ES vēlas sākt uzņemšanas sarunas ar Albāniju un Maķedoniju • IR.lv

ES vēlas sākt uzņemšanas sarunas ar Albāniju un Maķedoniju

Eiropas Parlamenta sēžu zālē. Foto: EPA/LETA

Eiropas Komisija vēlas sākt uzņemšanas sarunas Eiropas Savienībā (ES) ar Albāniju un Maķedoniju, vēsta Dw.de.

“Abas valstis pēdējā laikā ir ļoti daudz paveikušas, un tas būtu jāatzīst,” otrdien teica Eiropas komisārs paplašināšanās jautājumos Johanness Hāns. Viņš atsaucās uz reformām, kuras ir īstenojušas abu valstu valdības. Hāns arī atzīmēja, ka patlaban tas ir jāizlemj ES dalībvalstīm.

Līdz šim Albānija un Maķedonija bija “kandidātvalstis bez sarunu norises”. Albānijā joprojām aktuāla problēma ir korupcija, uzskata eksperti Briselē. Savukārt Maķedonijai līdz sarunu sākumam par iestāšanos ES jāatrisina konfliktjautājums ar Grieķiju par valsts nosaukumu.

No sešām Rietumbalkānu valstīm patlaban sarunas par iestāšanos ES notiek tikai ar Serbiju un Melnkalni. Pēc EK domām, tieši šīs divas valstis ir galvenās kandidātes iestājai savienībā 2025. gadā. Lai tas notiktu, valstīm nepieciešams atrisināt visus teritoriālos strīdus, kas notiek kopš bijušās Dienvidslāvijas laikiem.

Vienlaikus komisārs Hāns uzsvēra, ka Turcija, ar kuru jau oficiāli notiek iestāšanās sarunas tajā pašā 2025. gadā, “lieliem soļiem attālinās no Eiropas Savienības”. Teiktais it īpaši attiecas uz “likumības un pamattiesību ievērošanu”. Tomēr par spīti pēdējo gadu notikumiem Turcija arvien paliek ES “pamata stratēģiskais kaimiņš”, atgādina komisārs. Brisele arī turpmāk sadarbosies ar Ankaru tajos virzienos, kuri nozīmīgi abu pušu interesēm. Faktiski iestāšanās sarunas ar Turciju ir iesaldētas kopš 2016. gada.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu