jūrmalas Aizsardzības biedrības pārstāvji ir nobažījušies, ka pilsētas dome pērn uz 10 gadiem iznomājusi vairākus pludmales nogabalus ilglaicīgām “pagaidu” būvēm un izstrādā tiem detaļplānojumus.

Patlaban Jūrmalā ir 42 spēkā esoši līgumi starp pašvaldību un uzņēmējiem par pludmales nogabalu nomu. Vairākums ir vasaras sezonas nomnieki, kuriem rudenī būves jānojauc, pirms rudens vētras pagaidu konstrukcijas sabojā, ceturtdien raksta žurnāls Ir.

Taču kopš pagājušā gad septembra Jūrmalas pludmalē ir atļautas arī piecas “ilglaicīgas pagaidu” paaugstināta komforta būves, kuras nebūs jānojauc visus nākamos desmit gadus. Šie zemes nomas līgumi noslēgti līdz 2027. gadam, un cena atšķiras atkarībā no vietas, kurā pludmales nogabalā kafejnīca vai restorāns atrodas. Divos gadījumos cena gadā pat nesasniedz tūkstoti eiro, piemēram, līdzās populārajam restorānam 36.līnija pašā pludmalē uzceltajai jaunajai kafejnīcai zemes nomas maksa ir 851 eiro gadā. Ņemot vērā restorāna cenu līmeni, šīs nomas maksas atpelnīšanai pietiktu pārdot kafiju pārsimt klientiem.

Tagad pašvaldība virza uz priekšu detaļplānojumus, kas ilglaicīgajos nomas līgumos paredzētos nosacījumus varētu nostiprināt. Pirmie divi detaļplānojumi viesnīcai un restorānam Light House un Dzintaros un uzņēmumam Bulduri 17 iznomātajam nogabalam Bulduros no 4. līnijas līdz 5. līnijai ar kafejnīcu Legend Shop jau Jūrmalas domē ir apstiprināti.

Detaļplānojums jāizstrādā arī restorāna Kūriņš teritorijai Kauguru pludmalē, 36. līnijas nogabalam un Baltic Beach Hotel posmam Majoros.

The gallery was not found!

Jūrmalas Aizsardzības biedrība aicina pilsētas vadību radīt caurspīdīgu un pārskatāmu veidu, kā mazināt pilsētnieku bažas, vai pludmale nākotnē nekļūs par naudīgu uzņēmēju un viņu klientu atpūtas vietu, bet pagaidu būves neiecementēsies pludmalē uz palikšanu. Jūrmalas Būvvaldes vadītāja Vita Zvejniece noraida šādas bažas, sakot, ka neviens likums patlaban neparedzot, “ka kāds varētu nostiprināt īpašuma tiesības uz objektu pludmalē”.

Tikmēr jūrmalniece un rakstniece Anna Žīgure par pilsētas īstenoto politiku saka tā: “Jūrmalas garā pludmale sadalīta iecirkņos, no kuriem vienu daļu varētu nosacīti dēvēt par VIP jeb ekskluzīvajiem, bet otra daļa domāta parastajiem – aborigēniem un citiem vienkāršiem cilvēkiem. VIP zona galvenokārt nozīmē iespēju nokārtot savas dabiskās vajadzības tualetē, bet parastiem cilvēkiem piedāvā ekoloģiskāku izvēli – pagaidām neapbūvēto priežu mežu ar visu pamežu turpat kāpās, kur jau vismaz desmit gadus kā mežrozītes ik pa gabalam snauž iekonservētās publiskās tualetes. Ekskluzīvajās zonās ir ne tikai tualetes, bet arī  pamatīgi celtas “pagaidu” apbūves, kur naudīgi cilvēki var gan padzerties, gan piedzerties, gan paēst. Viss domāts tam, lai VIP viesi, galvenokārt austrumzemju  atpūtnieki būtu apmierināti. Ja arī viņi mūsu valsts valodā nevēlas pateikt pat labdien, latīņu alfabēts daudziem nav svešs, tāpēc vēl pērnvasar, izlasot kafejnīcas nosaukumu “Tshaika” ļaudis jutās kā mājās, ieskaitot uzbāzīgo  skaļo mūziku un apkalpošanu. Šādas vietas Lielupē, Bulduros, Dzintaros, Majoros un arī Dubultos nav domātas vidusšķiras vietējam atpūtniekam vai no Rietumeiropas iebraukušam, kuram varbūt pietiktu līdzekļu, bet nav pieņemama pēcpadomju jaunbagātnieku austrumnieciski plātīgā izrādīšanās. ”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (17)

no malas 24.05.2018. 11.30

Tās ir sekas Zemes pārvaldības likumā paredzētajam, ka pludmale pašvaldībām tiek nodota valdījumā. Faktiski šādas vietas tiek pārvērstas par privātajām pludmalēm, kaut likums nosaka, ka piekraste ir valsts īpašums.
Būtībā šīm kafejnīcām jābūt t.s. sezonas būvēm, savulaik Jūrmalas domes saistošie noteikumi noteica, ka tās funkcionē no aprīļa līdz oktobrim, pēc tam jādemontē.
Šādu ” sezonas pagaidu” būvju izvietošanai nepieciešama arī Valsts vides dienesta RVP atļauja, kā arī ietekmes uz vidi novērtējums vai tehniskie noteikumi.
Interesanti būtu uzzināt Zaļās partijas viedokli. Jūrmalu taču vada zaļais?

+4
0
Atbildēt

0

tonijs 24.05.2018. 08.49

Slikti, ka pludmale tiek apbūvēta ar ilglaicīgām pagaidu būvēm, bet vēl sliktāk, ka netika rīkots konkurss, lai pašvaldība saņemtu iespējami lielāko nomas maksu. Ož pēc korupcijas. KNAB, te ir darbs!

+3
0
Atbildēt

1

    Sskaisle > tonijs 24.05.2018. 08.55

    Tonij, labrīt – nu izbeidz tau turēties pie tā IR naivākā lasītāja titula

    Kādam knab kāds darbs? Tu tiešām domā? ceri? tici ? , ka Latvijā kāds grasās apkarot korupciju?

    Man skiet, ka Tev ir universitātes izglītība -nu tad domā Tonij, nu domā un secini, ka drīzāk cepti gaiļi dziedās un knābās , nekā Latvijā apkaros korupciju , vai iznīdēs čekistu varas ietekmi – tā kā ….

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 24.05.2018. 09.16

    Labrīt, Dusma, IR pesimistiskākā lasītāja! Latvijā viss notiek – KNAB darbojas un čekistu ietekme samazinās pat futbolā (nesen ievēlēja jaunu federācijas prezidentu).

    +4
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 24.05.2018. 09.56

    nē, nejauc pesimismu ar reālismu – tās ir divas dažādas lietas

    Knab darbojas – pat jaunu ēku ar lieliem jokiem un izdarīšanos saņēma , bet p aga – kur tad darba rezultāti?

    kaut kādus divus padumjus blēžus pagastvečus noķēra?

    tu ironizē un sarkasmisē vai tu nopietni mani centies apmanīt?

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 24.05.2018. 10.32

    Pesimisti vienmēr sauc sevi par reālistiem- palasi tajā grāmatā par psihi. Kāpēc man Tevi mānīt? Es jau tagad gara acīm redzu, kā Straume domīgi lasa šo rakstu un tad viņam sāk spīdēt acis un niezēt rokas, kā gribas kādu korumpantu noķert. Nu varbūt es mazliet arī ironizēju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 24.05.2018. 10.56

    godavārds tonij, apžēlojies- lai straumem spīdētu acis ķert korumpantus …..

    klau – ko tu lieto ? nu kā vvar kaut ko tik nereālu iztēloties ?

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 26.05.2018. 00.06

    Rimšēviča lieta drīz varētu nonākt prokuratūrā, paziņo KNAB šefs
    http://jauns.lv/raksts/zinas/282741-rimsevica-lieta-driz-varetu-nonakt-prokuratura-pazino-knab-sefs

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 24.05.2018. 22.13

Jūrmalā viss pa vecam

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu