Korupcijas enerģija • IR.lv

Korupcijas enerģija

1
Aivars Ozoliņš

Latvenergo kukuļņēmējiem cietumsodi, bet politiķi turpina shēmot

Reāli cietumsodi vienā no Latvenergo kukuļošanas lietām ir labā ziņa par Latvijas tiesībsargātāju spējām atklāt arī plašas un sarežģītas korupcijas lietas un sodīt kukuļņēmējus. Taču, ja salīdzinām šo lietu ar 2016. gadā izbeigto tā dēvēto oligarhu lietu, top redzami likumsargiem joprojām neaizsniedzamie griesti.

Pirmdien Rīgas apgabaltiesa, kas apelācijas kārtībā izskatīja vienu no Latvenergo kukuļošanas krimināllietām, daļēji atcēla Rīgas rajona tiesas 2016. gada spriedumu un piemēroja cietumsodus bijušajam uzņēmuma viceprezidentam Aigaram Meļko, ražošanas direktoram Gunāram Cvetkovam un uzņēmuma Energy Consulting vadītājam Andrejam Livanovičam. Pirmās instances tiesa bija piespriedusi Meļko un Livanovičam tikai naudas sodus, bet Cvetkovu bija atzinusi par nevainīgu.

Kukuļošana notikusi no 2007. gada 1. augusta līdz 2010. gada 15. jūnijam. Kukulis dots par to, lai konkursā par Pļaviņu HES hidroagregātu rekonstrukciju par izdevīgāko tiktu atzīts uzņēmuma Alstom Power Sweden AB piedāvājums. Kopējais kukuļu apmērs bijis 627 100 eiro.

Apgabaltiesa piespriedusi Meļko četru gadu un sešu mēnešu cietumsodu, Cvetkovam un Livanovičam būs jāpavada cietumā trīs gadi un seši mēneši. Tiesa nolēma valsts labā konfiscēt noziedzīgi iegūtos līdzekļus 146 500 eiro apmērā un piedzīt no Cvetkova 182 600 eiro, bet no Meļķo — 290 000 eiro. Notiesātie var kasācijas kārtībā pārsūdzēt apgabaltiesas spriedumu Augstākajā tiesā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu