Apbalvojumu “Laiks Ziedonim 2018” saņem pieci iedvesmojoši laureāti • IR.lv

Apbalvojumu “Laiks Ziedonim 2018” saņem pieci iedvesmojoši laureāti

Balvas "Laiks Ziedonim" laureāti. Publicitātes foto

Dzejnieka Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā 3. maijā jau piekto gadu notika fonda “Viegli” iedibinātā apbalvojuma “Laiks Ziedonim” laureātu cildināšanas ceremonija. Šogad apbalvojumus 26 nominantu konkurencē saņēma pieci laureāti – Iveta Jermolājeva, Maija Dambrova, Dalija Segliņa, biedrība “Skaņumāja”, kā arī Ārija Klēvere un Aija Kaminska.

Nominācijas “Rabarbers” laureāte Iveta Jermolājeva no Cēsīm, pašvaldības jaunatnes lietu speciāliste, ir atbildīga par Cēsu novada Jauniešu māju, papildus strādājot arī kā mākslas terapeite un sociālā pedagoģe grūtībās nonākušiem cilvēkiem. Iveta jauniešiem dod platformu, kur augt, attīstīties un uzdrīkstēties, nesavtīgi dāvinot savu laiku.

Apbalvojumu novadpētniecībā “Kedas” saņēmusi biedrība “Skaņumāja”. Ogres novada Krapē mītošā biedrība, kuras kodolu veido etnomuzikologs Ilmārs Pumpurs un projektu vadītāja Sandra Lipska, rīkojot tradicionālās mūzikas koncertus, festivālus, instrumentu spēles kursus un paši muzicējot, iedvesmo nodarboties ar mūzikas instrumentu spēli ikvienu, arī cilvēkus, kam tas līdz šim nav bijis iespējams, neatkarīgi no vecuma un iepriekšējās izglītības.

Apbalvojums zinātnē „Taureņu uzbrukums” tradicionāli tiek pasniegts zinātniekam ar doktora grādu, kurš ir kā vaduguns – zina savu ceļu un nešaubīgi iet uz priekšu, izgaismojot ceļu citiem. Šogad apbalvojumu saņēma Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadošā pētniece, Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes profesore, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe Maija Dambrova.

Apbalvojuma „Zemi es mācos” laureāte ir Dalija Segliņa, Dobeles Dārzkopības institūta vadošā pētniece, Augļu pārstrādes un bioķīmijas nodaļas vadītāja. Dalijai piemīt nesavtīga tieksme un prasme dalīties ar savām zināšanām, nemeklējot pašlabumu. Dalijas vadībā ir izstrādātas dažādu augļu, ogu un dārzeņu sukāžu ražošanas tehnoloģijas, turklāt viņa dāsni dala savas idejas jaunu produktu izstrādē uzņēmējiem, kuri biznesu uzsāk no nulles.

Savukārt par dzīvi literatūrā nominācijā “Bize” apbalvotas ventspilnieces Aija Kaminska un Ārija Klēvere. Aija un Ārija ar aizraujošiem un izteiksmīgiem stāstiem ventiņu dialektā priecē klausītājus visā Latvijā, vienlaikus iedvesmojot arī jaunos stāstniekus runāt dzimtās puses izloksnē.

Imanta Ziedoņa fonds “Viegli” apbalvojumu „Laiks Ziedonim” iedibinājis 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau piekto gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti. Līdz šim apbalvojumu saņēmuši 20 laureāti no dažādiem Latvijas novadiem un diasporā dzīvojošie latvieši. Katrs laureāts iegūst tēlnieces Olgas Šilovas darinātu statueti un naudas balvu 3000 eiro apmērā.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu