Sejas neredzamā puse • IR.lv

Sejas neredzamā puse

1
Facebook vadītājs Marks Cukerbergs 10 .aprīlī ieradies sniegt paskaidrojumus ASV Senātā. Dienu vēlāk viņu izjautāja arī kongresmeņi Pārstāvju palātā. Foto — AFP/LETA
© The New York Times News Service

Facebook izprašņāšana ASV Kongresā atklāj jaunus pārsteidzošus faktus, kā tiek vākta un izmantota informācija par sociālo tīklu lietotājiem (un arī nelietotājiem)

Kad nolēmu lejupielādēt kopiju ar tiem datiem, ko par mani ir sakrājis Facebook, neko daudz necerēju. Mans konts šajā sociālajā tīklā ir diezgan tukšs, es reti kaut ko publicēju pats un reti klikšķinu uz reklāmām. Esmu viens no tiem, ko dēvē par Facebook lūriķiem, raksta The New York Times žurnālists Braiens Čens. «Taču, kad atvēru savu failu, tas bija kā atvērt Pandoras lādi. Pēc pāris klikšķiem uzzināju, ka manu kontaktinformāciju, ieskaitot e-pasta adresi un tālruņa numuru, bija saņēmuši aptuveni 500 reklāmdevēju, arī tādi, par kuriem agrāk pat nebiju dzirdējis, piemēram, motociklu rezerves daļu tirgotājs Bad Dad un elektroniskās mūzikas grupa Space Jesus. Facebook rīcībā bija visa manā tālrunī glabāto 764 numuru kartotēka. Pat mana dzīvokļa ārdurvju kods. Sociālais tīkls bija saglabājis sarakstu ar gandrīz 100 cilvēkiem, kurus esmu izdzēsis no savu draugu loka, ieskaitot manas bijušās draudzenes.»

Kādu informāciju krāj Facebook un kādiem mērķiem to izmanto — tāds bija pagājušās nedēļas galvenais jautājums, kad sociālā tīkla vadītājs Marks Cukerbergs bija uzaicināts sniegt paskaidrojumus ASV Kongresā. Viņš vairākkārt uzsvēra, ka Facebook piedāvā īpašu rīku, kas «ļauj katram cilvēkam iepazīties un izņemt visu to informāciju, ko viņi paši publicējuši». (Ikviens var lejupielādēt šos datus https://ej.uz/manidati.) Tomēr šis Cukerberga apgalvojums ir pārspīlējums. Piemēram, dzimšanas datums un dzēsto draugu saraksts paliek mūžīgā Facebook atmiņā.

«Viņi paši nedzēš neko, un tā ir vispārējā politika,» saka Gabriels Veinbergs, kas radījis interneta meklētāju DuckDuckGo, un piedāvā lietotājiem privāto datu aizsargāšanas instrumentus. Facebook informāciju saglabā, lai varētu piedāvāt reklāmdevējiem precīzas auditorijas, tādā veidā ļaujot mērķēt reklāmu specifiskām grupām.

«Ja jūs pats kaut ko izdzēšat, šī informācija vairs nav redzama publiski,» skaidro Facebook preses sekretāre Beta Gotjē. Un piebilst: «Protams, jebkurā brīdī jūs varat izdzēst savu kontu pilnībā. Būs nepieciešamas 90 dienas, lai tas izzustu no visiem datu glabāšanas serveriem.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu