Nenāku izbaudīt procesu • IR.lv

Nenāku izbaudīt procesu

Ilze Znotiņa. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Pēc 20 gadiem Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jeb kontroles dienests ticis pie jaunas vadītājas — juristes Ilzes Znotiņas (41). Kas viņu motivē sākt darbu valsts pārvaldē?

Pirmdiena, darbdienas vidus. Tveice, maijpuķītes un ceriņi valda Āgenskalnā, kur krodziņu Visi savējie pusdienām izvēlējusies jaunā Kontroles dienesta vadītāja Ilze Znotiņa: «Mēs te bieži nākam ar ģimeni.» Nolēmusi nepārspīlēt un nemeklēt pusdienu vietu ar intervijai atbilstošāku nosaukumu Black Money vai Godfather. Bijusī auditorkompānijas Deloitte partnere, advokāte un Rīgas Juridiskās augstskolas lektore, trīs bērnu mamma 1. junijā pārņems Kontroles dienesta vadības grožus no Viestura Burkāna, kas iestādi vadījis jau 20 gadus. Viņš bija gatavs turpināt, tomēr konkurss uz šo amatu beidzot tika izsludināts pēc ASV skaļā paziņojuma par sistēmisku naudas atmazgāšanu trešajā lielākajā Latvijas bankā un sekojošā ABLV kraha. «Pieteicos — [uzvarēju] absolūti konkursa kārtībā,» viņa saka. Saskandinām svaigi spiestu burkānu sulu.

Pēc konkursa rezultātiem Znotiņa ieturēja pauzi — pirms piekrišanas vēlējusies saņemt politisko atbalstu plānotajiem darbiem. «Es vienkārši gribēju, lai viņi skaidri un gaiši saprot, ka es nenāku šeit sēdēt, izbaudīt procesu. Man vajag rezultātu.» Ar premjeru pārrunāti finanšu jautājumi — atalgojumam Kontroles dienestā jābūt līdzvērtīgam FKTK, tas nozīmē apmēram divreiz lielākam nekā pašlaik. «Mans mērķis nav nākt pelnīt naudu, bet es nevaru piekāst tos cilvēkus, kas nāks ar mani komandā,» skaidro Znotiņa. Dienestā nepieciešamas struktūrālas pārmaiņas. «Man vajadzēja, ka viņi apliecina — jā, esam sapratuši, ka šis neatkarības, autonomijas jautājums arī ir ļoti būtisks.» Tāpat bija nepieciešama zaļā gaisma jauna Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likuma izstrādei. «Es nezinu valstī nevienu citu tik nekvalitatīvu likumu.» Pie jaunā projekta viņa gatava pati strādāt. Darba apjoms nebaida, pieradusi. «Pulksten četros no rīta mosties — tas ir man. Es tā kā slaucēja,» viņa smejas.

Visos jautājumos saņēmusi konceptuālu atbalstu. «Es nezinu — varbūt mani viens-divi sapakos, saliks tādu kubiku rubiku, ka man nekas cits vienkārši neatliks kā saprast, ka esmu vīlusies,» saka Znotiņa, taču šobrīd paļaujas uz solīto un gatava ķerties pie darba.

Kontroles dienests saņem, apstrādā un analizē ziņojumus par neparastiem un aizdomīgiem finanšu darījumiem, tālāk nodod šo informāciju tiesībsargiem. Dienesta mērķis ir samazināt iespēju finanšu sistēmu izmantot naudas atmazgāšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu