«Ieguldījumi kultūrā atmaksājas» • IR.lv

«Ieguldījumi kultūrā atmaksājas»

13
Dace Melbārde. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Pauls Raudseps

Kultūras ministre Dace Melbārde uzskata, ka NEPLP vajag lielāku gribu Krievijas propagandas ierobežošanai, un atzīst — tuvākajos gados valsts nespēs vienlaikus uzbūvēt divas ēkas — modernās mākslas muzeju un jaunu koncertzāli Rīgā

Kultūras ministrijas darbu daudzi zemapziņā ievieto diezgan šaurā aplokā, kurā pārsvarā rosās kori un tautas deju ansambļi. Tomēr pēdējā laikā ministrijas uzdevumi saistīti ar ļoti plašiem un dažādiem jautājumiem, kas nonākuši sabiedrības uzmanības centrā, — no ABLV bankas kraha līdz Krievijas propagandas apkarošanai, nemaz nerunājot par visuresošo simtgadi un būvniecības bumu. Jautājumu sakrājies daudz, tāpēc šķita svarīgi uzklausīt kultūras ministres Daces Melbārdes (Nacionālā apvienība) atbildes.

Simtgades piedāvājums ir tik plašs, un tā šķiet tik visuresoša, ka no dažiem cilvēkiem jau nākas dzirdēt — vai tad nav par daudz? Kaimiņi svin piezemētāk un vienkāršāk. Ko jūs atbildētu cilvēkiem, kas tā saka?
Mūsu programma ir līdzvērtīga ar Igaunijas vērienu, arī finansiālā ziņā. Ar somiem gluži sevi nevaram salīdzināt. Somija savu valstiskumu svinēja vienu gadu, un pamats tam ir ļoti vienkāršs — Somijai nekad nav bijis valstiskuma pārtraukuma.

Ir par daudz vai nav par daudz? Savā ziņā šīs runas ir kompliments programmai. Kad sākām pie tā strādāt, pamatvēlme bija atrast programmu, kas ienāk katrā mājā un uzrunā katru Latvijas iedzīvotāju. Šobrīd aptauja rāda, ka vairāk nekā 80% cilvēku piedalīsies Latvijas valsts simtgades svinībās. Tāpat gribējām panākt, ka daudzi cilvēki nāk ar savām iniciatīvām, un viena gada laikā iniciatīvu skaits ir dubultojies, šobrīd varam runāt par 2000 dažādām pašiniciatīvām. Gribējām programmu, kas stiprina valstsgribu, piederības sajūtu savai valstij, veicina pašorganizējošus procesus un sadarbību. Ja mums ir daudz iniciatīvu un cilvēki paši kaut ko grib darīt, un kalendārā aizvien nāk klāt jaunas iniciatīvas, tas nozīmē, ka esam sasnieguši mērķi. Kurā brīdī kaut kas ir par daudz? Man liekas, ka svinēt savu valstiskumu un nākt ar savu piedāvājumu — diez vai var būt par daudz.

Otra lieta — cilvēki Latvijā tomēr ir dažādi. Vecuma grupu ziņā, interešu ziņā. Vienam patīk profesionālā māksla, citam tautas māksla, trešajam sports, citam vairāk tīk iet ekskursijās pa Latviju. Gribam sasniegt dažādus cilvēkus, tāpēc piedāvājumam jābūt daudzveidīgam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu