Elīna Kaļva • IR.lv

Elīna Kaļva

Elīna gatavo individuālas un arī ļoti personiskas dāvanas: krūzītes, arī zeķes vai kreklus ar apdruku. Foto — TUESI.LV
Inita Savicka

Radoša uzņēmuma vadītāja

Sirsnīga un atklāta — tāda ir Elīna Kaļva (28), kura pirms četriem gadiem atgriezās dzimtajā pilsētā, izveidoja savu uzņēmumu Amati Projekts un šo izvēli nenožēlo.

Ar Elīnu tiekamies nedēļas nogalē viņas darbnīcā. Tā ir neliela, bet mājīga telpa, kur darba dienās atmosfēra ir dikti spraiga, jo pasūtījumu netrūkst. Izveidota blakus mājai, tāpēc Elīnai nav jānīkst lielpilsētas sastrēgumos. Laiks, ko galvaspilsētā nācās nelietderīgi pavadīt ceļā, bija starp vissvarīgākajiem iemesliem, kāpēc Elīna atgriezās atpakaļ no Rīgas, kurp bija devusies jau 16 gadu vecumā.

«Balvi ir manas mājas. Te esmu dzimusi un augusi. Te dzīvo mana mamma un tētis, arī vīrs ir no Balviem. Pēc 9. klases devos mācīties uz Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu. Vecāki un īpaši tētis mani motivēja doties uz Rīgu. Jā, bija bail, bet tajā pašā laikā arī interesanti. Man bija jāpierāda sevi — jāriskē, jādara un jāmācās, un tas veidoja pamatu visam,» stāsta Elīna. Pēc vidusskolas absolvēšanas viņa izvēlējās studēt biznesa augstskolā Turība mārketinga un tirdzniecības vadību. Kā pati atzīst, viņai «māksla patīk, bet tas lidojums nebija tik liels, un ir arī jāiemācās pārdot to, ko pati māku darīt».

Tagad māksla ir katrs viņas paveiktais darbs. Elīna studēja vakara nodaļā, tāpēc bija iespēja paralēli studijām strādāt un jau gūt pieredzi. Bet, sēžot birojā Rīgā, visu laiku nepameta sajūta, ka dzīve notiek tur, aiz loga. «Bet man jāgaida darba dienas beigas. Tā man likās laika izniekošana, kad vari darīt kaut ko pats. Nevar sacīt, ka darbs bija garlaicīgs, bet es strādāju citu uzņēmēju labā. Tas bija darbs ar klientiem — reklāmas druka, mārketinga vadība —, tāpēc domāju, ko ar savām zināšanām varētu darīt pati. Ideja radās, saprotot, ka man vienmēr ir gribējies kaut ko izdrukāt, izgatavot, noformēt,» stāsta Elīna.

Spert soli pretī pārmaiņām Elīna uzdrošinājusies laikā, kad bija nodibināta ģimene un viņa gaidīja mazuli. «Pienāca laiks domāt par savu mājvietu. Skatījāmies mājokļus Rīgā, bet nebija sajūtas, ka tā būs īstā vieta,» atklāj Elīna. Uzzinot, ka Balvos izsolē tirgo māju, viņi pārdevuši visu, kas pašiem bija iegādāts, — mašīnu, datortehniku — un riskējuši. «Esam jau iedzīvojušies,» tagad smaidot saka Elīna. Vienlaikus ar mājas iegādi viņi nodibinājuši arī uzņēmumu Amati Projekts, kas nodarbojas ar reklāmas un mārketinga, drukas pakalpojumiem, apģērba apdruku, izšūšanu. Elīnas vīrs gan ir inženieris un strādā enerģētikas nozarē.

Savukārt Elīnas tētis ir uzņēmējs, viņa uzņēmums Amati nodarbojas ar apkures, ūdens un ventilācijas sistēmām. Galvenokārt viņš bijis tas, kurš Elīnu visu laiku mudinājis domāt un darīt kaut ko savu. Pateicoties tēta uzstājībai un vīram, kā arī mammas un vīra mātes atbalstam, Elīna tagad ir sava uzņēmuma īpašniece. «Man gan tiešā, gan pārnestā nozīmē ir meitasuzņēmums Amati Projekts,» stāsta Elīna. Sava uzņēmuma nosaukuma sākumu aizņēmusies no tēta, jo tas bija Balvos pazīstams.

Lielākais atspēriens ir realizētie Eiropas projekti — finansējums izlietots dažādu iekārtu iegādei. «Balvi ir vieta Latgales reģionā, ko īpaši atbalsta, tāpēc to ir vērtīgi izmantot,» zina teikt Elīna un piebilst, ka aizvadītie četri gadi uzņēmumam bijuši veiksmīgi, viņa ir gandarīta un domā par paplašināšanos. Pārliecinājusies, ka mūsdienās vairs nav tik svarīgi, kur atrodas tavs uzņēmums. Visa pamatā ir ideja, internets, telefons un transports. Ja ir labs produkts vai pakalpojums, nav nozīmes, kur to var atrast, — visu var piegādāt visā Latvijā, Eiropā vai pasaulē.

Sākumā Elīna strādāja viena pati, bet tagad ir pieņēmusi jau divus darbiniekus. «Apjomi auga, vajadzēja strādāt pa naktīm. Bija grūti — darbs, mazi bērni un vēl mājas darbi. Saņēmu drosmi un pieņēmu kolēģes. Tas bija mans lielākais izaicinājums kā uzņēmējai, jo tā ir liela atbildība. Bet tagad ir vieglāk. Limitēju darba laiku. Proti, cenšamies visu izdarīt darba laikā, kaut gan sestdienas man ir ekstra dienas, jo šķiet, ka Balvos esmu dāvanu glābējzvans.» Elīna gatavo individuālas un arī ļoti personiskas dāvanas: krūzītes, arī zeķes vai kreklus ar apdruku. Taču ikdienā netrūkst arī biznesa klientu, kuriem Elīna veido korporatīvo tēlu, skatlogus, reklāmas materiālus, darba apģērbus, auto uzlīmes — visu, kas nepieciešams.

Elīna sarunā atzīst, ka ne katrs var būt uzņēmējs. Jābūt degsmei un gribasspēkam. Daudzi atrunājas — ko nu es. Galvenais saņemt algu, sarūpēt visu ģimenei vajadzīgo. «Bet ir jābūt azartam kaut ko sasniegt! Motivācijai jābūt nevis naudai, bet darbam, ko dari. Jābūt drosmei riskēt darīt un nedomāt, cik man par to samaksās, bet gan — ko es varu iedot citiem no sevis. Mazpilsētā sevi pierādīt ir vieglāk, ātri pamana darbīgus cilvēkus. Svarīga ir arī reputācija — tas, ko dari, ātri visiem kļūst zināms,» saka Elīna. Viņa darbā sevi iegulda simtprocentīgi, jo tas vienlaikus ir arī hobijs. «Man ir laimējies.»

Elīnai ir laimējies ne tikai ar darbu. Arī ar dzimtas saknēm — viņa nāk no stipras ģimenes un arī pati kopā ar vīru izveidojusi tādu. Šī stabilitātes un drošības apziņa dod lielu spēku darboties. «Mani vecāki, vīra māte, mana vecmamma palīdz audzināt un pieskatīt manas divas meitas, kurām ir divi un četri gadi, un tas ir ļoti liels atbalsts. Savukārt bērniem ļoti patīk pavadīt laiku kopā ar vecmammām. Kāpēc vajag sevi mocīt lielpilsētas sastrēgumos, ja varam dzīvot viegli vienā pilsētā kopā ar vecākiem. Latviešiem taču arī agrāk bija stipras ģimenes, kurās kopā vai cits citam blakus kaimiņos dzīvoja vairākas paaudzes. Es ieteiktu jaunajiem dzīvot tuvāk vecākiem. Atbalsts ir nenovērtējams. Ja man būtu jākuļas vienai pašai, nebūtu tāda rezultāta,» atzīst Elīna.

Ar mīlestību viņa runā par dzimto pilsētu, uzsverot mazpilsētas plusus. Piemēram? Te ir droša vide, jo cilvēki cits citu pazīst. «Tas ir forši, ja katru dienu satiec pazīstamus cilvēkus un sasveicinies. Rīgā tā nav,» saka Elīna.

Viņa novērojusi, ka reģionos dzīvo stipri un bagāti cilvēki — tādi, kas spēj paši izdomāt, kā nopelnīt un kā sevi izklaidēt.

Kāpēc Balvi?

Balvi ir forša vieta ģimenei ar bērniem, te ir droša vide.

Moto: ja ļoti grib, tad visu var!

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu