«Mūsu pozīcija ir aizstāvēt liberālo demokrātiju» • IR.lv

«Mūsu pozīcija ir aizstāvēt liberālo demokrātiju»

Jaceks Čaputovičs. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Pauls Raudseps

Polijas jaunais ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs ir atvērts diskusijām ar Eiropas Komisiju

Kopš konservatīvās partijas Likums un taisnīgums nākšanas pie varas Polijā 2015. gadā ziņās no mūsu reģiona lielākās, ekonomiski un militāri svarīgākās valsts dominējuši gan iekšēji, gan ārēji konflikti — par migrācijas politiku, tiesiskumu, vēstures interpretāciju. Taču šā gada janvārī amatā stājās cits premjerministrs un Polijas valdībā notika būtiskas izmaiņas. Jaunā ārlietu ministra Jaceka Čaputoviča (Jacek Czaputowicz) vizītes laikā Rīgā Ir devās noskaidrot, vai no Varšavas pūš jaunas vēsmas?

Ir pagājuši četri gadi kopš Krimas aneksijas un Krievijas iebrukuma Austrumukrainā. Kā Polija vērtē drošības situāciju reģionā?
Ir jācenšas stiprināt mūsu valstu drošību, jo situācija nav stabila. Krievijas politika ir ļoti revizionistiska. Tāpēc alianses ir ļoti svarīga abu mūsu valstu politikas daļa. Cenšamies mobilizēt rietumvalstis, lai tās dotu ieguldījumu mūsu reģiona drošībā. Ir NATO spēki šeit Latvijā — kanādieši, arī viena poļu tanku rota ar 169 kareivjiem un 15 tankiem. Mēs arī piedalāmies gaisa telpas patrulēšanā, kas ir izšķirīgi svarīgi Baltijas valstu drošībai. Daudz iegūstam no amerikāņu un citu valstu bruņoto spēku klātbūtnes Polijā. Patlaban 2700 amerikāņu karavīru piedalās mācībās Polijā. Tas parāda, ka rietumvalstis grib ieguldīt mūsu stabilitātē un saprot Krievijas radītos draudus.

Vai pašreizējo NATO spēku līmeni reģionā vajadzētu vēl palielināt?
Mēs prasām lielāku klātbūtni, sevišķi amerikāņu. Diskusijas turpinās, un ir labvēlīgas pazīmes. Pirmā pilsēta Eiropā, kuru apmeklēja ASV prezidents Donalds Tramps, bija Varšava. Tā bija laba zīme, ka amerikāņi ir gatavi iesaistīties reģionā, pirmkārt, drošības sfērā.

Kādi konkrēti soļi būtu jāsper nākotnē?
Ņemot vērā, kā uz situāciju raugās Amerikā, mums pašiem jāveic ieguldījumi drošībā. Velsas samitā pieņēma lēmumu, ka vismaz 2% no IKP ir jātērē aizsardzībai. Mēs to darām un esam nolēmuši palielināt tēriņus līdz 2,5% divpadsmit gadu laikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu