Laine Treidena, Rīgas centra puķudobju autore • IR.lv

Laine Treidena, Rīgas centra puķudobju autore

Laine Treidena pie puķudobes Esplanādē. Atraitnītes zied ilgāk par tulpēm, bet maija vidū tās jārok ārā, jo vietā jāstāda vasaras puķes. Acīgāki rīdzinieki šos brīžus vaktē un pie dārzniekiem nāk ar maisiņiem rokās — atraitnītēm tiek dota otrā dzīve. Dobē ‘Pink Charm’ narcises ar atraitnītēm un piecu veidu tulpēm — Darvina ‘Apricot Impression’, lilijziedu ‘Ballerina’, Darvina ‘Light and Dreamy’, triumfa ‘Recreado un Havran’. Foto — Alise Šulca, Picture Agency
Ieva Jakone

Esplanādē iekārtotajā puķudobē oranžās un violetās tulpes sasaucas ar violetajiem parka ceriņiem. Tā nav nejaušība, bet apzināta ainavu arhitektes Laines Treidenas izvēle. Jau piecus gadus pēc viņas zīmējumiem un norādēm tiek pucētas aptuveni 50 galvaspilsētas puķudobes. To dizains tiek plānots katru gadu no jauna. Rīgas dārzi un parki darbinieki dobēs sastādījuši no Nīderlandes pasūtītos tulpju sīpolus, narcises, atraitnītes vai citus ziedus. Vēlāk pavasara ziedus dobēs nomainīs viengadīgās vasaras puķes.

Idejas dobju dizainam Laine ved mājās no ceļojumiem, uzmeklē sociālajos tīklos. Gadu laikā apgūtas arī vairākas viltības. Piemēram, izvēloties tulpes, kas zied dažādos laikos, papildinot tās ar narcisēm vai atraitnītēm, tiek pagarināta dobes ziedēšana, turklāt raibumā mazāk pamanāma kāda neizdošanās, ja nu tāda radusies. Laine sapratusi, ka cilvēkiem ļoti patīk krāsas. Sākotnēji mēģinājusi eksperimentēt ar pasteļtoņu ziediem, bet apjautusi, ka parkā tie pazūd un baudāmi tikai tuvumā.

Dažās dobēs šogad izmēģināts ielikt arī kādu hiacinti. Bet ar bažām — «jebkurš tāds ļoti īpašs zieds mudina nogriezt viņu», stāsta Laine. Pērn izgāzies eksperiments iestādīt tulpes Arkādijas parkā — visas tika noplūktas. Par spīti nejaukajam atgadījumam, cilvēki tomēr paliekot krietni saudzīgāki pret publiskajām dobēm. «Kas var būt foršāk, kā ieiet parkā un redzēt, ka cilvēki guļas un sēžas pie dobēm, grib fotografēties,» Laine iesaucas. Pie Brīvības pieminekļa valsts karoga krāsās veidotās tulpju dobes sagūlies puišu bariņš. «Arī džeki pamana puķes,» Laine priecājas. Un piekodina: «Dobes jātaisa tā, lai nevar nepamanīt. Lai ir pārsteigums.» Tam vajadzīga drosme un uzdrīkstēšanās. Kad, zīmējot skices, prātā piezogas šaubas, viņa sevi pārliecina: «Un ja nu sanāks?» Līdz šim risks vienmēr attaisnojies.

Lai modelētu puķudobes, jāsaprot auga uzbūve, struktūra un augums. «Iesācējam tas varētu būt sarežģīti. Var skaisti sazīmēt baigās idejas, bet jāzina arī kopšanas tehnoloģijas. Piemēram, samtenēm regulāri jākniebj ārā ziediņi, tas nozīmē, ka nevari tās ielikt milzīgā paklājdobē pašā centrā,» skaidro Laine.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu