Pelēkajā zonā būt labi, kamēr neesi vecs un slims • IR.lv

Pelēkajā zonā būt labi, kamēr neesi vecs un slims

9
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Dainis Gašpuitis

Padomju laikos bija teiciens – no katra pēc spējām, katram pēc vajadzības. Kaut tā jau ir pagātne, šāds priekšstats par savstarpējām attiecībām sabiedrībā ir plaši sastopams arī tagad. Taču mūsdienas ir raksturīgas arī ar strauju pārmaiņu tempu. Zināšanas ātri noveco, jābūt spējīgam mācīties, pielāgoties un medicīnas progresa dēļ strādāt ilgāk.

Šajos apstākļos tiek pārbaudīta arī sabiedrības un valsts savstarpējā uzticība. Tas, ka attiecībās ir milzīga plaisa, apliecina lielais ēnu ekonomikas īpatsvars. Un pensiju sistēma nav izņēmums. Sākotnēji tā tika veidota, balstoties uz paaudžu solidaritāti. Taču iedzīvotāju skaita sarukums un novecošana ir tendences, kam ir tālejošas sekas, kaut ikdienā to nespējam novērtēt.

Kopš 2000. gada iedzīvotāju skaits ir sarucis par 18,1%. Taču sarukums galvenokārt noticis uz jauniešu (līdz 14 gadiem samazinājums par 29%) un darbspējīgo iedzīvotāju (15-64 gadiem samazinājums par 21,3%) skaita samazināšanās rēķina. Tikmēr iedzīvotāju skaits virs 65 gadiem ir audzis par 9,9%. Tādēļ sociālās apdrošināšanas sistēma virzās uz arvien lielāku personalizāciju.

Respektīvi, ir jāuzņemas lielāka atbildība par savām vecumdienām. Visdrīzāk, valsts apņemsies nodrošināt minimālus ienākumus un rūpēsies par tiem, kas paši to nebūs spējuši paveikt.

Var šķist, ka darba mūžs var būt ļoti ilgs. Tomēr darba tirgus rāda, ka optimālais uzkrāšanas laiks var izrādīties krietni īsāks, nekā plānots. To nosaka ierobežojumi darba mūža sākumā – izglītošanās, pieredzes iegūšana un darba mūža beigās, kad veselības, prasmju trūkums var liegt ienākumus. Tādēļ optimālais laiks pensijas kapitāla uzkrāšanai var izrādīties aptuveni 35 gadi, tas ir – vecumā no 25 līdz 60 gadiem. Tādēļ būtiski uzkrājumu veidošanu sākt pēc iespējas ātrāk un nepārtraukt. Katrs ieguldītais eiro sāk vairot kapitālu.

Tiek vērtēts, ka vēlamais pensijas apmērs ir ap 50% no algas, ideālā gadījumā – 70%. Finanšu ministrijas dati liecina, ka aptuveni trešdaļa no visām sociāli apdrošinātajām personām iemaksas ir mazākas par minimālo algu. Tas nozīmē, ka šīm personām nepieciešams trīsreiz ilgāks darba stāžs, lai cerētu kaut uz minimālo pensiju. Lai arī sociālās apdrošināšanas shēmā ir reģistrēti 1,278 miljoni iedzīvotāju, tikai 800 tūkstoši iemaksas veic vispārējā nodokļu režīmā. Turklāt pietiekami liela daļa izvairās no pilnas nodokļu nomaksas. Tādēļ uzkrātais kapitāls ir niecīgs. 53% iedzīvotāju vecumā no 25 līdz 60 gadiem (attiecīgi vairāk nekā puse no 1,106 miljona), uzkrātais kapitāls ir līdz 2000 eiro, bet no 2001 līdz 4000 eiro ir uzkrāts 23% iedzīvotāju.

Rezultātā, dažādi vērtējot, aptuveni 500 000 iedzīvotāju ir zemu ienākumu risks vecumdienās. Aina nav iepriecinoša.

Protams, jo attīstītāka būs tautsaimniecība, jo lielāku atbalstu valsts spēs dot. Taču aptaujas rāda, ka iedzīvotāju gaidas attiecībā pret nākotnes ienākumiem ir nesamērīgas ar iespējām un pašu rīcību.

Ko darīt? Vai zini, kāds ir tavs uzkrātais kapitāls? Savas nākotnes vārdā ir vērts parēķināt gaidāmo pensiju jau tūlīt. Uzkrāto kapitālu ir iespējams uzzināt portālā latvija.lv. Internetā ir pieejami daudzi pensiju kalkulatoru versijas. Tas dos pietiekamu priekšstatu par to, kas sagaida. Ļoti iespējams, ka informācijai par uzkrāto kapitālu ir jābūt vieglāk pieejamai, piemēram, internetbankā. Tas biežāk liktu pievērst uzmanību šim jautājumam.

Ja situācija neapmierina, lietas ir jāmaina. Jāparēķina, iespējamais darba mūžs un attiecīgi, cik lieli ikmēneša uzkrājumi ir jāveic, lai plānoto sasniegtu. Tāpat ir jāpārdomā tas, kādas ir attiecības ar nodokļu nomaksu un, iespējams, ka jāapsver iespējas, ko mainīt. Aplokšņu algas ir lieta, ko nereti īstermiņa ieguvuma dēļ izvēlas paši darba ņēmēji.

Par dienām, kad spēka un veselības būs krietni mazāk, jādomā šodien. Jo tā diena pienāks. Taču tad tas viss būs aizmirsies, un skats tiks vērsts valsts virzienā, un sirdī būs netaisnības sajūta. Savukārt, ja zemu ienākumu riskam ir pakļauts tik daudz iedzīvotāju, tad šķiet, ka šai aktualitātei politiskajā dienaskārtībā ir jāpiešķir lielāka prioritāte.

 

Autors ir SEB bankas ekonomists

Komentāri (9)

kolpants 24.04.2018. 09.51

Это все правильно и формально тут не с чем спорить. Но фактическую ситуацию осложняет 2 фактора:
1. Работодатель говорит-выбирай сам. Или я тебе плачу в конверте 600, или официально через счет 400, потому что 200-это налоги. И ты вроде как и понимаешь, что а как же пенсия..а как с пособием..Но когда 400 и 600…Это если был бы выбор между 1200 и 1400, можно и 1200-на эти деньги можно уже вполне себе нормально жить.
2. Ну заплачу я все налоги..И? Вместо того, чтобы эти налоги пустить на что-то важное, построят золотой мост, золотую библиотеку или золотой концертный зал. Ну да, будут рассказывать, что бюджет Минкульта и соц.бюджет это разные кассы. Но все равно на общую ситуацию определяюще влияет, сколько денег в кассе государства и как оно их распределяет.

+1
0
Atbildēt

1

    tonijs > kolpants 24.04.2018. 11.23

    1. VID aicina iedzīvotājus ziņot par iespējamiem nodokļu nemaksāšanas, kontrabandas vai VID amatpersonu nelikumīgas rīcības gadījumiem, zvanot uz VID anonīmo diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070 vai arī rakstīt uz e-pasta adresi [email protected]. Visos gadījumos informāciju iespējams sniegt latviešu, krievu un angļu valodā. Informācijas sniedzējam ir tiesības saglabāt anonimitāti. Lūgums sniegt iespējami plašāku, konkrētāku informāciju saistībā ar iespējamo pārkāpumu.
    https://www.vid.gov.lv/lv/vid-aicina-zinot-par-parkapumiem-nodoklu-un-muitas-joma
    2. Saeimas un pašvaldību vēlēšanās nebalsot par zagļiem, shēmotājiem un “otkatu” meistariem.

    0
    0
    Atbildēt

    3

    Sskaisle > tonijs 24.04.2018. 12.18

    cik es esmu dzirdējusi no vairākiem cilvēkiem – VID nereaģē uz šādiem zvaniem. Izskaidrojums tam esot tas, ka visu varot nopirkt un vislētāk ierēdnus Latvijā … tā runā ļaunas mēles

    nr – saeimas vēlēšanās – var nebalsot, jo sirsnīgāk nobalso, jo sirsnīgāk ievēlētie uzmet

    ledus aizgājis – var lekt Daugavā

    0
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > Dusma 24.04.2018. 13.18

    Brauc vilciens, kupejā sēž cilvēks un loba banānus. Katram nolobītam banānam viņš uzber sāli un izmet laukā pa logu. Kupejas biedrs vaicā, kāpēc met ārā banānus, atbilde – es banānus ar sāli vienkārši nevaru ieēst.
    Nobalsosi par Vienotību, vai tā klonu, JKP, kuri tevi spīdzinās ar izdomu, bet tad gan līdz nākošām vēlēšanām ielec Daugavā. Vēlams no tilta un tumsā.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > Dusma 24.04.2018. 12.24

    Ja VID nereaģē, tad par to jāziņo Finanšu ministrijai vai Ģenerālmeieram. Daugavā nedrīkst lekt, kamēr nav izpildīts pilsoņa pienākums- piedalīties Saeimas vēlēšanās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > tonijs 24.04.2018. 13.02

    1 Так смысл звонить? выбирай 400 после налогов и все. Сам человек выбирает. А звонят обычно в случае конфликтов или увольнения, которое по мнению человека, было некорректное.
    2 то есть голосовать не за кого) а голосовать “ну давай попробуем, может эти будут другие”-так народ опасается, что новые еще более голодные будут.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > tonijs 24.04.2018. 15.56

    “VID aicina iedzīvotājus ziņot …” – paredzu, ka šī darbošanās būs izcili produktīva, kā jau tas VIDā pieņemts. Maza ilustrācija no pieredzes (lai nebūtu pārpratumu – bez vismazākajiem iebildumiem pret manis paša pārbaudīšanu):
    Televīzija un internets pirms dažiem gadiem plaši apdziedāja kāda VID darbinieka absolūti neticamo mantojumu no mātes, pensionētas skolotājas, kādus 400 tūkstošus. VIDa toreizējā priekšniece nesarkdama skaidroja, ka aizdomīgi gan tas esot, bet VIDam trūkstot kapacitātes tādu brīnumu izmeklēšanai. Sagadījās, ka tajā gadā paslimoju, un mana deklarācija bija papildināta ar biezu kaudzi ārstēšanās čeku. Tie tika rūpīgi pārskaitīti un ne par velti – atrada nodokļu nomaksā vairāku eirku lielu iztrūkumu, ko bez pīkstēšanas samaksāju, jo diskusija būtu dārgāka par tai iztērēto laiku. Pēc tam apdomāju – iespējamā kļūdas vērtība nepārsniedza 1 procentu no pārbaudes pilnas izmaksas. Atšķirībā no 400 tūkstošus vērtā brīnuma manas sīknaudas pārskatīšanai kapacitātes pietika.
    Nedomāju, ka ar ziņošanas pārbaudēm būs savādāk – tiks objektīvi nolemts, kurš jāpārbauda ar pilnu jaudu un kam ierobežoto kapacitāti netērēt.

    +4
    0
    Atbildēt

    2

    QAnon > J.Biotops 24.04.2018. 21.32

    “…tiks objektīvi nolemts, kurš jāpārbauda ar pilnu jaudu un kam ierobežoto kapacitāti netērēt…”
    .
    Ak tāpēc tā turies pie Vienotības kremļa slampām, bet es biju domājis, ka tur ir ideoloģiski apsvērumi. Lielākie ziedotāji ir pragmātiskāki un laikus jau no miroņa lec nost.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    kolpants > J.Biotops 24.04.2018. 17.13

    Ну так ВИД же не соврал-не хватало мощностей проверить про 400 тысяч евро, потому что все заняты складыванием нескольких евро по налоговым декларациям физ.лиц))

    Это мне напоминает борьбу с контрабандой-частную машину перетрясут, найдут 3 пачку сигарет и жестоко накажут. При этом чудным образом Рига полна контрабандных сигарет..Неужто их другие частники провезли? )))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu