Simtgades instalācijas izvietošanā ozolu alejā Rīgas centrā ciešāk iesaista arboristus • IR.lv

Simtgades instalācijas izvietošanā ozolu alejā Rīgas centrā ciešāk iesaista arboristus

15
Ilustrācija no Jurģa Klotiņa aicinājuma Facebook.
Māra Miķelsone

Lai arī liekas, ka uz mirkli ir rimis sabiedrības satraukums par senās ozolu alejas likteni pie Nacionālā teātra un iecere tur uzstādīt tērauda instalāciju par godu valsts simtgadei ir atlikta, izrādās, ka viss notiks, turklāt projektā ciešāk iesaistot arboristus no SIA Labie koki. To apliecina Ir rīcībā nonācis nodomu protokols par 19. aprīļa sēdi pie Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas priekšsēdētāja Oļega Burova (GKR). Tajā teikts, ka koku saknes “atsegs ar saudzīgu gaisa strūklas pūšanas metodi”, “atzīmēs vietas, kurās var tikt ieurbti skrūvpāļi”, “aizbērs sakņu sistēmu ar jaunu, irdenu augsni”.

Ir jau rakstīja par sabiedrības un arī arboristu bažām, ka Rīgas domes iecere simtgadīgo ozolu alejā pie Nacionālā teātra uzstādīt dizaina biroja H2E veidoto un konkursā uzvarējušo projektu Laika priekškars, apdraudēs koku dzīvotspēju. Pēc projekta 2,5 metru augstā instalācija, kas daudziem atgādina žogu, atradīsies vienas ozolu rindas malā. Rīgas dome vides situācijas izvērtējumam piesaistīja SIA Labie koki ekspertus, kuri atzina, ka šajā vietā nedrīkst darboties ar Latvijas celtniekiem ierastajām brutālajām metodēm – cirst un betonēt. Pēc ekspertu atzinuma saņemšanas Burovs saaicināja gan arboristus, gan dizaineru Holgeru Eleru no H2E, lai izspriestu, kā tālāk rīkoties.

Jāteic, ka Ir līdz šai dienai nav izdevies izlasīt Labo koku pirmo atzinumu par ozolu aleju, kurā eksperti, pēc pašu stāstītā žurnālam, detalizēti izpētīja katra koka stāvokli un konstatēja, ka visvairāk apdraudēti ir teātrim tuvākās rindas pieci ozoli, kuri jau ir cietuši ēkas piebūves celtniecībā. Arī uz jautājumiem, ko izlēma trīspusējā tikšanās, Ir atbildi sniedza tikai dizainers Elers, kurš stāstīja, ka nolemts cieši sadarboties ar Labo koku arboristiem, lai kokiem saudzējošākajā veidā alejā izvietotu vides objektu. Elers arī atzina, ka viņam nav patīkama sabiedrības reakcija un mākslinieks var pat atteikties no instalācijas uzstādīšanas alejā. Domes Īpašuma departaments divu nedēļu laikā tā arī nav žurnālu informējis par sanāksmē nolemto.

Tagad Ir rīcībā ir nonācis Burova parakstīts triju pušu – RD Īpašuma departamenta, SIA Labie koki eksperti un SIA H2E – nodomu protokols par savstarpējo sadarbību. Tajā teikts, ka “objekta uzstādīšanas laikā nepieciešams izmantot tikai tādas metodes, kas saudzē kokus un pēc iespējas uzlabo koku pašreizējo stāvokli”.

Protokolā arī atzīmēts, kā būtu jāuzlabo koku stāvoklis – jānomaina sablīvētā zeme pie koku saknēm ar irdenu, saudzīgi jānomaina asfaltbetons pret vieglāku materiālu. Rīgas domes departaments un SIA Labie koki eksperti apņēmās noslēgt līgumu, kura ietvaros Labie koki “ar saudzīgu gaisa strūklas pūšanas metodi atsegs koku saknes, atzīmēs vietas, kurās var tikt ieurbti skrūvpāļi, nebojājot sakņu sistēmu, aizbērs sakņu sistēmu ar jaunu, irdenu augsni, uzlabojot koku stāvokli”. Arboristiem arī jākonsultē H2E projekta izstrādes gaitā un jāuzrauga visi darbi alejā pie Nacionālā teātra.

Savukārt H2E un Īpašuma departaments apņemas visus projekta risinājumus saskaņot ar Labo koku ekspertiem un darbus veikt viņu uzraudzībā.

Dokumentu parakstījuši Burovs, Rīgas domes Būvniecības pārvaldes priekšnieks Rihards Rusins, SIA Labie koki eksperti valdes priekšsēdētājs Edgars Neilands un dizaina biroja H2E valdes loceklis Holgers Elers.

Tikmēr ceturtdien, 3. maijā, Rīgas domes deputāts Jurģis Klotiņš (NA) aicina cilvēkus pie Nacionālā teātra ozolu alejā plkst. 17, lai “iesildītu 4. maiju ar baltu galdautu, vienlaikus arī izrādot cieņu simtgadīgajai ozolu alejai”. Sociālajā tīklā Facebook viņš raksta, ka “Latvijas simtgadē Rīgai nevajag iecerētā vides objekta Laika priekškars sabeigtus ozolus, un rīdzinieku simti tūkstoši eiro nav jāizdod apšaubāmas kvalitātes iniciatīvām”. Klotiņš aicinājumā norāda, ka rīdziniekiem pašvaldībai ir skaidri jāpasaka – Laika priekškars ir jāpārceļ uz citu vietu vai jāatsakās to īstenot, jo ozolu aleja Kronvalda parkā starp kanālu un Nacionālo teātri ir unikāla Rīgas parku vērtība. 

Jāatgādina, ka Laika priekškara izveidei dome gatava tērēt 135 tūkstošus eiro. Instalāciju ar vēsturiski nozīmīgiem gadskaitļiem bija paredzēts uzstādīt jau līdz 4. maijam, bet sabiedrības un vides draugu protestu dēļ tas šajā termiņā nenotiks.

Komentāri (15)

rinķī apkārt 03.05.2018. 11.16

Pati iecere ir tik tukši – parazītiska, ka tai neiztikt bez Nacionālā teātra fona un šāds, dārgs ļembasts sacelts ap šo tukšo “mākslu”. Kā interesēs tas tiek darīts? 100 – gades svinībām par godu? :) It kā ar vienām Ļeņina “biksēm” uc līdzīgiem “projektiem” jau nepietiktu.

100 – gades plānošana ir pārvērtusies par “skatuvi” uz kuras cenšas tagad uzrāpties daž – dažādi “radoši” ļaudis, lai no tās tautai pavēstītu par sevi, tāda arī visa saistība ar 100 – gadi :(

+11
-2
Atbildēt

0

tonijs 03.05.2018. 10.54

Konkurss sarīkots, budžets paredzēts, RD tik dragā uz priekšu un par sabiedrības viedokli nospļaujas. Dārga, neglīta un uzspiesta dāvana rīdziniekiem.

+9
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > tonijs 03.05.2018. 11.34

    paga Tonij – esi precīzs – tie bija mūsu bāliņi latvieši no dizaineru biedrības, kuri pasūtīja dirst sabiedrisko domu …. t.i. – arī mani un tevi – stulbi mēs esot …neo nesaprotot ….

    ko saki – varbūt paņemam uz abiem vienu šampi un pasēžam kaut kur kopīgi ?
    iedzersim, parunāsimies, atkal iedzersim , tad varam paraudāt vai padziedāt un beigās varam arī pabučoties – ko saki?

    +1
    -6
    Atbildēt

    2

    tonijs > Dusma 03.05.2018. 13.42

    Laba doma un beigas arī labas. Tikai, ja mēs uz abiem paņemsim vienu šampi, ko tad dzeršu es?

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 03.05.2018. 15.44

    vari nedzert , nav tik traki
    klau, es lasu Ugas Skulmes atmiņas. Ļoti ļoti interesanti. Piemēram, Suta esot sitis savu Beļcovu, bet – ja pats bijis vainīgs, tad ļāvis sist sevi.
    Ņemot vērā, ka es praktiski esmu nevainīga, man šāds attiecību modelis ļoti patiktu. Nav dusmas jātur sevī.
    Par to mēs varētu parunāt. Par senajiem grieķiem un varonību varētu, nu vismaz paklausīties Tu varētu – e sdaudz interesantas lietas zinu:))

    +2
    -4
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 03.05.2018. 17.14

    Un es Tev pastāstītu daudz interesanta par putnkopību, lopkopību, kartupeļu audzēšanu un sportu. Kāpēc gan jāsit vienam otru? Mēs varētu nolaist dusmas, iekaustot kādu “nacionālpatriotu” vai izdemolējot viņu biroju.

    +2
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > tonijs 04.05.2018. 10.05

    nu labrītiņ Tonij, govi pasēji?:))
    Priecīgus svētkus, bučas:))

    +1
    -4
    Atbildēt

    1

    tonijs > Dusma 04.05.2018. 10.16

    Priecīgus arī Tev, mīļā Dusma! Tautas tērpu jau uzvilki, vainadziņu uzliki? :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > Dusma 03.05.2018. 17.46

    …pag….Jūs arī abi tīkojat svinēt svētkus galdautam?….ak, Jēziņ!….
    ….zin’, to, kurš izdomāja saķērnāt Latvijas Neatkarības atjaunošanas svētkus, pārdēvējot tos par svētkiem galdautam – vajadzētu piesiet pie kauna staba….
    …uzsāka Ušakovs ar saviem pagalma svētkiem, protams, mūsējie tak nevar atpalikt, tik bišku civilizētāk – ar baltiem galdautiem tusēsim….latviešiem tāda tradīcija?…kas tās par salmu galvām, kam vajag svētkus galdautam, bet kaimiņus apskriet ar tortītēm!?!….brrrr….sanāca apmaksātas rīkotājsievas kopā un še, tev, svētki gatavi!….un tā ar visu, kas “veltīts” simtgadei….izgāšanās pēc izgāšanās…bet ir tak daļa rīkotājsievu atbalstītāju, kam tas dikti tīk…un aplaudē…un paslavē….bet man ir kauns….salīdzinot ar igauņiem, somiem, lietuviešiem mūsu bāleliņu un tautumeitu šķaidīšanās ar naudu par bezjēdzīgiem niekiem, nudien, uzdzen nelabumu….rodas vēlme pamest valsti līdz jaungadam, kamēr viss šis vājprāts norimsies, kad “radošās personības” būs sevi apliecinājušas un savu peļņu saskaitījušas….
    …ja, nu, kādam sādžas tradīcijas pieņemamas un no tām spēj iedvesmoties, bet manis teiktais aizskāris un aizvainojis – piedodiet, tas mans viedoklis un man uz to ir tiesības….

    +5
    -4
    Atbildēt

    3

    Sskaisle > zanE 03.05.2018. 17.57

    zane – Tevi mēs ņemsim bariņā, vispār uzreiz par mūsu zinātnisko vadītāju iecelsim.

    Neraudi, jo ir sliktāk kā Tu domā. Ja tik vien bēdas būtu kā balti galdauti ….

    Es sen saku, ka NA ar savu antinacionālo kultpolitiku mūs nīcina ārā.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > zanE 03.05.2018. 18.04

    Imantam Ziedonim ir tāda eseja Vai var nozagt Dievu. Zini zane, es gribu jautāt – vai var nozagt Ziedoni – zini – var nozagt un tas jau ir izdarīts
    Tas ir drausmīgi – bet … tā mana sajūta ir ta, ka mēs jau ar tādu ātrumu pa kalnu uz leju, ka tur nekas vairs nelīdz, ja nu vienīgi šampis un sekss –

    izlasi šito – nu vai nav perfekti pareizi ?

    Gita Morris Vāgenheima 2018. gada 29. aprīlī, 19:42
    Vai raidījums bija par Māru Zālīti vai, kā norādīts anotācijā – par Imantu Ziedoni? Kad runāja Rimants Imantadēls, tad dzejniece demonstratīvi neieinteresēti vērās tālē, it kā jau apsverot SAVU nākamo sakāmo. Kad raidījuma vadītājs deva vārdu dzejnieka draugam, zinātniekam Buiķim, Māra metās starpā ar SAVU sakāmo, ko citēja no SAVAS grāmatas par Ziedoni… Un, tad – dzejniece “atklāja noslēpumu,” triumfāli piebilstot, ka to nezināšot pat dzejnieka dēls – bet tad izrādījās, ka dzejnieka dēls tomēr bija zinājis šo noslēpumu – (manuskriptu grāmatai par Andrēju Upīti)… Lai gan pati biju, esmu un palikšu Ojāra Vācieša dzejas cienītāja, tomēr saskumu par to, ka Imants Ziedonis bija pelnījis nopietnāku un dziļāku attieksmi no raidījuma veidotājiem…

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE 03.05.2018. 18.22

    ….bļāviens!….nu, kas tas ir!?!….ko jūs darāt ar manas valsts Neatkarības atjaunošanas gadadienu!!!…
    http://pbs.twimg.com/media/DcR26MvX4AA3KCZ.jpg

    +4
    -2
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > zanE 03.05.2018. 18.34

    vai dieniņ vai dieniņ, zanīt mīļā – neraudi tik dikti
    es jau arī saku – visu laiku saku – nu ko jūs darāt, ko jūs darāt !!! nelieši sasodītie !!!

    lūk, klausos radio klasika – dzirdu – fonds viegli izziņo akciju, lai nes Ziedoņa grāmatas viņiem – vajagot scenogrāfijai apbalvošanas pasākumam

    Zane – nu pasaki, bet godīgi – tas nav pasaules gals , ja grāmatas – Ziedoņa grāmats sāk prasīt scenogrāfijai ? Tā vietā lai tās lasītu par izlasīto priecātos runātu …

    atruna jau izdomāta, pēc tam likšot bibliotēkā – nu ja pēc tās scenogrāfijas būs ko likt bibliotēkā …

    tā kā – nervu zāles nevajag dzert – bojā iekšas, iedzeram kaut ko uz augšu burbuļojošu un tici man – kļūs vieglāk

    saproti –

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

Sskaisle 03.05.2018. 18.37

varam smuki – iedzert, un tad diet zem ozoliem – visi trīs – man starp citu ir autentisks tautas tērps, ar siltiem vilnas svārkiem un īsti siltu villaini, vainadziņš man arī ir – nesarūsējis

man jau ļoti ļoti gribas arī peldēties, sevišķi, kad noreibstu – diez tas kanāls pie NT dziļš vai kā ..

+3
-8
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu