ES Tiesa atzīst Poliju par vainīgu Belovežas gāršas izciršanā • IR.lv

ES Tiesa atzīst Poliju par vainīgu Belovežas gāršas izciršanā

11
Polijā čakli strādā senā meža izcirtēji. Foto: EPA/LETA

Polijas valdība pārkāpusi Eiropas Savienības (ES) normas, veicot meža izciršanas darbus Belovežas gāršā, otrdien nolēma ES Tiesa. “Polijas veiktās meža pārvaldes operācijas attiecībā uz vietu “Puszcza Bialowieska Natura 2000″ pārkāpj ES normas,” teikts Tiesas paziņojumā.

Tiesa norāda, ka Polijai ir nekavējoties jāpārtrauc ciršanas darbi, vai arī tai tiks noteikti naudas sodi. Poliju ES Tiesā pagājušajā gadā iesūdzēja Eiropas Komisija (EK), kad Varšava atļāva trīskāršot ciršanas apjomus Belovežas gāršā.

ES Tiesa norādīja, ka Polija “nav izpildījusi savas saistības” aizsargāt mežu. ES Tiesa jau pagājušā gada jūlijā bija likusi Polijai apturēt mežu izciršanas darbus Belovežas gāršā.

Belovežas gārša iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. Šajā teritorijā ir unikāla augu un dzīvnieku pasaule, tai skaitā tur mīt kontinenta lielākais zīdītājs sumbrs jeb Eiropas bizons.

Polijas valdība apgalvo, ka izciršana, kas tika sākta 2016. gada maijā, tiek veikta, lai novērstu astoņzobu mizgrauža radītos bojājumus un samazinātu meža ugunsgrēku risku. Tomēr zinātnieki, ekologi un ES uzskata izciršanu par nepamatotu un aktīvisti apgalvo, ka tai ir komerciāli nolūki.

Polija paziņojusi par gatavību pildīt tiesas lēmumu. “Mēs gaidām tiesas spriedumu. Kā jau teikts iepriekš, Polija pildīs tiesas spriedumu,” paziņoja Polijas Vides aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Savukārt vides aizsardzības orgaizācijas “ClientEarth” pārstāvis Džeimss Tomsons ES Tiesas lēmumu nosauca par “visu Belovežas gāršas aizstāvju lielu uzvaru”, kuri cīnījās par unikāla pirmmeža saglabāšanu no neaptveramas iznīcināšanas.

Varšavas un Briseles starpā izraisījušās domstarpības vairākos jautājumos, arī par strīdīgus vērtējumus izsaukušo konservatīvās valdības tiesu reformu

Komentāri (11)

Jānis Lakijs 18.04.2018. 09.22

Interesanti arī tas, ka rakstam par Belovežas gāršu augsti profesionālie IR žurnālisti izvēlējušies ilustrāciju, kurā redzami mežacirtēji ziemas darbos Beščadu kalnos (pavisam citā Polijas rajonā).
=====
Winter logging in Bieszczady photo information
Photographer
DAREK DELMANOWICZ
Medianumber
54014727
Date Created
16.01.2018
Region
East Europe > Poland > MUCZNE
Category
Economy, Business and Finance > Agriculture Photos
Title
POLAND WINTER LOGGING
Headline
Winter logging in Bieszczady
Description
epa06443552 Foresters work in the forest in Muczne, in Bieszczady mountains, south east Poland, 16 January 2018. From November till March the winter logging takes place in Poland. Polish foresters from the Bieszczady region want to raise two million 10 thousand cubic meters of wood. EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT
Special Instructions
POLAND OUT
Credit
EPA-EFE
Source
PAP
Caption Writer
sko GD
Image Size
4774px x 3155px
40,4cm x 26,7cm (300dpi)
http://www.epa.eu/weather-photos/weather-photos/winter-logging-in-bieszczady-photos-54014727
========
Bet mēs tik un tā uzticēsimies šiem “žurnālistiem”, vai ne? Tāpat kā visādām “vides žurnālistēm” :D

+4
-1
Atbildēt

1

    tonijs > Jānis Lakijs 19.04.2018. 21.16

    Kas tu nezināji, ka Belovežas gāršu nedrīkst fotografēt, jo tas var sakaitināt astoņzobu mizgraužus?

    0
    -2
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > tonijs 20.04.2018. 10.54

    Neesmu jau profesors kā tu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Jānis Lakijs 17.04.2018. 16.25

Kad Polijas vides ministrs centās glābt Belovežas gāršu, liekot izcirst astoņzobu mizgrauža (https://www.letonika.lv/groups/default.aspx?r=7&q=Egle&id=971287&g=1) pārņemtos kokus, “vides aizstāvji” pret to protestēja un tagad ar Briseles visziņu atbalstu ir uzvarējuši.
Pat pie mums par to raksta un tas visiem zināms.
Bet vai kāds zina, ka tie paši “vides aizstāvji” nesen Belovežas gāršā sarīkoja tikpat dedzīgus protestus pret … koku stādīšanu izcirsto vietā? Visam jānotiekot dabiski.
Starp citu, 2007. gadā Belovežas gāršā astoņzobu mizgrauzis bija pārņēmis tikai 37 egles, bet toreiz “vides aizstāvji” sacēla brēku un neļāva tās izcirst. Pērn mizgrauzis bija stipri progresējis – pārņēmis jau apmēram miljonu koku. Vienu daļu paguva izcirst, taču “vides aizstāvji” atkal uzvarēja. Eiropas plaušas mirs dabiski.

+5
-4
Atbildēt

3

    tonijs > Jānis Lakijs 17.04.2018. 17.35

    Palasi un izglītojies.
    ………………….
    Mizgrauži tiešām šobrīd uzdzīvo Belovežā. Tie ir kukaiņi, kas palien zem egļu mizas, iedēj oliņas, un, ja koka sula tos nenogalina, jaunā paaudze rūpējas jau par to, lai divu nedēļu laikā paši būtu paēduši, bet egle – nokaltusi. Patlaban ap 8% Belovežas egļu jau gājušas bojā. Tomēr zinātnieki iebilst pret šādu problēmu risināšanu, jo, pirmkārt, lai kaut ko glābtu, jārīkojas ātri, egle jāzāģē un no meža jāvāc ārā tad, kad tajā tikko ieperinājušies kaitēkļi. Tas nozīmē, ka no starta līdz finišam ir aptuveni divas nedēļas. Tad, kad koki jau ir nometuši skujas, mizgrauži ir gabalā un šīs egles nogāšana neko nemaina mizgraužu tālākajā izplatībā. Tomēr tur zāģē visādas egles – gan vēl ņipras, gan sen nokaltušas. Otrkārt, mizgrauži ir normāla ekosistēmas daļa, ļaunumu tie var nodarīt tikai tad, ja koki ir savārguši. Belovežā jau vairākus gadu desmitus dabīgi samazinās egļu īpatsvars sausāku apstākļu dēļ. Eglēm te vairs nepatīk. Vēl pirms astoņiem gadiem 18% no visiem kokiem nacionālajā parkā bija egles. Tagad – ap 10%. Bet Belovežā ārpus nacionālā parka 2012. gadā no visiem kokiem 34% bijušas egles, tagad atlikuši tikai 20%. Šeit egļu īpatsvars ir lielāks nekā nacionālajā parkā, jo te tās ir arī stādītas, bet nacionālajā parkā pēdējos 90 gados nekas cilvēka rokām nav mainīts.

    Lielākā daļa – divas trešdaļas – Belovežas meža atrodas Baltkrievijas teritorijā, kas mizgraužgeitā nepiedalās, jo nevienam i prātā nenāk te saskatīt problēmu. Viņu pusē egļu īpatsvars ir ap 5%, un baltkrievi vien noraugās, kā mežs pats dabiski nomaina sugas. Savukārt egļu zāģēšana Belovežā jau kādu laiku norit pilnā sparā. Kādi rezultāti mizgraužu apkarošanā? Nekādi – mirušo egļu īpatsvars ārpus nacionālā parka (kur zāģē) un nacionālajā parkā (kur nezāģē) ir vienāds.
    https://www.diena.lv/raksts/sestdiena/tuvplana/belovezas-murgu-un-pasaku-mezs-14182216

    0
    -4
    Atbildēt

    1

    Jānis Lakijs > tonijs 17.04.2018. 18.38

    Redzu, ka mums tagad būs cits Copy Paste meistars Indrānu Edžas vietā :D

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > Jānis Lakijs 17.04.2018. 16.57

    nav ko te aizstāvēties, pateica, ka vainīgi, tātad vainīgi
    un te mizgrauži pilnīgi nevietā izmantoti –

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    egils_zirnis > Jānis Lakijs 18.04.2018. 14.51

    Ko tas mizgrauzis senajos laikos kavējās un neapēda visus mežus, kad cirtēju vēl nebija? Nu jau par vēlu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > egils_zirnis 18.04.2018. 22.34

    A mizgrauzim negaršo visi koki,kā jau tu kā biologs zini.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 17.04.2018. 14.39

Es nu gan vairāk uzticētos Polijas valdībai nekā prokremliskiem pediņiem ES vadībā, kuri ienīst poļu tautu par viņu izvēli par labu savas valsts patriotiem.

+4
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu