Īstās ziņas no Vašingtonas • IR.lv

Īstās ziņas no Vašingtonas

3
No kreisās: Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, ASV prezidents Donalds Tramps, Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite Baltā nama Zaļajā zālē pa ceļam uz kopējo preses brīfingu. Foto — Latvijas Valsts prezidenta kanceleja
Māris Diņģelis

Triju Baltijas valstu prezidenti Vašingtonā saņēma gandrīz visu, ko cerēja, — temperamentīgais destruktors Donalds Tramps apsolījis, ka vismaz drošības un aizsardzības ziņā ASV nostāja paliek tikpat stingra kā agrāk

Aukstajā vējā drebinoties pie Baltā nama žoga ziemeļrietumu vārtiem, no Viļņas, Tallinas un Rīgas atbraukušie žurnālisti savā starpā prātoja — diez kādu ietekmi uz sarunām ar Baltijas valstu līderiem atstās Donalda Trampa kareivīgais noskaņojums? ASV prezidents torīt bija modies acīmredzami saērcināts. Ierastajā manierē viņš vairākos tvītos nolamāja «ļoti vājos» savas valsts imigrācijas likumus, kurus neviens viņam nepalīdz sakārtot, lai gan nupat uzzinājis par kārtējo imigrantu tūkstoša karavānu, kas no Hondurasas dodas ASV robežas virzienā. Viņš pārmeta interneta tirdzniecības kompānijai Amazon, ka tā iedzīvojas uz nodokļu maksātāju rēķina, uzspiežot valsts pastam neizdevīgus piegādes tarifus. Un, protams, neaizmirsa gandrīz katru dienu atkārtoto mantru, ka vairāki lielie televīzijas kanāli ir viltus ziņu izplatītāji — to reportāžas par Trampu esot tik negodīgas, ka būtu pelnījušas īpašas balvas daiļliteratūrā.

Vienīgā prieka vēsts ASV prezidentam bija fakts, ka Rasmussen veiktajā «godīgajā aptaujā» viņš pirmoreiz sasniedzis 50% popularitātes reitingu, apsteidzot «krāpnieku Obamu», ja salīdzina tikpat ilgi amatā pavadīto laiku. Piekasoties skaitļiem, gan jānorāda, ka uz vienu dienu Trampa darba novērtējums aptaujāto amerikāņu vidū Rasmussen aptaujā tik tiešām bija palēcies līdz 49%, taču tūlīt pat atkal sāka krist. Viņa vidējais reitings aptaujās ir 40%. Obamam tas bija ap 60%.

Kad speciāli mācīts vācu aitu suns pie žoga bija izošņājis somas un videotehniku, to visu atsevišķi pārmeklējuši divi drošībnieki un iziets cauri metāla detektoram, žurnālistu grupai ļāva iekārtoties pie Baltā nama rietumu spārna ieejas. ASV prezidenta rezidences galvenās durvis parasti atvēl pompozākai viesu sagaidīšanai valsts vizīšu laikā, taču šoreiz Latvijas prezidenta Raimonda Vējoņa, Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites un Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidas ierašanās bija definēta kā darba vizīte ar attiecīgi atturīgākām diplomātiskā protokola niansēm.

Līdz viņu piebraukšanai bija palikusi vēl aptuveni stunda, un žurnālisti savā starpā pazobojās par ASV telekanālu CBS, kas torīt tvītā izziņoja: ciemos pie Trampa brauc trīs Balkānu valstis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu