Ungāru vēja rādītājs • IR.lv

Ungāru vēja rādītājs

Tautastērpos ģērbušās sievietes vēlēšanu iecirknī kādā mazpilsētā netālu no galvaspilsētas Budapeštas 8. aprīlī. Foto — AFP/LETA
Patriks Kingslijs, © The New York Times News Service

Ungārijas vēlēšanas triumfējušā Viktora Orbana apbrīnojamās politiskās pārvērtības: kā liberāls disidents kļuva par galēji labējo varoni?

Kad komunisms Ungārijā vilka pēdējās dienas, jauns un liberāli noskaņots disidents uzrakstīja iesniegumu fondam, ko dibinājis Ungārijā dzimušais amerikāņu filantrops Džordžs Soross. Puisis lūdza piešķirt naudu pētījumam par politiskajiem procesiem, kuros lielākā teikšana ir mazām aktīvistu šūniņām, nevis elitāriem līderiem.

Ungārija drīz «pāries no diktatūras uz demokrātisku valsti», savā iesniegumā 1988. gadā rakstīja students. «Viens no galvenajiem pārejas elementiem varētu būtu pilsoniskās sabiedrības atdzimšana.»

Šis students bija Viktors Orbans, kurš kopš 2010. gada ir Ungārijas premjerministrs. Taču pēdējos gados viņš ir demonstrējis, ka vairs nav rietumnieciski noskaņots valstsvīrs un ir kļuvis par labējo nacionāļu varoni. Tagad viņš lamā pilsoniskās sabiedrības aktivitātes (un arī Sorosu) un kļuvis par vienu no uzskatāmākajiem piemēriem, kā postpadomju Austrumeiropā sagrūst kādreizējie sapņi par liberālu un atvērtu sabiedrību.

Pēc svētdien notikušajām vēlēšanām Orbans (54) ir nodrošinājis sev nākamo termiņu valsts vadītāja amatā. Provizoriskie rezultāti liecina, ka viņa vadītā partija Fidesz kopā ar sabiedrotajiem — kristīgajiem demokrātiem — parlamentā ieguvusi 133 krēslus no 199. Šīs divas trešdaļas dod arī iespēju veikt izmaiņas valsts konstitūcijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu