Kremļa taustekļi avīžu plauktos • IR.lv

Kremļa taustekļi avīžu plauktos

32
Cilvēks lasa Krievijas avīzi "Pravda". Foto: ITAR-TASS/LETA
Rihards Kols

Cīņu pret Krievijas propagandas un dezinformācijas izplatīšanos Latvijas sabiedrībā pieteikuši visi, kam nav bijis slinkums. Pēkšņās rosības motivāciju pat īsti nav vērts apskatīt, jo šajā gadījumā mērķis to attaisno. Krievijas izplatītie vēstījumi pastāvīgi atrodami Latvijas informatīvajā telpā. Taču skaļie cīnītāji pret Kremļa propagandu diemžēl lielākoties pievēršas tikai televīzijas kanālu un, labākajā gadījumā, arī interneta vietņu un sociālo tīklu kontroles jautājumiem, nepelnīti piemirsti drukātie mediji – simtiem avīžu un žurnālu, kas katru dienu no Krievijas nonāk mūsu veikalu avīžu plauktos.

Kā redzams Saeimas sintēzes ziņojumā par Krievijas ietekmi Latvijas informatīvajā telpā, vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju un puse cittautiešu lielākoties patērē plašsaziņas līdzekļu saturu, kas radīts ārpus Latvijas. Runājot par elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, piemēram, Krievijā veidotas televīzijas programmas mēdz skatīties 82% cittautiešu un 52% latviešu, kopumā – 63% Latvijas iedzīvotāju. Piektā daļa – 46% krievvalodīgo – vispār negūst informāciju no plašsaziņas līdzekļiem latviešu valodā.

Lai propaganda būtu patiešām efektīva un lai ar tās sniegtajām ziņām veidotu pilnīgu un visaptverošu “patiesību”, nepietiek tikai ar televīziju vai sociālajiem tīkliem, kas, nenoliedzami ir nopietni ieroči informācijas kara apstākļos. Bet savas propagandas funkcijas pilda desmitiem dažādu kanālu, kas nodrošina paralēlu informācijas apriti un nodrošina maksimālu pārklājumu. Tās ir grāmatas, filmas, “dokumentālās” filmas, “nevalstiskās” organizācijas, radio, blogi, pasākumi, “pētniecības” institūti, izklaides un humora šovi un, jā, arī prese.

Lai gan līdz ar tehnoloģiju attīstību un tās pieejamības paplašināšanos pēdējo gadu laikā vērojama samazināšanās drukātās preses patēriņā, tas joprojām ir nozīmīgs informācijas resurss lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju – kā liecina pētījumu kompānijas “Kantar TNS” dati, gandrīz 1,4 miljoni Latvijas iedzīvotāju lasa preses izdevumus. Uzņēmuma “Preses Serviss” – dominējošā preses vairumtirgotāja valstī – publiski pieejamā informācija rāda, ka kopumā Latvijā mazumtirdzniecībā ir pieejami vairāk nekā 800 dažādi preses izdevumi, no kuriem vairāk nekā 700 ir iespējams abonēt. Izvērtējot datus pēc izdevējvalsts, Latvijā izdotie preses izdevumi aizņem aptuveni 1/3 no sortimenta un tikpat daudz jeb aptuveni 1/3 daļa ir Krievijā izdotie preses izdevumi. Atlikušo trešdaļu sortimenta veido citās valstīs izdotie preses izdevumi.

Šie un iepriekšminētie dati sniedz pietiekami precīzu priekšstatu par to, kādā informatīvajā vidē dzīvo liela daļa Latvijas iedzīvotāju. Kādā informatīvajā vidē dzīvo kāds, kurš ikdienā skatās Krievijas televīzijas kanālu ziņas, humoršovus un diskusiju raidījumus, apmeklē Krievijas ziņu portālus vai krievu valodā rakstošos portālus, kas paredzēti Latvijas auditorijām un kas lielākoties kā avotus izmanto Krievijā bāzētos medijus, lasa Krievijā izdotās avīzes un žurnālus. Krievijas mediju radītais saturs visbiežāk nav veidots pēc labākajiem žurnālistikas standartiem, jo tā mērķis nav informēt sabiedrību, bet gan paust Krievijas skatījumu, sagrozīt prātus un veidot sev labvēlīgu “patiesības telpu”.

Ir vairāk kā skaidrs, ka tie Latvijas iedzīvotāji, kuri faktiski sevi ir izolējuši no Latvijas informatīvās telpas, par mūsu valsti, par norisēm Eiropā, Krievijā un pasaulē, par vēsturi un faktiem un to interpretācijām ir pilnīgi citās domās nekā tie, kuri patērē Latvijas un Rietumu pasaules medijus. Tā, piemēram, 62% Latvijas mazākumtautību pārstājvu izjūt pozitīvu attieksmi pret Krieviju, kontrastējot ar tikai 23% pozitīvu vērtējuma par Latvijas dalību NATO. Trešdaļa arī uzskata, ka Krievijas federālie masu mediji objektīvi atspoguļo notikumus Ukrainā.

Pietiek tikai analizēt dažādu notikumu atspoguļojumus – Krimas pretlikumīgo aneksiju, Malaizijas aviolīniju lidmašīnas notriekšanu Ukrainas austrumos, Rietumu sankcijas pret Krieviju, Krievijas darbības Sīrijā, Brexit, Krievijas dopinga skandālu un citus – lai secinātu, ka esošā mediju vide Latvijā veido divas faktiski paralēlas informācijas un patiesības telpas. Vienā no tām tiek grauta Latvijas iedzīvotāju uzticēšanās savai valstij, valdībai, Eiropas Savienībai, demokrātijai. Kur Lindermans un Gapoņenko ir politieslodzītie un apspiestie, nevis radikāļi, kas aizturēti aizdomās par noziegumiem pret valsti.

Interesantus datus par to, kā ne tikai Latvija un Baltijas valstis ir atspoguļotas Krievijas lielākajās avīzēs, iespējams atrast Viļņas Universitātes doktoranta Viktora Deņisenko pētījumā. Baltijas valstīs valda neofašisms un neonacisms, plaukst rusofobija, pastāvot etnisko minoritāšu diskriminācija, tiek falsificēta vēsture, naidīgi izturas pret krievu tautu un Krieviju. Aptuveni tādi ir primārie raksturlielumi, kā tiek pasniegtas Baltijas valstis tādās avīzēs kā “Izvestija”, “Komsomoļskaja Pravda” un “Argumenti i Fakti”, no kurām divas, starp citu, viegli atrodamas mūsu avīžu kioskos.

Un šī ir problēma. Ne tādēļ, ka Latvijas iedzīvotājiem nepienāktos vai nepieklātos lasīt ārvalstīs drukātus izdevumus, ne tādēļ, ka tajos varbūt tiek publicēts atšķirīgs viedoklis – Latvijā cenzūra, par laimi, ir aizliegta ar likumu.

Problēma ir tajā, ka šajos preses izdevumos biežāk nekā būtu pieļaujams parādās falsificēta, sagrozīta vai manipulatīva informācija, ar kuru tiek manipulēts ar Latvijas iedzīvotāju prātiem, un viņu dzīvo Kremļa taustekļu gūstā.

Ja ar televīzijas un interneta vides dezinformācijas un melu izplatīšanas kanāliem mums ir iespēja cīnīties (tādas pilnvaras ir mediju uzraugam NEPLP), tad ar Krievijas presi, kas čum un mudž no lielākiem un mazākiem meliem un propagandas, mums iespēju cīnīties šobrīd ir ļoti maz.

Bet ir iespēja un šobrīd arī tiek meklēti risinājumi. Viena no iespējām – izstrādāt un pieņemt Ministru kabineta noteikumus, kas ikdienas avīžu pircējam palīdzētu noorientēties starp dažādu valstu preses izdevumiem avīžu plauktos, kas, savukārt, sniegtu iespēju nedaudz kritiskāk vērtēt tajos esošo saturu – ir iespējams noteikt, ka Latvijā izdotie, Eiropas Savienībā izdotie un trešajās valstīs izdotie laikraksti tiek izvietoti nodalītos, atbilstoši marķētos stendos, kā tas tiek darīts daudzviet pasaulē un pat mūsu grāmatnīcās (atsevišķi nodalot Latvijā un ārvalstīs izdotās grāmatas). Regulējuma izpratnē, protams, šis jautājums būtu jāaktualizē arī Eiropas Savienības līmenī, nosakot plašāku ievedmuitas nodokli un tarifus drukātajiem medijiem, kas ir izdoti ārpus Eiropas Savienības – pašlaik Krievijā izdotie Latvijā pieejami mediji cenas ziņā ir lētāki nekā Latvijā izdotie preses izdevumi, kas savukārt ir jāuztver kā motivējošs faktors iegādei.

Kamēr tiek meklēti risinājumi, kā šo problēmu risināt pēc būtības un kā mazināt pieprasījumu pēc Kremļa skrejlapiņām, ir viena iespēja – par katriem meliem, par katriem sagrozījumiem vērsties pie tiesībsargājošajām iestādēm, šajā gadījumā, pie Drošības policijas ar iesniegumu, kas varētu palīdzēt iekustināt šo riteni un, cerams, izspiest kādu no šiem melu izplatītājiem no Latvijas.

 

Autors ir Saeimas deputāts, Nacionālā apvienība

Komentāri (32)

tonijs 23.05.2018. 15.29

Avīzes lasa gados vecāki cilvēki un viņus jau vairs neizdosies pāraudzināt. Jādomā par jaunajiem, kuri informāciju meklē internetā un skatās TV.

+3
0
Atbildēt

2

    kolpants > tonijs 23.05.2018. 16.59

    я вот условно молодой. зашел на сайт русделфи, там новость
    http://rus.delfi.lv/news/daily/latvia/shadurskis-predlagaet-zapretit-obuchenie-na-russkom-yazyke-takzhe-v-chastnyh-vuzah-i-kolledzhah.d?id=50055891
    И что мне теперь думать? Что российские СМИ врут, и власти Латвии не русофобские и не стараются любым путем выдавить русский язык?
    Мне тут так пытались иронизировать “вот учитесь в частных школах хоть на китайском, но не за латышские деньги”.
    И что теперь? Все равно нельзя!
    И почему мне теперь не верить российским СМИ, что власти Латвии будут и дальше продолжать движение по ограничению прав общения на русском?
    И как мне теперь не поверить, что следующие шаги могут быть запрет общения на русском на рабочем месте или в публичной сфере?

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    kolpants > kolpants 23.05.2018. 17.05

    И ведь самое смешное, что примерно так через год Единство будет с пеной у рта доказывать, что ничего такого не провоцировало и это Линдерман и Жданока ПЕРВЫЕ начали шум про ущемление русского языка. И что на самом деле это было ПРОСТО совпадение-инициатива Единства и выборы.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 23.05.2018. 17.42

    Lindermans un Ždanoka nav balti un pūkaini krievu valodas jautājumā, bet šo Vienotības iniciatīvu es neatbalstu.

    0
    0
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 23.05.2018. 17.59

    Я всю речь Линдермана на том собрании не читал, читал отрывки. Или это были отрывки речи Жданоки-не суть важно.
    Вот российские СМИ обвиняют в манипуляции. Но ведь в этом вопросе с тем собранием и вообще позицией русских происходит такая же манипуляция!
    Даже в интервью Домбурсу от НО “за кого голосовать” он отметил-русские же не выступают ПРОТИВ латышского языка, они выступают за обучение НА своем родном. Но представители НО упорно заявляли “они против изучения латышского языка”. Реформа 40/60 уже в силе. Если вас волнует качество преподавания латышского-так усильте изучение латышского!
    Школе ставится простая и понятная цель-выпускник должен знать на определенную категорию. Понятно, что не все будут знать. Ну так извините-а разве все латыши после 9 или 12 классов пишут или говорят на латышском без ошибок?

    Но упорное желание продавить реформу и новые инициативы просто прекрасно показывают, что цель Минобр и Единства вовсе не в улучшении знания латышского
    Ну а теперь еще и из Линдермана и Жданок делаю образ мучеников за мнение. И что остается, как не идти за них проголосовать?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > kolpants 23.05.2018. 17.40

    neesmu domājusi vai vajag vai nevajag aizliegt krievu valodu augstskolās , bet – tas, ka krievu skolās un augstskolās mmāca citu vēsturi un pasaules izpratni – tas gan ir tiesa

    mani krievvalodīgie kolegi svēti tic, ka 1940. Staļins latviešus glāba – paši latvieši lūdza Staļina palīdzību

    lūk – par ko būtu jāspriež

    +3
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > Dusma 23.05.2018. 18.18

    Зато молодые латыши свято верят, что в советское время все коммунисты и стукачи были только русскими, а латыши только страдали. Или же “взрывали изнутри” типа Вайдере, Элерте, Бригманиса. И так грамотно шифровались “взрывая”, что даже всесильное ГКБ не догадалось.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 23.05.2018. 17.54

    Pareizi, Dusma, par to būtu jāspriež kopā ar darba kolēģiem (nevis par datu aizsardzības regulu). Privātajās augstskolās un koledžās jau vēsturi nemāca, manuprāt. Nav pieprasīta.

    +1
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > tonijs 23.05.2018. 18.15

    Мне кажется, ей абсолютно все равно, что там учат, главное-запретить, отомстить.
    А с коллегами лучше на политические темы говорить.

    Это глубокое заблуждение латышей думать, что у русских единое мнение. Но надо сказать, что у латышей, по крайней мере, политиков, в последние года полтора получается как-то скомпоновать, объединить русских.
    Честно говоря, становится уже очень трудно другим русским пояснить, что латыши политики (и их поддерживающие латыши) вовсе не мечтают “ну как бы нам еще раз за счет русских на выборах пролезть”. Точнее, я уже и сам не верю в какие-то хорошие цели. А тут еще и предложение запретить обучение на русском даже в частном вузе!

    Надо же, я должен поверить, что Шадурского так взволновало, что выйдет такой выпускник без знания латышского, не найдет работу и будет бомжевать! Ну так пусть не находит! это его проблема! Пусть едет работать дворником в Даугавпилс или на грядки в Ирландию! Латышам свободнее воздух будет.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 23.05.2018. 18.55

    Aizliegt, atriebties- tas vairāk raksturīgs “nacionālpatriotiem”, nevis Dusmai. Arī Kola rakstā- autors ciešas, ciešas, bet beigās nenoturas un izsaka cerību, ka izdosies kādu krievu avīzi izspiest no Latvijas. Tas nav risinājums.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kolpants > tonijs 23.05.2018. 18.15

    А с коллегами лучше на политические темы говорить.
    Опечатка-лучше НЕ говорить. Как и на религиозные.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > kolpants 23.05.2018. 18.49

    Piekrītu- tas beigsies ar “fašists” no vienas puses un “okupants” no otras, un sabojātām attiecībām uz ilgu laiku.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    vvilums > tonijs 23.05.2018. 21.15

    Savulaik ukraiņi mēģināja izpatikt krieviem un netracināt tos nestājoties ES un NATO, taču tāda pielīdējpolitika slikti beidzās , krievi tādus vai nu pakļauj vai nu iznīcina.

    +1
    0
    Atbildēt

    3

    tonijs > vvilums 23.05.2018. 21.50

    Mēs esam ES un NATO un arī ukraiņi tur pēc kāda laika noteikti būs. To, ka Latvijas pensionāri lasa avīzēs Kremļa propagandu, neuzskatu par lielu draudu vai problēmu, ar ko būtu jācīnās.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    vvilums > tonijs 23.05.2018. 22.24

    Lai Ukraina kādreiz iestātos ES un NATO, tai būs vai nu jāatsakās no krimas un donbasa, kam diez vai piekritīs, vai nu tos jāatkaro ar 34 javeliniem, un tas nebūs tik drīz. Avīzes, TV vai botu armija ir visi, kas strādā ar savu auditoriju un vecenītes ir skaitliski vislielākā vēlētāju auditorija.

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    tonijs > vvilums 24.05.2018. 08.52

    O jā, to es itin labi varu iedomāties, kā Nacionālā apvienība varonīgi cīnās pret nacionālajai drošībai bīstamajām vecenītēm.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 24.05.2018. 09.27

    Скорее, НО будет мужественно бороться с Единством за голоса своих национально озабоченных старушек, потому что Единство все сильнее залезает в огород НО.
    Вот интересно, что новое единство сегодня Домбуру будет “петь”.
    Хотя примерно и так понятно
    Мы поняли, осознали, мы не старое Единство
    Все равно из всех мы самое лучшее
    Мы против сегрегации учеников. Ну тут я надеюсь, что Домбурс, как и вчера с партией ЗА, задаст конкретный вопрос-как вы практически/технически видите общее обучение. Без общих фраз “реформа простимулирует”. А вот именно технически-как? Запретите в одном классе набирать более 50% русских? Обяжете по лотерее латышей отдавать своих детей в нынешнее школы?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    kolpants > vvilums 23.05.2018. 22.01

    То есть между русскими и латышами так много общего? Латыши тоже как только почувствовали слабину русских (в итоге довольно спокойно приняли реформу 40/60, пара протестов не были агрессивны), то тоже тут же решили додавливать. Сейчас школьная реформа, а теперь вот уже и в частных школах хотят запретить русский. Ну как тут не поверить, что без протестов таким темпом скоро и на улице запретят по-русски говорить?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > vvilums 23.05.2018. 21.28

    Autoram taisnība, lai kā tam negribētos ticēt, un kā ar to cīnīties neviens nezin. Visa krieviski izdota prese Latvijā vai Krievijā ir kremļa apmaksāta un fašistiska režīma kontrolēta.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > vvilums 23.05.2018. 21.46

    Rakstu izlasīji? Autors beigās dod padomu, kā ar to cīnīties- tev ir jālasa krievu prese un jāziņo Drošības policijai par visiem atklātajiem meliem un blēņām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > tonijs 23.05.2018. 22.02

    Скорее всего, будет остановка на определенном моменте, до таких прямых слов не дойдет. Ну или если один сорвется, то второй уже в долгу не останется.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > tonijs 23.05.2018. 15.40

    Jaunie cilvēki jau arī ir izaudzināti – ko tu viņiem daudz vairs padarīsi – ja viņi ir uzauguši krievu ģimenē, kurā visu laiku ir valdījis šis aizvainojums, ka viņi Latvijā nevar dzīvot kā Krievijā – tad padomā – kāda ideoloģija viņus vēl var pārliecināt par kaut ko citu

    Otrais – padomā nu atkal – NA nu satraukta par Putinu – galu galā – tuvojas vēlēšanas – tu pacieties – pavēro ko tie mauku bērni darīs tikko viņus ievēlēs ?

    ne tur kāds putins , ne assads šiem traucēs vai uztrauks – turpinās celt cenas un nodokļus – jo viņiem – varai vajadzēs naudiņu un kurš vairāk maksās – nabaga izdrāztā tauta, vai bagātais putins – tam arī atdosies – piemini manus vārdus, piemini –

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 23.05.2018. 16.54

    Tuvojas vēlēšanas un arī Vienotība cenšas nopelnīt kādu reitinga procentu, tracinot un šķeļot sabiedrību.
    …………
    Rosina arī privātajās augstskolās un koledžās noteikt aizliegumu studijām krievu valodā
    http://jauns.lv/raksts/zinas/282466-rosina-ari-privatajas-augstskolas-un-koledzas-noteikt-aizliegumu-studijam-krievu-valoda

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    kolpants > tonijs 23.05.2018. 17.01

    О, Тонийс, и вы льете воду на русскую мельницу, такие статьи распространяете)))

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 23.05.2018. 15.32

Debess mīļā – un par ko mums tāds lāsts NA ? Patiešām – par ko ?!
Nu Kola kungs – nu vai jūsu pašu rociņas nelīdzdarbojas šajā drausmīgajā politikā – nu rd – kā NA ar SC apkampušies staigā?
Vai tās šausmas , ko NA dara – radio – kur nu būs jauns valdošais klans – nez jau visi sievu un vīru radi salikti amatos vai nē?

Un tad tā NA kultūrpolitika – kuras vienīgais mērķis – uzdzīvot simtgades ballītē – iztērējot pašam un sašam pēdējo eirosentu , kamēr tautai – tikai dārgākās biļetes

man no šitās NA liekulības krītas cukurlīmenis – esmu spiesta iet pec saldējuma –

ko jūs nabaga NA ja nebūtu Putina ? – ne no kā pārtikt, ne ar ko īsti baidīt būtu …

+4
-2
Atbildēt

1

    tonijs > Dusma 23.05.2018. 16.40

    Bez Putina viņiem vēl ir tādi baidēkļi kā bēgļi un homoseksuālisti. Pret viņiem ir daudz vieglāk cīnīties nekā pret korupciju, tiesiskuma trūkumu vai sociālo nevienlīdzību Latvijā. Mazliet pabļaustās un jau jūtas labi pastrādājuši.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Sskaisle 23.05.2018. 16.20

kremļa taustekļi NA vadītajā tiesu sistēmā Latvijā

http://www.delfi.lv/news/national/criminal/attaisno-visus-kriminallieta-par-incidentu-adazu-baze-apsudzetos.d?id=50055063

Rīgas apgabaltiesa krimināllietā par 2015. gadā notikušo incidentu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu bāzē nolēma atcelt pirmās instances tiesas spriedumu un attaisnoja gan abus pasūdzētos Krievijas pilsoņus, gan prokrievisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu