Rīgā ieradīsies Ukrainas Krimas tatāru aktīvisti • IR.lv

Rīgā ieradīsies Ukrainas Krimas tatāru aktīvisti

Ukrainas aktīvists rokās tur plakātu ar uzrakstu "Brīvību Krimai", aicinot atbrīvot Krievijas cietumos smokošos Krimas aktīvistus. Foto: EPA/LETA

Krimas tatāru genocīda upuru atceres dienas priekšvakarā, kas tiek atzīmēta 18. maijā arī kā Cīņas diena par Krimas tatāru iedzīvotāju tiesībām, Rīgā tikai uz vienu vakaru 10. maijā ieradīsies Ukrainas Krimas tatāru aktīvisti.

Bijušais politieslodzītais, Krimas tatāru tautas Medžlisa priekšsēdētāja vietnieks Ahtems Čijgozs un Krimas Stratēģisko pētījumu institūta direktors Arsens Žumadilovs pastāstīs par savu darbību, pašreizējo situāciju Krimā, kā arī par Krimas tatāru tautas cīņu un tās izredzēm.

Šogad 1944. gada 17. un 18 maijā padomju varas deportētie Krimas tatāri tiks pieminēti 74. reizi. Padomju vara tolaik deportēja pilnīgi visus pussalas vēsturiskos pamatiedzīvotājus – Krimas tatārus. Kopumā  uz mūsdienu Uzbekistānu ar varu tika aizvesti aptuveni 240 000 Krimas tatāru. Tikai 1967. gadā, vairāk nekā desmit gadus kopš Staļina nāves, Krimas tatāriem ļāva atgriezties viņu dzimtenē.

Pēc 2014. gada, kad Krievija okupēja un anektēja Krimu, to atņemot Ukrainai, Krimas tatāri bija spiesti atkal atstāt savu dzimto zemi un pārcelties uz Ukrainu. Pret Krimas tatāriem pussalā okupācijas vara vērsa represijas: aizliedza Krimas tatāru padomes – Medžlisa – darbību, apturēja mediju darbību, skolās pārtrauca mācības Krimas tatāru valodā.

Pirms un pēc tikšanās Rīgā interesenti varēs apskatīt fotoizstādi “Pieaugusī Krimas bērnība”. Tajā redzamās Krievijas žurnālista Antona Naumļuka fotogrāfijas attēlo Krimas politieslodzīto bērnus, kuri aug bez vecāku gādības.

Tikšanās ar Krimas tatāru pārstāvjiem notiks ceturtdien, 10.  maijā, plkst. 17 mākslas galerijā Happy Art Museum tirdzniecības centrā Galleria Rīga. Tikšanos organizē divas nevalstiskās organizācijas – Baltijas-Melnās jūras alianse un Eiropas krievu iniciatīva (EuroRussians) ar Ukrainas vēstniecības Latvijā atbalstu.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu